Μείωση χρέους στο 60% του ΑΕΠ σε 40 χρόνια

Μείωση χρέους στο 60% του ΑΕΠ σε 40 χρόνια

Υπό την προϋπόθεση ετήσιων πλεονασμάτων 2% του ΑΕΠ, λέει ο Γ. Στουρνάρας

2' 40" χρόνος ανάγνωσης

Σε 40 χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτυγχάνονται σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ ετησίως και θα προχωρήσουν αποφασιστικά ορισμένες βασικές μεταρρυθμίσεις, θα επιστρέψει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στο 60% του ΑΕΠ της, πλησιάζοντας το επίπεδό του στη Μεταπολίτευση το 1974, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, τις οποίες επικαλείται ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας σε άρθρο του στο περιοδικό της Βουλής «Επί του… Περιστυλίου».

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, ο στόχος είναι εφικτός και οφείλουμε να τον πετύχουμε για τις επόμενες γενιές. Θύμισε ότι το 1974 το χρέος ήταν πολύ χαμηλότερο από το 60% του ΑΕΠ. Ο κεντρικός τραπεζίτης είχε επισημάνει πρόσφατα και μια ακόμη απόκλιση από την Ευρώπη που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια: το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Οπως είπε, θα χρειαστούν 20 χρόνια για να πλησιάσει η Ελλάδα στο 90% του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ, όπου βρισκόταν πριν από 20 χρόνια. Μάλιστα, πρόσθεσε και πάλι μια προϋπόθεση: ότι θα αναπτύσσεται με ρυθμό κατά μέσον όρο 1,5% πάνω από τον αντίστοιχο της Ε.Ε., κάτι που δεν είναι καθόλου σίγουρο.

Ο πληθωρισμός

Στο άρθρο του στο περιοδικό της Βουλής, με αφορμή τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, χτυπάει επίσης «καμπανάκι» για την έλλειψη εργατικού δυναμικού, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή μάς λείπουν 200.000 χέρια στις δραστηριότητες γύρω από τον τουρισμό, τον αγροτικό τομέα και την οικοδομή. «Εάν δεν τα βρούμε άμεσα, θα αρχίσουμε να έχουμε πρόβλημα και στην οικονομία», αναφέρει. Θυμίζει ότι στη δεκαετία του ’90, στη διαδικασία σύγκλισης προς την ΟΝΕ, οι ξένοι εργάτες ήταν αυτοί που κράτησαν τον πληθωρισμό στην Ελλάδα χαμηλά.

«Οι περισσότεροι νομίζουν», σημειώνει, «ότι το πρόβλημά μας ήταν κυρίως το έλλειμμα του δημοσίου τομέα. Δεν ήταν το σημαντικότερο. Ηταν ο πληθωρισμός, διότι είχαμε μια οικονομία που ξεκίνησε με επιτόκια στο 19% για να μειωθούν περίπου στο 4%. Αυτή η μεγάλη μείωση επιτοκίων υπερθέρμανε την οικονομία και αύξησε όλες τις αξίες. Εάν δεν είχαμε τους μετανάστες στον αγροτικό τομέα και στην οικοδομή, δεν θα επιτυγχάναμε τότε το κριτήριο του πληθωρισμού».

Ο στόχος είναι εφικτός και οφείλουμε να τον πετύχουμε για τις επόμενες γενιές, τονίζει ο κεντρικός τραπεζίτης.

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, ο κ. Στουρνάρας τονίζει ότι ο ίδιος θα επέλεγε πρώτη την Παιδεία, δεύτερη την Υγεία και τρίτη το Περιβάλλον.

Στη σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση αναφέρεται στο δικό του άρθρο στο ίδιο τεύχος του περιοδικού της Βουλής και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, υποστηρίζοντας ότι «η πραγματική σύγκλιση των εισοδημάτων με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελεί για την επόμενη περίοδο τη μεγάλη πρόκληση». Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα σχέδιο που βασίζεται στη διατήρηση μιας σοβαρής δημοσιονομικής πολιτικής, πολιτικές ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, βέλτιστη αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενθάρρυνση των συγχωνεύσεων και της καινοτομίας και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Τα επιδόματα

Ο υπουργός ανακοινώνει, εξάλλου, στο άρθρο του ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται παρεμβάσεις στην πολιτική επιδομάτων, «έτσι ώστε –χωρίς φυσικά να μειωθεί ο προϋπολογισμός– αυτά να κατευθύνονται σ’ αυτούς που πράγματι τα έχουν περισσότερη ανάγκη και να αντιμετωπιστούν προβλήματα κατάχρησης».

Παράλληλα, προαναγγέλλει ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη στεγαστική της πολιτική, καθώς και την πολιτική της σχετικά με το δημογραφικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT