Ισχυρή η δυναμική των επιχειρήσεων, εκτιμά η Εθνική

Ισχυρή η δυναμική των επιχειρήσεων, εκτιμά η Εθνική

Κομβική η σημασία κλάδων που συνδέονται με τον μετασχηματισμό της οικονομίας και την ενίσχυση της εξωστρέφειας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

H πτώση των πωλήσεων του επιχειρηματικού τομέα το 1ο τρίμηνο του έτους κατά 1,6% οφείλεται στην αρνητική επίδραση της βάσης σύγκρισης με το υψηλής μεταβλητότητας έτος 2023 και «κρύβει» την πραγματική θετική δυναμική των πωλήσεων, η οποία ανέρχεται σε 3% σε αποπληθωρισμένους όρους, υποστηρίζει η Εθνική Τράπεζα σε μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης.

Η μελέτη (επικεφαλής οικονομολόγος Νίκος Μαγγίνας) υποστηρίζει ότι «η πραγματική δυναμική του τομέα παραμένει θετική και αναμένεται να ενισχυθεί στη συνέχεια του έτους», ενώ «κομβική παραμένει η σημασία κλάδων που συνδέονται με τον μετασχηματισμό της οικονομίας και την ενίσχυση της εξωστρέφειας».

Μάλιστα, οι αναλυτές προβλέπουν ότι ο επιχειρηματικός τομέας το 2024 μπορεί να αυξήσει τις πωλήσεις του κατά περίπου 3,5%, με το 2ο εξάμηνο να αγγίζει το 6,5% (έναντι +0,9% το 1o εξάμηνο). Ειδικότερα, σημειώνουν, διακρίνεται ιδιαίτερη δυναμική:

• Στους κλάδους κατασκευών, πληροφορικής και λοιπών υπηρεσιών, οι οποίοι θα συνεχίσουν να επωφελούνται από την ενίσχυση των επενδύσεων και τον μετασχηματισμό του ελληνικού επιχειρείν.

• Στους εξωστρεφείς κλάδους βιομηχανίας, τουρισμού και μεταφορών, οι οποίοι εκτιμούν ότι μπορούν να επιτύχουν επιδόσεις σημαντικά υψηλότερες του 2023, αξιοποιώντας τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, αυτή η εξωστρεφής δυναμική –που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% της συνολικής δυναμικής του 2024– τελεί υπό την αίρεση της αναδυόμενης πολιτικής αβεβαιότητας στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και του ενδεχομένου ακραίων κλιματικών φαινομένων.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Εθνικής, η αξιοθαύμαστη (εν μέσω διεθνούς περιβάλλοντος αβεβαιότητας) ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού τομέα επιβεβαιώνεται από 1) τη συνεχή άνοδο του μεριδίου της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό επιχειρείν (1,14% σε όρους αποπληθωρισμένης προστιθέμενης αξίας, έναντι 1,08% προ διετίας) και 2) το ρεκόρ απασχόλησης, με τις καθαρές προσλήψεις του 5μήνου Ιανουαρίου – Μαρτίου (+315.000) να βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο από το 2001.

Αναλύοντας τις πωλήσεις των κλάδων το 1ο τρίμηνο, η μελέτη καταγράφει έντονα θετικούς ρυθμούς σε κατασκευές (10%) και ΙΤ (18%), που σχετίζονται, όπως αναφέρει, με δράσεις εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του επιχειρηματικού τομέα. Επίσης θετικά, αλλά με ηπιότερους ρυθμούς (5%), κινήθηκε ο τουρισμός.

Κάμψη δραστηριότητας κατέγραψαν εμπόριο (-4% το λιανικό και -7% το χονδρικό) και βιομηχανία (-2%), που οι αναλυτές θεωρούν ότι οφείλεται εξ ολοκλήρου στην αρνητική επίδραση της βάσης σύγκρισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT