Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από ΕΚΤ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από ΕΚΤ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των επενδυτών, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκιά της στη συνεδρίαση της 18ης Ιουλίου μετά την πρώτη μείωση των τελευταίων πέντε ετών τον προηγούμενο μήνα (-25 μ.β.), σε συνέχεια συνολικής αύξησης 450 μ.β. το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο 2022 μέχρι τον Σεπτέμβριο 2023. Απέφυγε να στείλει μήνυμα στις αγορές για την πορεία των επιτοκίων, τονίζοντας στην επίσημη ανακοίνωση ότι το διοικητικό συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που του επιτρέπει τη λήψη αποφάσεων βασισμένο στα εκάστοτε διαθέσιμα οικονομικά και χρηματοοικονομικά στοιχεία. Εντούτοις, με έμμεσο τρόπο άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης στην επόμενη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες δεν θα θέσουν υπό αμφισβήτηση τις τελευταίες εκτιμήσεις της που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο, ιδίως την πρόβλεψη για υποχώρηση του ρυθμού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή κάτω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2,0% ετησίως μέχρι το τέλος του 2025.

Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ότι, αν και ο ρυθμός αύξησης των μισθών αναμένεται να παραμείνει υψηλός το 2024, πρόδρομοι δείκτες υποδηλώνουν υποχώρηση τα επόμενα δύο έτη (ενδεικτικά, τα αποτελέσματα έρευνας της ΕΚΤ που ανακοινώθηκαν πρόσφατα και έχουν ως δείγμα 62 μεγάλες μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις δείχνουν εκτίμηση για υποχώρηση του ρυθμού αύξησης των μισθών από 5,4% το 2023 στο 4,3% το 2024 και 3,6% το 2025). Επίσης, στην επίσημη ανακοίνωση γίνεται αναφορά για απορρόφηση μεγάλου μέρους του υψηλού κόστους εργασίας ανά μονάδα εργασίας από τα κέρδη των επιχειρήσεων (τo μερίδιο των κερδών των επιχειρήσεων στην αξία του παραγόμενου προϊόντος υποχώρησε το πρώτο τρίμηνο του 2024 από 40,3% στο 39,5%, το χαμηλότερο ποσοστό από το δεύτερο τρίμηνο του 2020), ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι οι κίνδυνοι για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρωζώνης είναι καθοδικοί κυρίως λόγω του υψηλού βαθμού αβεβαιότητας και των περιοριστικών χρηματοοικονομικών συνθηκών.

Η προοπτική περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων ευνόησε τα ευρωπαϊκά ομόλογα βραχυχρόνιας διάρκειας, με την προθεσμιακή αγορά να τιμολογεί περαιτέρω συνολική πτώση 55 μ.β. μέχρι το τέλος του 2024 και επιπλέον 80 μ.β. περίπου το 2025. Στις αγορές συναλλάγματος το ευρώ κινήθηκε πτωτικά, υποχωρώντας κάτω από την περιοχή του 1,09 έναντι του δολαρίου, επηρεασμένο επίσης από τη γενικότερη ενδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος εν μέσω πληθώρας θετικών οικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ και υποχώρησης της διάθεσης ανάληψης ρίσκου τις τελευταίες ημέρες.

*Eurobank Research

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT