Γιώργος Σάμιος: Η επόμενη μέρα της Folli Follie μετά τη δίκη Κουτσολιούτσων

Γιώργος Σάμιος: Η επόμενη μέρα της Folli Follie μετά τη δίκη Κουτσολιούτσων

Βασική εκκρεμότητα η αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας

6' 58" χρόνος ανάγνωσης

Πολλαπλά και σαφή μηνύματα εκπέμπει η πρόσφατη απόφαση της δικαιοσύνης για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης Folli Follie, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ειδών ένδυσης και υπόδησης Γιώργος Σάμιος. Οπως προσθέτει, η προσωρινή διοίκηση, που είχε διορίσει πριν από πέντε χρόνια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και της οποίας προΐσταται, έχει ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό την αποστολή της, με μία βασική εκκρεμότητα να απομένει. Αυτή της αποδέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, ώστε να εξασφαλιστεί πολύτιμη ρευστότητα και να αποζημιωθούν οι ομολογιούχοι επενδυτές της Folli Follie, η οποία επί των ημερών της οικογένειας Κουτσολιούτσου πρωταγωνίστησε σε ένα από τα μεγαλύτερα εταιρικά σκάνδαλα παγκοσμίως.

– Tο ζήτημα της αποδέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων από την αρμόδια αρχή φαίνεται ότι έχει περιέλθει σε τέλμα. Παρότι όμως στερείται των πολύτιμων αυτών πόρων, η εταιρεία παραμένει βιώσιμη. Πώς καταφέρνει να διατηρείται στη ζωή η Folli Follie;

– Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε με κάθε νόμιμο τρόπο τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία. Αλλωστε αυτό προβλέπεται στη συμφωνία εξυγίανσης της επιχείρησης, όπως αποφάσισε το πτωχευτικό δικαστήριο με την υπ’ αριθμ. 3/2022 απόφασή του. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται για «περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου». Είναι περιουσία της εταιρείας και είναι «καθαρή», καθώς είχε αποκτηθεί σε χρόνο πριν από την έναρξη των παράνομων πράξεων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, και πρέπει να μεταβιβαστεί στις νέες εταιρείες για να ολοκληρωθεί η εξυγίανση και να διασωθεί η επιχείρηση. Δυστυχώς, έχει δημιουργηθεί μια σημαντική παρανόηση – ίσως και σκοπίμως από κάποιες πλευρές: Βασικοί ζημιωθέντες από τις παράνομες πράξεις είναι οι ομολογιούχοι επενδυτές, οι οποίοι από το 2014 μέχρι και το 2017 χρηματοδότησαν απευθείας την εταιρεία με συνολικά κεφάλαια 430 εκατ. ευρώ, τα οποία απώλεσαν. Αλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που απαιτήθηκε να υποβληθεί η εταιρεία σε διαδικασία εξυγίανσης: ο υπερδανεισμός που συντελέστηκε την εποχή της διοίκησης των κατηγορουμένων βάσει των επίδικων επίπλαστων οικονομικών στοιχείων, ο οποίος διοχετεύθηκε κυρίως σε επιστροφές κεφαλαίου και στο «μαύρο κουτί» της Ασίας και τον οποίο η εταιρεία αδυνατούσε να αποπληρώσει.

Γιώργος Σάμιος: Η επόμενη μέρα της Folli Follie μετά τη δίκη Κουτσολιούτσων-1
Είναι ευτύχημα η συνέχιση λειτουργίας του ομίλου, αλλά και αποτέλεσμα της εργώδους προσπάθειας του συνόλου των εργαζομένων και της προσωρινής διοίκησης, σημειώνει ο κ. Σάμιος.

Οι νέες εταιρείες που έχουν δημιουργηθεί και στις οποίες προβλέπεται να μεταβιβαστούν –μεταξύ άλλων και– τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία ελέγχονται από τους ζημιωθέντες ομολογιούχους πιστωτές και άρα η αποδέσμευσή τους θα οδηγήσει στην αποζημίωσή τους. Οπως δε είναι γνωστό τοις πάσι, η ικανοποίηση των πιστωτών μιας εταιρείας προηγείται πάντοτε από την ικανοποίηση των μετόχων της. Επομένως, είναι παράλογο να χαρακτηρίζουμε τη συνέχιση της δέσμευσης «θρίαμβο» υπέρ των επενδυτών και της κεφαλαιαγοράς, όταν παραβιάζεται η κεφαλαιώδης αρχή της προτεραιότητας των πιστωτών.

Ακόμα ένα σημείο παραλογισμού είναι ότι δεσμεύθηκαν χρήματα που αποκτήθηκαν σε θυγατρική των Βαλκανίων, η οποία δεν εμπλέκεται σε καμία παρανομία… Θυμίζω ότι το σύνολο των δεσμευμένων μετρητών της εταιρείας/ομίλου ήταν 5 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των δεσμευμένων ακινήτων είναι πέριξ των 30 εκατ. ευρώ. Ολα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία είχαν προβλεφθεί ως βάση για την υλοποίηση του πλάνου εξυγίανσης της επιχείρησης και σε αυτά προσέβλεπε η προσωρινή διοίκηση και ιδίως οι ομολογιούχοι πιστωτές για τη διαχείριση της καλύτερης λειτουργίας της επιχείρησης που μεταβιβάστηκε υπό τον έλεγχό τους. Τα περιουσιακά στοιχεία είναι απαραίτητα για την αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο (που έχει πρώτης τάξης υποθήκες επί των ακινήτων), αλλά και για να αγοράσουμε εμπορεύματα για τα καταστήματά μας. Η προσωρινή διοίκηση αφότου ανέλαβε, έχει πληρώσει περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο και σε μισθούς προς τις περισσότερες από 1.000 οικογένειες που άμεσα ή έμμεσα απασχολούνται πλέον στην FF.

Διεθνείς και εγχώριοι επενδυτές έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να επενδύσουν στον νέο όμιλο.

Συνεπώς, ναι, είναι ευτύχημα η συνέχιση λειτουργίας του ομίλου αλλά και αποτέλεσμα της εργώδους προσπάθειας του συνόλου των εργαζομένων και της προσωρινής διοίκησης.

– Ποια είναι η επόμενη μέρα για τη Folli Follie;

– Η προσωρινή διοίκηση της FF Group έχει ολοκληρώσει την αποστολή της στον βαθμό που αυτό έχει καταστεί δυνατόν μέχρι σήμερα. Η μοναδική εκκρεμότητα δεν εξαρτάται από εμάς: αφορά την αποδέσμευση των εταιρικών περιουσιακών στοιχείων, η μεταβίβαση των οποίων αποτελεί υποχρέωση εκ της συμφωνίας εξυγίανσης και για τον λόγο αυτό συνεχίζουμε τις νομικές ενέργειες που απαιτούνται για την επίτευξή της. Αποτελεί μέγα ψεύδος από την πλευρά συνηγόρου των καταδικασθέντων αυτό που διάβασα πως δήλωσε, ότι δηλαδή η προσωρινή διοίκηση της Folli Follie «υπό το πρόσχημα της εξυγίανσης θέλει να ξεπουλήσει περιουσιακά στοιχεία για να ενθυλακώσουν κάποιοι το τίμημα». Η ελληνική δικαιοσύνη είναι αυτή που ενέκρινε τη συμφωνία εξυγίανσης που περιλαμβάνει την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων και την αποζημίωση των βασικών ζημιωθέντων επενδυτών, όπως προανέφερα. Από αυτά, σημαντικό μέρος των χρημάτων θα καταλήξει στο Δημόσιο (που έχει υποθήκες επί των ακινήτων). Δυστυχώς κάποιοι λαϊκίζουν και παίζουν με τη ζωή και τη δουλειά χιλιάδων εργαζομένων. Κάποιοι ήδη καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις για αυτά που έκαναν στην FF. Εμείς δίνουμε μάχη για να μείνει ζωντανή η επιχείρηση.

Θυμίζω ότι στις 22/11/2023 παραδώσαμε το μέλλον της FF στη νέα OPSCO (σ.σ.: νέα εταιρεία λειτουργίας), που ελέγχεται από τους ομολογιούχους. Πλέον είναι στα χέρια της ελληνικής πολιτείας και των ομολογιούχων η τύχη της εξυγίανσης. Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι το μέλλον της FF μπορεί να είναι λαμπρό, να αναπτυχθεί και πάλι, να επιστρέψει στην κερδοφορία και να αποτελέσει έναν σημαντικό «παίκτη» για την ελληνική οικονομία. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το ενδιαφέρον διεθνών και εγχώριων επενδυτών που έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να επενδύσουν στον νέο όμιλο υπό προϋποθέσεις.

– Ως προσωρινή διοίκηση εκπνέει, κάποια στιγμή, η θητεία σας;

– Η θητεία μας εκπνέει με την ολοκλήρωση της αποστολής μας, δηλαδή την επίτευξη της εξυγίανσης. Το κρισιμότερο κομμάτι του έργου μας που ήταν η διατήρηση ζωντανής της επιχείρησης και η μεταβίβασή της στην ΟPSCO έχει επιτευχθεί. Απομένει η αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, για την οποία απαιτούνται ενέργειες της διοίκησής μας (υποβολή ενδίκων μέσων και αιτήσεων ενώπιον των αρμόδιων οργάνων) αλλά το αποτέλεσμα ουδόλως εξαρτάται από εμάς. Διασώσαμε επί 4 και πλέον χρόνια την επιχείρηση και την παραδώσαμε στους νέους ιδιοκτήτες, τους διεθνείς επενδυτές. Νιώθουμε πολύ ικανοποιημένοι για αυτό που πετύχαμε. Επιτρέψτε μου να το χαρακτηρίσω άθλο. Θέλω επίσης να επισημάνω ότι από τον Νοέμβριο του 2023 τα μέλη του Δ.Σ. της FFG, η προσωρινή διοίκηση δηλαδή, δεν λαμβάνουν την παραμικρή αμοιβή ή αποζημίωση για τη συμμετοχή τους σε αυτό και την ενασχόλησή τους με τον όμιλο.

Σε τροχιά ανάπτυξης το 2024

– Πώς αξιολογείτε την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης Folli Follie;

– Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη και ιδιαίτερη περίπτωση για την ελληνική δικαιοσύνη. Η υπόθεση είναι ένα παγκόσμιο case study, τόσο ως προς το οικονομικό και επιχειρηματικό της σκέλος, όσο και ως προς το νομικό. Θυμίζω ότι απασχόλησε τα διεθνή ΜΜΕ και ιδιαίτερα τους επενδυτές οι οποίοι έθεσαν ζήτημα προστασίας των επενδύσεών τους. Παρά τις πολλές δυσκολίες και τις μεγάλες καθυστερήσεις, που η ίδια η κυρία πρόεδρος του δικαστηρίου στηλίτευσε, η απόφαση στέλνει πολλαπλά και σαφή μηνύματα και προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό.

Νέες συνεργασίες και θετικά σημάδια για τα μεγέθη του ομίλου.

– Πώς διαμορφώθηκαν οι επιδόσεις της εταιρείας το 2023 και κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς;

– Οταν αναλάβαμε τη διοίκηση της εταιρείας, ορισμένοι –μεταξύ τους και κορυφαίοι οίκοι του εξωτερικού– εκτιμούσαν ότι θα πτωχεύαμε σε λίγους μήνες ή και σε λίγες εβδομάδες. Είχαν ήδη σταματήσει τη συνεργασία με την FF σχεδόν όλα τα brand που η εταιρεία αντιπροσώπευε. Εδώ και χρόνια δεν έχουμε καμία πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, ζούμε από τα «δικά μας» χρήματα. Κι όμως αντέξαμε! Καταφέραμε και υπογράψαμε νέες συμφωνίες με σημαντικά brand. Ανοίξαμε νέα καταστήματα και αναδιαρθρώσαμε το δίκτυό μας, ώστε να είναι βιώσιμη η επιχείρηση και να μπορούμε –υπό προϋποθέσεις– να ελπίζουμε στην ανάπτυξη. Το 2023, οπότε ο συνολικός κύκλος εργασιών ήταν της τάξεως των 32 εκατ. ευρώ, ήταν χρονιά βάσης, κατά την οποία υλοποιήθηκαν διορθωτικές κινήσεις για όσα αρνητικά κληρονομήσαμε, για όσα αναπάντεχα δραματοποίησαν έτι περαιτέρω τη δύσκολη κατάστασή μας, όπως π.χ. η πανδημία. Ηταν επίσης χρονιά τακτοποίησης, στο μέτρο που μας επέτρεψαν, των κακώς κειμένων. Το 2024 τα θετικά σημάδια μας κάνουν αισιόδοξους, αν και ακόμη υπάρχουν σημεία όπου πρέπει να υπάρξει βελτίωση. Τα καταστήματα της Folli Follie (Jewelry) συνεχίζουν την ανοδική πορεία, το concept της FF Cosmetics με τα καταστήματα Heaven on Earth δίνει πολύ αισιόδοξα μηνύματα, τα πολυκαταστήματα Factory Outlets διατηρούν τη σταθερή δυναμική τους μέσα σε έναν αυξανόμενο ανταγωνισμό, οι νέες συνεργασίες είναι ελπιδοφόρες, και τα καταστήματα Jack & Jones αυξάνουν σταθερά τις επιδόσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT