Εκλεισε το deal πώλησης της φαρμακοβιομηχανίας Famar

Εκλεισε το deal πώλησης της φαρμακοβιομηχανίας Famar

Στο private equity MidEuropa ο έλεγχος της εταιρείας

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Εκ νέου αλλάζει χέρια η φαρμακοβιομηχανία Famar, τέσσερα χρόνια από την ημέρα που η δραστηριότητά της σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία πέρασε στον έλεγχο του κυπριακού fund ECM Partners. Παράλληλα, από το 2021 μειοψηφικό ποσοστό (45%) στον όμιλο κατέχει και η Metric Capital Partners. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», τα δύο funds συμφώνησαν στην πώληση της Famar στο private equity MidEuropa με έδρα το Λονδίνο, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια που ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ και δραστηριοποιείται στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης.

Το MidEuropa έχει επενδύσει τα τελευταία 25 χρόνια δραστηριότητάς του σε 45 εταιρείες και μετρά κοντά στα 30 exits (αποεπενδύσεις) από εταιρείες του χαρτοφυλακίου του.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το MidEuropa απέκτησε πολύ υψηλό πλειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία, ενώ ένα μικρό μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής στον όμιλο φαίνεται πως θα διατηρήσει το ECM.

Σημειώνεται πως οι σχετικές υπογραφές έπεσαν την περασμένη Παρασκευή, με τη φαρμακοβιομηχανία που ανήκε στην οικογένεια Μαρινόπουλου να αλλάζει εκ νέου ιδιοκτησιακό καθεστώς. Μάλιστα, αναμένονται, ίσως και εντός της ημέρας σήμερα, Δευτέρα, σχετικές ανακοινώσεις.

Σε ό,τι αφορά το τίμημα της εξαγοράς, κύκλοι της αγοράς αναφέρουν πως πρόκειται για deal κάτω του μισού δισ. ευρώ. 

Το ECM Partners είχε βάλει εδώ και κάποιους μήνες πωλητήριο στη Famar, με τη σχετική διαδικασία να την «τρέχει» η Jefferies.

Προφίλ της εταιρείας

Η εταιρεία ειδικεύεται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών ανάπτυξης και παραγωγής σκευασμάτων για τον φαρμακευτικό κλάδο (CDMO), διατηρεί σε Ελλάδα, Ισπανία και στην Ιταλία έξι μονάδες παραγωγής και δύο κέντρα έρευνας και ανάπτυξης και απασχολεί κοντά στους 1.900 εργαζομένους. Στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Θήβα, σε έκταση 30.000 τ.μ., ενώ διατηρεί ακόμη και κέντρο logistics. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κέντρο διανομής αμιγώς φαρμακευτικών προϊόντων, το οποίο καλύπτει περίπου το 60% της ελληνικής αγοράς.

Πρόσφατα, και κατά την έναρξη διαδικασία πώλησης της εταιρείας, ο όμιλος ανακοίνωσε νέες επενδύσεις στο κέντρο διανομής στη Θήβα αναπτύσσοντας τρεις νέες αποθηκευτικές μονάδες που θα προσθέσουν 6.000 τ.μ.

Υπενθυμίζεται πως, τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία βρέθηκε αντιμέτωπη με οικονομικά αδιέξοδα και με υποχρεώσεις πολλών εκατ. ευρώ, καταλήγοντας στον έλεγχο του fund KKR, που το 2019 προχώρησε στην εκποίησή της. Τότε προκρίθηκε η τμηματική πώληση των δραστηριοτήτων του ομίλου, με αποτέλεσμα η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Delpharm να αποκτήσει τις δραστηριότητές της σε Γαλλία, Ολλανδία και Καναδά (βόρειος τομέας). Από την άλλη, ο έλεγχος των δραστηριοτήτων της σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία (νότιος τομέας) περιήλθε στο ECM Partners και στο αμερικανικό York Capital Management. Το τελευταίο εξήλθε της επένδυσης το 2021, με την ECM αλλά και τη Metric Capital Partners να εξαγοράζουν το ποσοστό της York.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της Famar, σύμφωνα με πληροφορίες, ο τζίρος του ομίλου (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία) κινήθηκε κοντά στα 240 εκατ. το 2023, ενώ τα EBITDA ανήλθαν στα 31 εκατ. Οι πωλήσεις τής εν Ελλάδι εταιρείας (Φαμαρ ΑΒΕ) αυξήθηκαν κατά 7,55% και διαμορφώθηκαν στα 147,27 εκατ. ευρώ από 136,9 εκατ. ευρώ. Η καθαρή κερδοφορία έφτασε στα 3,28 εκατ. από 86.000 το 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT