Μπάμπης Βωβός: Ο άνθρωπος – σύμβολο της χρυσής εποχής του real estate

Μπάμπης Βωβός: Ο άνθρωπος – σύμβολο της χρυσής εποχής του real estate

Απεβίωσε πλήρης ημερών σε ηλικία 91 ετών

2' 49" χρόνος ανάγνωσης

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, που ούτως ή άλλως δεν τον έθελγαν, «έφυγε» πλήρης ημερών σε ηλικία 91 ετών ο Μπάμπης Βωβός, όπως ανακοίνωσαν μέλη της οικογένειάς του τις προηγούμενες ημέρες. Με τον τρόπο αυτό σημειώθηκε κι ένα συμβολικό «τέλος» της ιστορίας που έγραψε ο επιχειρηματίας στο εγχώριο real estate, μεσουρανώντας για σχεδόν δύο δεκαετίες και έχοντας κατασκευάσει ένα μεγάλο μέρος των κτιρίων γραφείων του άξονα της Λ. Κηφισίας, από τον πύργο Atrina μέχρι το Agora Center και το πρώην Κτήμα Θων στη συμβολή της Λ. Αλεξάνδρας με τη Λ. Κηφισίας.

Στο απόγειό της η εταιρεία είχε κατασκευάσει πάνω από 30 κτίρια γραφείων, επιφανείας μεγαλύτερης των 500.000 τ.μ.

Στην πραγματικότητα, η αρχή του τέλους για την εταιρεία Βωβού καταγράφεται στα τέλη της δεκαετίας του 2000, όταν μια σειρά από γεγονότα σημάδεψαν τη μετέπειτα πορεία του ομίλου, μέχρι την κατάρρευση. Η κίνηση που «καταδίκασε» την εταιρεία ήταν το φιλόδοξο σχέδιο για την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της χώρας, στην περιοχή του Βοτανικού, δίπλα από το ακίνητο που σήμερα θα κατασκευαστεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Με πρωτοστάτη τον τότε ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, το έργο ακυρώθηκε από το ΣτΕ κι ενώ είχε υλοποιηθεί σε ποσοστό 75%. Για τον σκοπό αυτό η εταιρεία είχε λάβει δάνεια ύψους 150 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank, που όμως δεν μπόρεσε να αποπληρώσει, ακριβώς λόγω της νομικής εμπλοκής, καθώς το ακίνητο δεν μπορούσε να πουληθεί ώστε να αποπληρωθούν τα δάνεια.

Μπάμπης Βωβός: Ο άνθρωπος – σύμβολο της χρυσής εποχής του real estate-1

Το δεύτερο πλήγμα ήρθε την περίοδο 2011-2012, όταν η αγορά ακινήτων κατέρρευσε υπό το βάρος της κρίσης χρέους. Τα ενοίκια των κτιρίων γραφείων που διαχειριζόταν η «Μπ. Βωβός» υποχώρησαν κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει έναντι των εταιρειών leasing με τις οποίες συνεργαζόταν και να υποχρεωθεί σε διαδοχικές εκχωρήσεις κτιρίων. Το μοντέλο αντίστροφης χρηματοδοτικής μίσθωσης (sale and leaseback) που εφάρμοζε η εταιρεία αποδείχθηκε καταστροφικό κατά την περίοδο της κρίσης, με αποτέλεσμα το 2012 να υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, έχοντας συσσωρεύσει χρέη ύψους 870 εκατ. ευρώ. Στο απόγειό της η «Μπ. Βωβός» είχε κατασκευάσει πάνω από 30 κτίρια γραφείων, επιφανείας μεγαλύτερης των 500.000 τ.μ. Στα τέλη του 2006 η αξία του χαρτοφυλακίου της ανερχόταν σε 1,2 δισ. ευρώ. Στους πελάτες – μισθωτές περιλαμβανόταν σχεδόν το σύνολο των μεγάλων εγχώριων και πολυεθνικών ομίλων που έχουν παρουσία στην Ελλάδα, όπως Media Markt, Vodafone, Cosmote, Coca-Cola, Siemens, Village Roadshow, Microsoft, Wind. Εκείνη την περίοδο χαράσσεται και η στρατηγική διεύρυνσης του πεδίου δραστηριοποίησης της εταιρείας, προκειμένου να περιοριστεί το ρίσκο από την υπερβολική έκθεση στην αγορά γραφείων. Ο στόχος είναι διττός και αφορά την επέκταση στα εμπορικά κέντρα και τα τουριστικά ακίνητα. Εκτός από την αποτυχία του Βοτανικού, την ίδια «μοίρα» είχαν κι άλλα δύο σημαντικά έργα, η ανάπτυξη ενός συγκροτήματος εκατοντάδων παραθεριστικών κατοικιών στο Σούνιο και η αξιοποίηση συναφών εκτάσεων σε περιοχές όπως ο Γαλατάς Τροιζηνίας (απέναντι από τον Πόρο) – αμφότερα λόγω δικαστικών και νομικών εμπλοκών.

Τα τελευταία χρόνια η ακίνητη περιουσία της εταιρείας, αλλά και περιουσιακά στοιχεία της ίδιας της οικογένειας Βωβού έχουν γίνει αντικείμενο πλειστηριασμών σε τακτά χρονικά διαστήματα. Πριν από μερικούς μήνες φημολογείται ότι ακόμη και το οικογενειακό σπίτι του Μπ. Βωβού στο Π. Ψυχικό, στο οποίο έμενε μέχρι πρότινος, αγοράστηκε μέσω πλειστηριασμού από τον επιχειρηματία Γιάννη Παπαλέκα. Μάλιστα το 2020 ο Μπ. Βωβός είχε συλληφθεί για υποθέσεις φοροδιαφυγής, αλλά τελικά αποφυλακίστηκε, καθώς ρυθμίστηκαν οι σχετικές οφειλές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT