Εθνικό στρατηγικό σχέδιο 645 δράσεων για την αύξηση των εξαγωγών το 2024

Εθνικό στρατηγικό σχέδιο 645 δράσεων για την αύξηση των εξαγωγών το 2024

Στόχος να φθάσουν στο 60% του ΑΕΠ, από 44,9% που ήταν το 2023

3' 27" χρόνος ανάγνωσης

Την αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών στο 60% του ΑΕΠ, από 44,9% το 2023, έχει ως έναν από τους βασικούς στόχους το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας 2024, το οποίο δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες. Σημειώνεται δε ότι εάν εξαιρεθούν οι εξαγωγές υπηρεσιών, δηλαδή ο τουρισμός, οι εξαγωγές αγαθών αντιστοιχούν σε πολύ μικρότερο ποσοστό του ΑΕΠ (22,6% το 2023 έναντι 37,1% του ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ενωση).

Βασικό εργαλείο για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι οι 645 δράσεις που έχουν σχεδιαστεί για την τρέχουσα χρονιά με αντικείμενο την προώθηση των εξαγωγών, την προσέλκυση επενδύσεων, την ανάπτυξη εμπορικών δικτύων και επαφών, αλλά και την περαιτέρω ψηφιοποίηση και απλούστευση των διαδικασιών για το διασυνοριακό εμπόριο, τομέας στον οποίο τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο φετινό Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας δίνεται βαρύτητα, πέρα από τους παραδοσιακούς εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας, στην προσέγγιση νέων αναδυόμενων αγορών στις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής, καθώς και της Υποσαχάριας Αφρικής.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την αύξηση των εξαγωγών, χώρες στόχευσης –σύμφωνα με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας 2024– είναι: στην Ευρώπη η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Τουρκία και οι χώρες της Βαλτικής. Επίσης, τα Δυτικά Βαλκάνια (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σερβία). Από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική η Αίγυπτος, η Αλγερία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία, το Ισραήλ, ο Λίβανος και η Σαουδική Αραβία. Επίσης οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, καθώς και η Αργεντινή, η Βραζιλία και το Μεξικό. Από την Ασία στις χώρες στόχευσης περιλαμβάνονται το Βιετνάμ, η Ιαπωνία, η Ινδία, η Ινδονησία, η Κίνα, η Μαλαισία, η Ν. Κορέα, η Σιγκαπούρη και η Ταϊλάνδη και από την Υποσαχάρια Αφρική η Γκάνα, η Κένυα και η Νότια Αφρική. Τέλος, χώρα στόχευσης αποτελεί και η Αυστραλία. Οι κλάδοι στους οποίους θα δοθεί η μεγαλύτερη έμφαση είναι οι ακόλουθοι: φάρμακα, προϊόντα αλουμινίου και χαλκού, αγροδιατροφικά προϊόντα και ποτά, δομικά υλικά, χρώματα.

Σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων, οι χώρες στόχευσης είναι οι ακόλουθες: από την Ευρώπη η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ουκρανία, η Πολωνία, και η Τουρκία, από τα Δυτικά Βαλκάνια η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο, από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία, το Μαρόκο και η Σαουδική Αραβία, από την Αμερική οι ΗΠΑ και ο Καναδάς και από την Ασία η Ινδία και η Κίνα.

Στα 2,4 δισ. το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Μάιο

Αύξηση κατά 720,2 εκατ. ευρώ σημείωσε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Μάιο σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 2,4 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα κυρίως της επιδείνωσης των ισοζυγίων αγαθών και πρωτογενών εισοδημάτων.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών, αυτό διευρύνθηκε περαιτέρω φέτος τον Μάιο, καθώς η αύξηση των εισαγωγών υπερέβη εκείνη των εξαγωγών.

Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,7% (ενώ μειώθηκαν κατά 3,2% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 7,7% (αύξηση 2,3% σε σταθερές τιμές).

Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 6,6% (-10,4% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα μειώθηκαν κατά 4,7% (-4,8% σε σταθερές τιμές).

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,7% και οι εισαγωγές αγαθών κατά 7,7%.

Την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2024 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,7 δισ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο πεντάμηνο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 9,1 δισ. ευρώ.

Σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 4,1% (‑6,6% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,3% (5,3% σε σταθερές τιμές).

Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 4,1%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές αύξηση κατά 5,1% (‑6,9% και 5,7% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).

Από την άλλη, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κυρίως λόγω της βελτίωσης του ταξιδιωτικού ισοζυγίου. Σε σχέση με το πρώτο πεντάμηνο του 2023 οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 20,6% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 16,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT