Ξεκινάει έρευνα για τα επιτόκια καταθέσεων

Ξεκινάει έρευνα για τα επιτόκια καταθέσεων

2' 40" χρόνος ανάγνωσης

Ερευνα για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές στον τραπεζικό κλάδο σε ό,τι αφορά τα επιτόκια καταθέσεων ξεκινάει η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Οπως αναφέρει η επιτροπή, από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2023 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχώρησε σε διαδοχικές αυξήσεις του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων. Στο διάστημα που ακολούθησε οι αυξήσεις αυτές πέρασαν, σε κάποιον βαθμό, στα επιτόκια που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες στους καταθέτες, όμως η μετακύλιση αυτή φαίνεται ότι εκδηλώθηκε σε περιορισμένη κλίμακα και με καθυστέρηση, τόσο σε σχέση με άλλα κράτη-μέλη όσο και με την παλαιότερη πρακτική του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Μέσω της κλαδικής έρευνας θα διερευνήσει τις συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά των τραπεζικών καταθέσεων, προκειμένου να διαπιστώσει τυχόν στρεβλώσεις και να υποβάλει προτάσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά, προς όφελος των καταθετών (νοικοκυριών και επιχειρήσεων).

Νέα έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων

Συνεχίζεται και εν μέσω καλοκαιριού η τακτική πλέον διάθεση εντόκων γραμματίων σε ιδιώτες επενδυτές από τον ΟΔΔΗΧ. Ετσι, από την ερχόμενη Τρίτη 23 έως την Πέμπτη 25 Ιουλίου, όσοι επιθυμούν να προμηθευτούν έντοκα γραμμάτια διαρκείας έξι μηνών τα οποία θα εκδοθούν σε σχετική δημοπρασία την Τετάρτη 24 Ιουλίου, μπορούν να το κάνουν μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία, με ανώτατο ποσό τα 15.000 ευρώ. Το ύψος των εντόκων θα κινηθεί στα 500 εκατ. ευρώ.

Στην τελική ευθεία το deal για την Ηλέκτωρ

Το «ναι» και από τους μετόχους της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Motor Oil (ύστερα από εκείνους της Ελλάκτωρ) εξασφάλισε η απόφαση εξαγοράς της Ηλέκτωρ, θυγατρικής του ομίλου Ελλάκτωρ στον πολλά υποσχόμενο τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων. Ετσι, το deal των 114,7 εκατ. ευρώ εισέρχεται στην τελική του ευθεία, δηλαδή της εξασφάλισης των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού. Αυτή η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2025.

Τριακόσια λεωφορεία με leasing στην Αθήνα

Παρούσα την προσεχή δεκαετία θα εξακολουθήσει να είναι η χρονομίσθωση, το λεγόμενο leasing, στις αστικές συγκοινωνίες. O διαγωνισμός για την προμήθεια για 10 χρόνια 300 λεωφορείων μέσω leasing (100 πετρελαιοκίνητα αρθρωτά, 100 πετρελαιοκίνητα κανονικά και 100 ηλεκτρικά οχήματα midi) κατακυρώθηκε στην Εθνική Leasing –ήταν η μοναδική που κατέθεσε προσφορά–, με το Δ.Σ. των ΟΣΥ να δίνει το πράσινο φως. Τα λεωφορεία αυτά είναι καινούργια και σκοπεύουν να μπουν σε κυκλοφορία προς την άνοιξη του 2025. Ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού είναι στα 201,6 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, με την προσφορά του αναδόχου να διαμορφώνεται στα 200,5 εκατ. ευρώ.

Θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός

H νομισματική πολιτική θα παραμείνει περιοριστική για κάποιο χρονικό διάστημα, ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο Brussels Hellenic Network, Argo, προς τιμήν των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελλάδας και Κύπρου. Οι μακροοικονομικές προβολές του Ιουνίου 2024 υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί, συγκλίνοντας σταδιακά προς τον στόχο του 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2025, ενώ το 2026 θα υποχωρήσει σε επίπεδο κάτω από τον στόχο, φθάνοντας στο 1,9%. Αν και απέφυγε να σχολιάσει πιθανές περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων το δεύτερο εξάμηνο του έτους, επεσήμανε ότι «πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα στοιχεία και, δεύτερον, ακόμη και με περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, η νομισματική πολιτική θα παραμείνει περιοριστική». Σημείωσε πάντως ότι οι μισθολογικές εξελίξεις είναι καίριας σημασίας, καθώς αποτελούν βασικό παράγοντα διαμόρφωσης του πληθωρισμού στην παρούσα συγκυρία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT