Εφυγαν λόγω κρίσης, γυρίζουν ως… φορολογικοί μετανάστες

Εφυγαν λόγω κρίσης, γυρίζουν ως… φορολογικοί μετανάστες

Κίνητρο για επιστροφή στη χώρα Ελλήνων του εξωτερικού οι χαμηλοί φόροι

8' 15" χρόνος ανάγνωσης

Πόλος έλξης δισεκατομμυριούχων, εκατομμυριούχων, συνταξιούχων και εργαζομένων έχει γίνει η Ελλάδα, οι οποίοι απολαμβάνουν τα προνόμια που τους δίνει η νομοθεσία με χαμηλότερους φόρους για όσο διάστημα διατηρήσουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή αυξάνονται και οι επενδύσεις αλλά και τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου. Και αυτό καθώς οι πλούσιοι έχουν υποχρέωση να επενδύσουν κατ’ ελάχιστον το ποσό των 500.000 ευρώ σε μία τριετία. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι επενδύσεις από τους 213 πλουσίους αντιστοιχούν σε 106,5 εκατ. ευρώ (μίνιμουμ επένδυση). Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει ξεπερνούν το 500 εκατ. ευρώ προς το παρόν.

Από τους ανωτέρω (213), οι 5 είναι δισεκατομμυριούχοι, ένας εκ των οποίων Ελληνας, ο οποίος επενδύει στον χώρο του real estate αλλά και σε μετοχές ελληνικών εταιρειών. Μάλιστα έχουν συστήσει και family offices, δηλαδή Εταιρείες Ειδικού Σκοπού Διαχείρισης Οικογενειακής Περιουσίας (ΕΕΣΔΟΠ), οι οποίες έχουν αποκλειστικό σκοπό τη διοίκηση και διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων και επενδύσεων, που κατέχουν είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσω νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, τα φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και τα μέλη των οικογενειών τους.

Αυτό που προκύπτει από τους ελεγκτικούς οίκους είναι ότι οι περισσότεροι πλούσιοι που μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία εγκατέλειψαν άλλες χώρες που προσφέρουν παρόμοια κίνητρα, καθώς το ελληνικό φορολογικό πλαίσιο είναι καλύτερο γι’ αυτούς.

Ωστόσο, τα στοιχεία που αφορούν τους εργαζομένους που έχουν έρθει στην Ελλάδα προκαλούν εντύπωση και, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έχουν ιδιαίτερη δυναμική, φυσικά μετά την ενεργοποίηση της ιδιαίτερα ευνοϊκής διάταξης που προβλέπει μείωση της φορολογίας κατά 50%. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αίτηση μεταφοράς της φορολογικής έδρας έχουν κάνει χιλιάδες φορολογικοί κάτοικοι του εξωτερικού, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Ελληνες που είχαν εγκαταλείψει τη χώρα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, και συγκεκριμένα των μνημονίων.

Σε ό,τι αφορά τους αλλοδαπούς συνταξιούχους που ζουν πλέον στην Ελλάδα, τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι οι περισσότεροι εξ αυτών κατοικούν σε Πελοπόννησο, Κρήτη και τουριστικές περιοχές της χώρας.

Τα προνόμια για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα προσελκύουν πλουσίους, συνταξιούχους και εργαζομένους από το εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους που έχουν έρθει στην Ελλάδα από διάφορες χώρες της Ε.Ε., κατά κύριο λόγο είναι Ελληνες που είτε έχουν κατοικία στην Ελλάδα είτε μισθώνουν.

Οι πλούσιοι

Εχουν υποβληθεί 214 αιτήσεις και έχουν ήδη υπαχθεί 213 στο ειδικό φορολογικό καθεστώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού). Πολλοί εκατομμυριούχοι αλλά και δισεκατομμυριούχοι εγκατέλειψαν το Λονδίνο (εξαιτίας τόσο του Brexit όσο και της λήξης του περιθωρίου που είχαν να παραμείνουν στη χώρα με ευνοϊκές συνθήκες), ενώ έχουν έρθει από Αυστραλία, ΗΠΑ, Αργεντινή, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρωσία, ακόμη και από το Μονακό. Οι νέοι φορολογικοί κάτοικοι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα πρέπει να επενδύσουν εντός τριετίας το ποσό των 500.000 ευρώ σε ακίνητα, μετοχές, ομόλογα κ.λπ. Μάλιστα θα πρέπει να διακρατήσουν την επένδυση για διάστημα 15 ετών. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο είχαν μετακομίσει στην Ελλάδα 94 πλούσιοι, κάτι που σημαίνει ότι έχουν αυξηθεί κατά 126,6%.

Οι συνταξιούχοι

Το ενδιαφέρον κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης είχε περιορισθεί. Ωστόσο επανήλθε και ήδη έχουν υποβληθεί 1.192 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί 803. Σκανδιναβοί αλλά και Γερμανοί ήρθαν στην Ελλάδα μετακομίζοντας από άλλες χώρες όπου είχαν γίνει φορολογικοί κάτοικοι, και συγκεκριμένα την Πορτογαλία και την Ιταλία. Το ελληνικό φορολογικό καθεστώς, το οποίο είναι καλύτερο από εκείνο της Πορτογαλίας, αλλά και οι καιρικές συνθήκες είναι οι λόγοι που οδηγούν πολλούς συνταξιούχους να έρθουν στην Ελλάδα. Η νομοθεσία για τους συνταξιούχους προβλέπει ότι όσοι υποβάλουν αίτηση, και εφόσον γίνει δεκτή, θα καταβάλλουν κάθε χρόνο αυτοτελή φόρο με συντελεστή 7% για το σύνολο του εισοδήματος που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή. Με την καταβολή αυτού του φόρου εξαντλείται κάθε φορολογική τους υποχρέωση γι’ αυτό το εισόδημα.

Οι εργαζόμενοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου έχουν υποβληθεί 6.536 αιτήσεις. Από αυτές έχουν εγκριθεί 3.687. Πρόκειται κυρίως για Ελληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα στα χρόνια των μνημονίων και επιστρέφουν στην Ελλάδα σε νέα θέση εργασίας και με πολύ χαμηλό φορολογικό συντελεστή. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των αιτήσεων είναι αυξημένος κατά 44% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2023. Το ενδιαφέρον για την υπαγωγή στις νέες διατάξεις είναι αυξημένο, δεδομένου ότι προβλέπεται, για φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία και θα απασχοληθούν σε νέες θέσεις εργασίας ή θα προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ως αυτοαπασχολούμενοι, απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος του 50% του εισοδήματος που θα αποκτηθεί στην Ελλάδα για μία επταετία. Σύμφωνα με την απόφαση, όσοι «μετακομίσουν» φορολογικά στην Ελλάδα θα έχουν έκπτωση κατά 50% από τη φορολόγηση των εισοδημάτων τους, καθώς και απαλλαγή από το τεκμήριο κατοχής και χρήσης Ι.Χ.

Η σχετική απόφαση ορίζει, άλλωστε, υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί κάποιος να αιτηθεί την υπαγωγή του σε αυτό το πλαίσιο:

• Δεν ήταν φορολογικός κάτοικος της Ελλάδας τα προηγούμενα πέντε από τα έξι έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα.

• Μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από κράτος-μέλος της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ ή από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα.

• Παρέχει υπηρεσίες στην Ελλάδα στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης που ασκείται είτε σε ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, είτε σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής επιχείρησης στην Ελλάδα. Τα ίδια προνόμια ισχύουν και εφαρμόζονται ανάλογα και για τα φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, με σκοπό να ασκήσουν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

• Δηλώνει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον για μία διετία.

Ερχονται μέτρα για την προστασία όσων καταγγέλλουν φοροδιαφυγή

Οι απειλές που έχουν δεχθεί πολίτες που κατήγγειλαν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, κυρίως από πρατήρια καυσίμων, αλλά και από εστιατόρια, αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο και την ΑΑΔΕ να λάβουν μέτρα προκειμένου να διατηρηθεί η ανωνυμία τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολίτες έχουν ενημερώσει τη φορολογική διοίκηση σχετικά με τις απειλές που δέχθηκαν και στο πλαίσιο αυτό προωθείται νομοθετική διάταξη για την προστασία τους, και ενδεχομένως και μέτρα κατά αυτών που απειλούν τους φορολογουμένους που κάνουν τις καταγγελίες.

Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο και η ΑΑΔΕ χρειάζονται τους πολίτες στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, συνολικά έχουν υποβληθεί 174.924 καταγγελίες για προβληματικές αποδείξεις στην εφαρμογή appοdixi μέσω κινητού τηλεφώνου. Από αυτές, οι 79.944 είναι επώνυμες και οι υπόλοιπες 94.980 ανώνυμες. Επίσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών έχουν υποβληθεί με αναλυτικά στοιχεία 19.813 περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Από αυτές:

• 2.050 αφορούν καταγγελίες για διαφθορά υπαλλήλων της φορολογικής διοίκησης.

• 256 για τελωνειακές παραβάσεις.

• 17.507 για φορολογικές παραβάσεις.

Επίσης, 255.000 φορολογούμενοι έχουν κατεβάσει την εφαρμογή appodixi, οι οποίοι από την πρώτη μέρα που τέθηκε σε λειτουργία σκανάρουν τις αποδείξεις που λαμβάνουν για να διαπιστώσουν εάν είναι «αυθεντικές». Μάλιστα το φθινόπωρο αναμένεται να γίνει νέα καμπάνια από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μέσω της οποίας θα καλούνται οι φορολογούμενοι να συμβάλουν ακόμη περισσότερο στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής.

Οι πρώτοι που θα λάβουν το μπόνους είναι φορολογούμενοι που κατήγγειλαν πρατήρια καυσίμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα ο φοροελεγκτικός μηχανισμός έχει προχωρήσει στον έλεγχο σημαντικών περιπτώσεων καταγγελιών, ενώ ήδη έχουν επιβληθεί και τα σχετικά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, αφού προηγουμένως επιλυθούν διάφορα προβλήματα, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής θα υπογράψει τις πρώτες αποφάσεις, με τις οποίες θα επιβραβεύονται οι πολίτες που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Η χρηματική αμοιβή κυμαίνεται από 100 έως 3.000 ευρώ και αφορά τις επώνυμες καταγγελίες οι οποίες κατέληξαν σε έλεγχο και επιβολή προστίμου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι πρώτοι που θα λάβουν το μπόνους είναι φορολογούμενοι που κατήγγειλαν πρατήρια καυσίμων, στα οποία οι ελεγκτές διαπίστωσαν κατά τον έλεγχο σωρεία παραβάσεων νοθείας καυσίμων και μη διαβίβασης δεδομένων στο σύστημα εισροών – εκροών. Για παράδειγμα, μετά από καταγγελία φορολογουμένου οι ελεγκτές βρήκαν ότι πρατήριο καυσίμων λειτουργεί πάνω από 2 χρόνια χωρίς να διαθέτει εγκατεστημένο πιστοποιημένο σύστημα εισροών – εκροών και χωρίς να αποστέλλει τα αντίστοιχα δεδομένα στην ΑΑΔΕ. Το πρατήριο σφραγίστηκε και ανακλήθηκε για δύο μήνες η άδεια λειτουργίας του, μέχρι δηλαδή την υποχρεωτική εγκατάσταση πιστοποιημένου συστήματος εισροών – εκροών, γεγονός που θα διαπιστωθεί με επανέλεγχο. Παράλληλα ενημερώθηκαν οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών για την απαγόρευση παράδοσης καυσίμων μέχρι την επαναλειτουργία του, ενώ στον επιχειρηματία επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 50.000 ευρώ.

Εφυγαν λόγω κρίσης, γυρίζουν ως… φορολογικοί μετανάστες-1

Στην περίπτωση που μετά από επώνυμη καταγγελία εις βάρος επιχείρησης, μέσω της εφαρμογής σάρωσης QR code appodixi της ΑΑΔΕ που αφορά στοιχεία λιανικής πώλησης, διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος και επιβληθεί πρόστιμο για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των ταμειακών μηχανών, ο καταγγέλλων λαμβάνει χρηματική επιβράβευση. Δεν δικαιούνται τη χρηματική επιβράβευση οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα.

Η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος φόρου προστιθέμενης αξίας, και σε καμία περίπτωση δεν υπολείπεται των 100 ευρώ, ούτε υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ. Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια επιχείρηση, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία.

Η χρηματική επιβράβευση δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, κράτηση, τέλος ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου, φορέων κοινωνικής ασφάλισης, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή τρίτων, και είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα, και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Η απόφαση για την καταβολή της χρηματικής επιβράβευσης δεν αναρτάται στο Διαδίκτυο στο πρόγραμμα «Διαύγεια» και ήδη αναζητείται τρόπος στην απόφαση και στα αποδεικτικά πληρωμής να μην εμφανίζεται το επώνυμο του καταγγέλλοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT