Επιδοτήσεις: Στήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Κρήτης

Επιδοτήσεις: Στήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Κρήτης

3' 21" χρόνος ανάγνωσης

Από την Περιφέρεια Κρήτης ανακοινώθηκε πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στη δράση «Ενίσχυση κοινωνικών επιχειρήσεων», η οποία εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Κρήτη» 2021-2027 του ΕΣΠΑ 2021-2027 και έχει ως στόχο την υποστήριξη επενδυτικών πρωτοβουλιών νέων ή και υφισταμένων επιχειρήσεων Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Σύμφωνα με τη δημοσιευμένη πρόσκληση, μέσω της δράσης επιδιώκεται να επιτευχθεί:

– Η στήριξη και ενίσχυση των παραγωγικών εγχειρημάτων αυτοδιαχείρισης και της συλλογικής κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

– Η μείωση της ανεργίας.

– Η ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

– Η βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχειρηματικής δραστηριότητας των Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) στην Κρήτη.

– Η ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας των κοινωνικών επιχειρήσεων.

– Η μεγέθυνση της κοινωνικής ωφέλειας που οι φορείς Κ.ΑΛ.Ο. δημιουργούν.

Οι προτάσεις που θα υποβληθούν προς χρηματοδότηση, θα αφορούν ενδεικτικά κι όχι περιοριστικά, τους ακόλουθους τομείς:

– Τουρισμός εμπειρίας και γενικότερα υπηρεσίες του τουριστικού κλάδου.

– Αγροδιατροφή – γαστρονομία.

– Υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, εκπαίδευση.

– Φυσικό περιβάλλον και πράσινες τεχνολογίες.

– Κυκλική οικονομία.

– Οικοτεχνία / χειροτεχνία.

– Πολιτιστική – δημιουργική βιομηχανία.

Οι επιχειρήσεις Κ.ΑΛ.Ο. για να είναι δικαιούχοι πρέπει να δραστηριοποιούνται ή να δραστηριοποιηθούν και να διαθέτουν έδρα καθώς και εγκατάσταση εντός της Περιφέρειας Κρήτης στην οποία θα υλοποιηθεί η επενδυτική πρόταση. Επιλέξιμοι είναι:

Στα 2 εκατ. ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης – Ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής.

Α. Υπό σύσταση φορείς Κ.ΑΛ.Ο. οι οποίοι θα συσταθούν και θα ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους μετά την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης, με προϋπόθεση να έχουν υποβάλει αίτηση εγγραφής στο μητρώο φορέων Κ.ΑΛ.Ο. μετά τη δημοσίευση της πρόσκλησης της δράσης και πριν από την υποβολή της αίτησής τους στη δράση.

Β. Υφιστάμενοι φορείς Κ.ΑΛ.Ο που έχουν συσταθεί πριν από τη δημοσίευση της πρόσκλησης και λειτουργούν νομίμως με τη μορφή του φορέα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, με βάση τα οριζόμενα στον Ν. 4430/2016 (ΦΕΚ 205/Α΄/2016), άρθρο 3, παρ. 1 (ΦΕΚ 205/Α΄/2016). Επιπλέον, διαθέτουν βεβαίωση εγγραφής στο γενικό μητρώο φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και πιστοποιητικό μέλους για το τρέχον έτος (το πιστοποιητικό μέλους αφορά φορείς με εγγραφή στο μητρώο πάνω από ένα έτος).

Οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής των φορέων Κ.ΑΛ.Ο. που υποβάλλουν πρόταση, αναφέρονται αναλυτικά στη δημοσιευμένη πρόσκληση. Επισημαίνεται ότι κάθε δυνητικός δικαιούχος υποβάλλει μόνο μία αίτηση χρηματοδότησης επί ποινή απόρριψης όλων των αιτήσεών του. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν τις ακόλουθες κατηγορίες:

1. Δαπάνες προσωπικού: Πλήρες μισθολογικό κόστος νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού (ανέργου εγγεγραμμένου στη ΔΥΠΑ).

Πλήρες μισθολογικό κόστος υφιστάμενου προσωπικού.

1. Λειτουργικές δαπάνες (ενοίκια, κοινή ωφέλεια, προβολή, δικτύωση κ.ά.). Εφαρμόζεται ενιαίος συντελεστής υπολογισμού επιλέξιμων 40% επί των επιλέξιμων άμεσων δαπανών προσωπικού.

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία προκήρυξης της δράσης (29/5/2024).

Η συνολική δημόσια δαπάνη (προϋπολογισμός) της δράσης της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός της δράσης κατανέμεται ως εξής:

– Ποσοστό 70% για υφιστάμενες επιχειρήσεις (οι οποίες έχουν συσταθεί πριν από τη δημοσίευση της πρόσκλησης).

– Ποσοστό 30% για υπό σύσταση επιχειρήσεις (οι οποίες θα συσταθούν κατόπιν της δημοσίευσης της παρούσας πρόσκλησης).

Υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς πόρων από μια κατηγορία στην άλλη στον βαθμό που δεν καλυφθούν οι επιμέρους προϋπολογισμοί από τις υποβληθείσες αιτήσεις. Η διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης των επενδυτικών σχεδίων είναι συγκριτική.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης ενίσχυσης μπορεί να κυμαίνεται από 25.000 έως και 70.000 ευρώ. Η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους είκοσι τέσσερις (24) μήνες, από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης έγκρισης αποτελεσμάτων αξιολόγησης. Αιτήματα παράτασης υλοποίησης δύναται να υποβληθούν κατόπιν τεκμηριωμένης αιτιολόγησης και το αργότερο μέχρι δύο μήνες πριν από την καταληκτική προθεσμία λήξης του έργου. Αιτήματα παράτασης πέραν των ανωτέρω προθεσμιών υποβάλλονται και εξετάζονται σε περιπτώσεις που συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας. Το ποσοστό ενίσχυσης των αιτήσεων χρηματοδότησης για όλες τις κατηγορίες δαπανών ανέρχεται στο 100% της δαπάνης, όπως αναλύεται στη δημοσιευμένη πρόσκληση.

Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης μπορεί να αναζητηθεί στις διευθύνσεις https://www.espa.gr/ και https://www.ank.gr/.

Αιτήσεις υποβάλλονται έως 25 Σεπτεμβρίου 2024.

* Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT