Μέσω warrants η Thrivest θα αποκτήσει τον έλεγχο του 5ου τραπεζικού πόλου

Μέσω warrants η Thrivest θα αποκτήσει τον έλεγχο του 5ου τραπεζικού πόλου

Το ΤΧΣ θα μεταβιβάσει στην Thrivest χωρίς επιβάρυνση 180,8 εκατ. τίτλους κτήσης

3' 7" χρόνος ανάγνωσης

Μέσω της έκδοσης τίτλων κτήσης (warrants) προτίθεται η Thrivest Holdings να αποκτήσει τον έλεγχο της νέας τράπεζας που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση Αττικής και Παγκρήτιας. Τα warrants θα αποκτηθούν τόσο από το ΤΧΣ, που θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους 735 εκατ. ευρώ, όσο και από την Thrivest, αλλά όπως αναφέρει η συμφωνία το ΤΧΣ «αναλαμβάνει την υποχρέωση μετά από έγγραφη ειδοποίηση της Thrivest να μεταβιβάσει και να παραδώσει στην Thrivest χωρίς επιβάρυνση 180,8 εκατ. τίτλους κτήσης, έτσι ώστε μετά από την άσκησή τους από την Thrivest η συμμετοχή της στη συγχωνευμένη τράπεζα να ανέρχεται σε 50% + 1 μετοχές της συγχωνευμένης τράπεζας».

Πρόκειται για την επακόλουθη επένδυση που περιγράφεται στη σύμβαση την οποία υπέγραψαν τα δύο μέρη, προκειμένου η πλευρά του ιδιώτη επενδυτή να καταστεί μέτοχος πλειοψηφίας σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει έως το 58,5%, εφόσον η Thrivest επενδύσει το συνολικό ποσό των έως 200 εκατ. ευρώ και ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά της. Το μερίδιο του ΤΧΣ θα κυμανθεί από 35% έως 37% και του Δημοσίου συνολικά (μαζί με τον ΕΦΚΑ) μεταξύ 38,5% έως 40%. Συνολικά στο πλαίσιο της ΑΜΚ θα εκδοθούν 359,5 εκατ. μετοχές, με τιμή 1,87 ευρώ ανά μετοχή. Επιπλέον θα εκδοθούν 359,5 εκατ. τίτλοι κτήσης, οι οποίοι θα παραχωρηθούν χωρίς αντάλλαγμα σε αναλογία μία μετοχή της συγχωνευμένης τράπεζας έναντι ενός τίτλου κτήσης. Η τιμή έκδοσης κάθε μετοχής της συγχωνευμένης τράπεζας που αντιστοιχεί σε κάθε τίτλο κτήσης είναι 0,05 ευρώ, ενώ ο αριθμός των μετοχών που αντιστοιχούν σε κάθε τίτλο κτήσης είναι 3,5. Η σύμβαση θα εγκριθεί με νόμο από τη Βουλή και το περιεχόμενό της αναμένεται να συζητηθεί από σήμερα, προκειμένου να ψηφιστεί την Παρασκευή 26 Ιουλίου.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το ΤΧΣ δεσμεύεται να επενδύσει έως 471,1 εκατ. ευρώ ως εξής:

α. 448,3 εκατ. ευρώ σε μετρητά για την απόκτηση 239,8 εκατ. νέων μετοχών της συγχωνευμένης τράπεζας.

β. 14,8 εκατ. ευρώ σε μετρητά για την άσκηση 84,6 εκατ. τίτλων κτήσης μετοχών και την απόκτηση 296,1 εκατ. νέων μετοχών της συγχωνευμένης τράπεζας.

γ. 11 εκατ. ευρώ σε μετρητά για την απόκτηση συνολικά 5,9 εκατ. αδιάθετων μετοχών, οι οποίες αντιστοιχούν σε μέρος του ποσοστού κατ’ αναλογίαν του ΤΜΕΔΕ στην ΑΜΚ, για το οποίο δεν έχει εγγραφεί το ΤΜΕΔΕ, δηλαδή για τις αδιάθετες μετοχές.

δ. 1 εκατ. ευρώ σε μετρητά για την άσκηση 5,9 εκατ. τίτλων κτήσης μετοχών που αντιστοιχούν σε αδιάθετες μετοχές ΤΜΕΔΕ και την απόκτηση 20,5 εκατ. νέων μετοχών της συγχωνευμένης τράπεζας.

Η Thrivest δεσμεύεται να επενδύσει 120 εκατ. ευρώ ως εξής:

• 58,6 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει 31,3 εκατ. ευρώ νέες μετοχές της συγχωνευμένης τράπεζας που αντιστοιχούν στην κατ’ αναλογία συμμετοχή της στην ΑΜΚ.

• 3,5 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει 1,8 εκατ. νέες μετοχές που δεν θα έχουν καλυφθεί από το ΤΜΕΔΕ.

• 11,2 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει 6 εκατ. νέες μετοχές που δεν θα έχουν καλυφθεί από το ΤΧΣ.

• 7,6 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει 4,1 εκατ. νέες μετοχές που δεν θα έχουν καλυφθεί από άλλους μετόχους (αδιάθετες μετοχές).

• 39,2 εκατ. ευρώ για να ασκήσει 43,2 εκατ. τίτλους κτήσης μετοχών προκειμένου να λάβει 151,2 εκατ. ευρώ νέες μετοχές της συγχωνευμένης τράπεζας που θα έχουν καλυφθεί από την Thrivest.

Περαιτέρω προτίθεται να επενδύσει έως 80 εκατ. ευρώ σε μετρητά ως εξής:

• 73,2 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει έως και 39,1 εκατ. περαιτέρω αδιάθετες μετοχές του ΤΜΕΔΕ.

• 6,8 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει έως και 39,1 εκατ. τίτλους κτήσης μετοχών για να λάβει έως και 136,9 εκατ. νέες μετοχές της συγχωνευμένης τράπεζας που αντιστοιχούν σε τυχόν εναπομείνασες αδιάθετες μετοχές που η Thrivest μπορεί να έχει αποκτήσει.

Το ΤΜΕΔΕ θα συμμετάσχει με 11 εκατ. ευρώ για την απόκτηση νέων μετοχών και με 1 εκατ. ευρώ για την απόκτηση τίτλων κτήσης. Ο ΕΦΚΑ θα διαθέσει 47,9 εκατ. ευρώ για την απόκτηση νέων μετοχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT