Με έξοδο από τη Βρετανία απειλούν πλούσιοι επιχειρηματίες

Με έξοδο από τη Βρετανία απειλούν πλούσιοι επιχειρηματίες

Αιτία, τα σχέδια της νέας κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας

2' 59" χρόνος ανάγνωσης

Οσο και να προσπαθεί η νέα κυβέρνηση των Εργατικών της Βρετανίας να πείσει την επιχειρηματική και οικονομική ελίτ της χώρας ότι διάκειται φιλικά προς αυτήν και ότι προσβλέπει στις επενδύσεις της –όπως έχει δηλώσει ήδη η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς–, υπάρχει ένα «αγκάθι». Και ο λόγος, στην προκειμένη περίπτωση, είναι η επιδιωκόμενη αναθεώρηση του φόρου κληρονομιάς, η οποία θα πλήξει κυρίως τους ζάμπλουτους του Ηνωμένου Βασιλείου. Ενας από αυτούς είναι ο νιγηριανής καταγωγής Λιβανέζος επιχειρηματίας Μπασίμ Χαϊντάρ. Η ζωή του στο Λονδίνο έχει γίνει μια δαπανηρή απόλαυση που δεν μπορεί πλέον να δικαιολογήσει, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο Reuters. Εξ ου και αναζητεί κατοικία στην Ελλάδα και στο Μονακό, επειδή η προαναφερθείσα μεταρρύθμιση θα κάνει τη Βρετανία «απαγορευμένη» ζώνη για τους πλούσιους, όπως λέει ο ίδιος. Αλλωστε, όπως επισημαίνουν σύμβουλοι επενδύσεων, «ο πλούτος δεν μένει πια ακίνητος και οι χρυσοτόκες όρνιθες έχουν φτερά και πετάνε». Σημειωτέον ότι ο φόρος κληρονομιάς απέφερε σε έσοδα 2,1 δισ. λίρες την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου, ήτοι 83 εκατ. λίρες περισσότερο από την ίδια περίοδο του 2023, σύμφωνα με τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση των Εργατικών εκτιμά ότι μπορεί να συγκεντρώσει επιπλέον 5 δισ. λίρες ετησίως αντιμετωπίζοντας την εγχώρια φοροαποφυγή.

Ο νέος πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ισχυρίζεται ότι η αναμόρφωση, αφενός, θα καταστήσει δικαιότερο το φορολογικό σύστημα της Βρετανίας, αφετέρου, θα αποφέρει κεφάλαια για ευρείες δημόσιες υπηρεσίες. Χωρίς να απορρίπτει εντελώς μια κάποια μεταρρύθμιση, ο Μπασίμ Χαϊντάρ τονίζει ότι θα ζημιωθεί η οικονομία εάν οι ξένοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εγκαταλείψουν τη χώρα ή δεν την επιλέξουν για εγκατάσταση, υπονομεύοντας τη φήμη της ως κόμβου νεοφυών μονάδων. Εν τω μεταξύ, και η απελθούσα κυβέρνηση των Συντηρητικών είχε αιφνιδίως παρουσιάσει τον Μάρτιο σχέδιο για σταδιακή κατάργηση του παμπάλαιου ευνοϊκού καθεστώτος που απήλλασσε τους πλούσιους ξένους ιδιώτες από τον φόρο για κέρδη αποκτηθέντα στο εξωτερικό. Οι δε Εργατικοί, καθ’ οδόν προς τις εκλογές, δήλωναν ότι θα καταργήσουν κι αυτοί τα προνόμια, εκτός εάν τα διεθνή κέρδη τοποθετούνταν σε καταπίστευμα σε ορίζοντα 15ετίας αφότου οι ξένοι ιδιώτες μετακόμιζαν στη Βρετανία.

Τώρα που έχει κατακαθίσει ο κουρνιαχτός, ο Μπασίμ Χαϊντάρ θα πρότεινε στον πρωθυπουργό και στην υπουργό Οικονομικών να επανεξετάσουν τα σχέδια αυτά και να τα αντικαταστήσουν με έναν νέο ετήσιο φόρο στους έχοντες καθαρή περιουσία άνω των 5 εκατ. λιρών (6,52 εκατ. δολάρια). Ο ίδιος εκτιμά ότι μια εισφορά 150.000 λιρών θα μπορούσε να αποφέρει επιπλέον 4 δισ. λίρες ετησίως για την κυβέρνηση, ενισχύοντας τα κρατικά ταμεία, χωρίς να προκαλέσει την έξοδο των πλουσίων μη Βρετανών. Οργανώσεις του πεδίου, όπως οι «Πατριώτες Εκατομμυριούχοι Βρετανίας», κάνουν εκστρατείες για την επιβολή ετήσιων φορολογικών εισφορών επί της περιουσίας των πάμπλουτων. Ενα 2% σε εισόδημα τουλάχιστον 10 εκατ. λιρών ετησίως θα αφορά περίπου 20.000 ανθρώπους, αλλά θα συγκεντρώσει έως και 24 δισ. λίρες ετησίως, εκτιμά η οργάνωση. Αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο κατοικούν σχεδόν 37.000 ξένοι ιδιώτες που φορολογούνται βάσει εμβασμάτων, όπερ σημαίνει ότι δεν επιβάλλονται βρετανικοί φορολογικοί συντελεστές στο εισόδημα ή στα κεφαλαιουχικά κέρδη τους, εκτός και αν αποδοθούν στη χώρα. Σύμφωνα με τις οικονομικές υπηρεσίες της Βρετανίας, αυτοί οι άνθρωποι πλήρωσαν συλλογικά περίπου 6 δισ. λίρες σε φόρο εισοδήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, εισφορές εθνικής ασφάλισης και φόρο κεφαλαιουχικών κερδών το 2020-2021.

Η κυβέρνηση των Εργατικών εκτιμά ότι μπορεί να συγκεντρώσει επιπλέον 5 δισ. λίρες ετησίως αντιμετωπίζοντας την εγχώρια φοροαποφυγή. Πάντως, η νέα υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς προειδοποίησε ότι, σε αντίθεση με τους προκατόχους της, θα μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, προειδοποιώντας ότι δεν τρέφει αυταπάτες. Στόχος της, να μειώσει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ την προσεχή πενταετία, ενώ διευκρίνισε ότι «δεν πρόκειται να ανακοινώσω φοροαπαλλαγές ή φορολογικές μεταρρυθμίσεις χωρίς να αναφέρω από πού θα προέρχεται η χρηματοδότησή τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT