Σνακ σοκολάτας χωρίς τη χρήση κακάο

Μετά την αύξηση των τιμών, εταιρείες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις

1' 24" χρόνος ανάγνωσης

Οι παραγωγοί σνακ σοκολάτας καταφεύγουν στην έσχατη λύση προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη φετινή άνοδο του κόστους του κακάο. Μετά τη συρρίκνωση των συσκευασιών και την αύξηση των τιμών στα προϊόντα σοκολάτας, τώρα σχεδιάζουν να μη χρησιμοποιούν καθόλου από αυτό το υλικό. Αυτό προκύπτει από τον αυξανόμενο αριθμό εταιρειών που προμηθεύουν εναλλακτικές λύσεις για το βούτυρο κακάο, ένα προϊόν που παράγεται από την άλεση των κόκκων και προσδίδει στη σοκολάτα τη χαρακτηριστική της υφή. Οι εταιρείες αυτές λανσάρουν ταχύτατα νέες σειρές προϊόντων, καθώς η ζήτηση για τα προϊόντα τους χωρίς κακάο αυξάνεται, όσο αυξάνεται και η τιμή των κόκκων κακάο.

Το βούτυρο κακάο κυμαίνεται κοντά στις 28.000 δολάρια ανά τόνο, σύμφωνα με στοιχεία της KnowledgeCharts, τιμή υπερτετραπλάσια σε σχέση με πέρυσι. Τα εναλλακτικά προϊόντα είναι περίπου 40% φθηνότερα, κάτι που σημαίνει ότι η χρήση τους θα μπορούσε να βοηθήσει να διατηρηθούν οι γλυκιές λιχουδιές σε προσιτό κόστος εν μέσω μιας περιόδου παρατεταμένου πληθωρισμού τροφίμων. Οι εταιρείες γενικά δεν γνωστοποιούν ευρέως την αντικατάσταση συστατικών με άλλα που μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλή, ενώ οι προμηθευτές είναι επιφυλακτικοί στο να αναφέρουν ονόματα. Σε γενικές γραμμές, η αντικατάσταση του βούτυρου κακάο είναι πιο εύκολο να πραγματοποιηθεί σε σνακ που δεν είναι αμιγώς σοκολατένια, ειδικά σε δευτερεύουσες εφαρμογές όπως επιστρώσεις ή σταγόνες. Οι λιχουδιές που έχουν αλλαγμένη σύσταση, μπορεί πλέον να φέρουν την ονομασία «σοκολατένια» ή «με επικάλυψη με γεύση σοκολάτας».

Ενα υποκατάστατο για το βούτυρο κακάο έχει ως βάση το βούτυρο καριτέ, ενώ ένα άλλο μοιάζει στην υφή και στη γεύση της μαύρης σοκολάτας με περιεκτικότητα 61% κακάο. Και τα δύο λανσαρίστηκαν για τις αγορές της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, αλλά μπορεί τελικά να κυκλοφορήσουν σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την εταιρεία Bunge.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT