Η Σίλικον Βάλεϊ «κερδίζει» τη Γουόλ Στριτ

Η Σίλικον Βάλεϊ «κερδίζει» τη Γουόλ Στριτ

Τι σηματοδοτεί η επιλογή Τζ. Ντ. Βανς από τον Τραμπ για τη θέση του αντιπροέδρου

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Η επιλογή του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναθέσει στον Τζ. Ντ. Βανς να είναι υποψήφιος αντιπρόεδρος ενόψει εκλογών, μεταφράζεται σε ένα στοίχημα που αφορά έναν άπειρο πολιτικό από την πολιτεία του Οχάιο, η οποία, ωστόσο, θεωρείται πεδίο μάχης για την προεδρική αναμέτρηση. Συν τοις άλλοις, μεταφράζεται και στο ότι οι κύκλοι της Γουόλ Στριτ χάνουν τη δύναμή τους, ενώ τονώνεται η επιρροή των στελεχών από τους ομίλους της υψηλής τεχνολογίας στην υπό διαμόρφωση και δυνητική κυβέρνηση Τραμπ. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal, ορισμένοι από τον χώρο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών εκτιμούν ότι η επιλογή Βανς σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται ο τέως πρόεδρος να τους καθησυχάσει. Την ίδια στιγμή, οι υποστηρικτές και ενίοτε χρηματοδότες του από τη Σίλικον Βάλεϊ, μεταξύ αυτών και ο πολύς Ελον Μασκ, επευφημούν την επιλογή. «Η Γουόλ Στριτ είναι το “κλειδί” για το κόμμα και θα έχει πάντα καίριο ρόλο να διαδραματίσει», παρατηρεί ο Εντ Μακμιούλεν, κορυφαίο στέλεχος αναζήτησης δωρεών για την εκστρατεία Τραμπ και πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελβετία. «Αλλά οι επιχειρηματίες από τον χώρο της τεχνολογίας και των νεοφυών μονάδων εισέρχονται γρήγορα στη διαδικασία, δίνοντας και συμβουλές και η επιλογή του Βανς δείχνει ότι ο Τραμπ αναγνωρίζει αυτή τη στροφή». Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος έχει ρητώς ταχθεί υπέρ των δασμών, της κυβερνητικής παρέμβασης στην οικονομία και του ασθενέστερου δολαρίου, θέσεις που τον φέρνουν σε αντίθεση με πολλούς στη Γουόλ Στριτ. Υποστήριξε, επίσης, την άποψη ότι το εμπόριο θα πρέπει να είναι λιγότερο ελεύθερο.

Μεταξύ των ανησυχιών του χρηματιστηρίου και των τραπεζών στις ΗΠΑ συγκαταλέγεται και ότι ο Τζ. Ντ. Βανς έχει ζητήσει τον αυστηρότερο έλεγχο των συγχωνεύσεων, οι οποίες δημιουργούν τεράστιες προμήθειες για τις επενδυτικές τράπεζες, όπως επισημαίνει η WSJ. Ως θαυμαστής των σκληρών συμφωνιών του προέδρου Μπάιντεν και της προέδρου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου, Λίνα Χαν, ο Βανς ανήκει σε μια ομάδα Ρεπουμπλικανών που πρόσκειται στην κ. Χαν. Στο εθνικό συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, ο Βανς υποστήριξε ότι οι «βαρώνοι της Γουόλ Στριτ» συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών των κατοικιών, καταρρακώνοντας την οικονομία. «Το όραμα του προέδρου Τραμπ είναι τόσο απλό και όμως τόσο ισχυρό», είπε στο πλήθος. «Τελειώσαμε, κυρίες και κύριοι, με την τροφοδοσία της Γουόλ Στριτ». Βέβαια, οι χρηματοπιστωτικοί κύκλοι δεν υποστήριξαν αναφανδόν τον Τραμπ, όπως συνέβη με τους Ρεπουμπλικανούς δισεκατομμυριούχους Κεν Γκρίφιν και Πολ Σίνγκερ, ενώ στο πλευρό του τάχθηκαν μεταξύ άλλων οι Τζον Πόλσον και Σκοτ Μπέσεντ, διαχειριστές κεφαλαίων. Συντασσόμενοι με υποψηφίους, οι άνθρωποι της Γουόλ προσβλέπουν πολιτικά οφίτσια, όπως το πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, Στίβεν Μιούτσιν, που υπηρέτησε υπουργός Οικονομικών του Τραμπ, ενώ οι υποψήφιοι προσβλέπουν στις βαθιές τους τσέπες.

Τέλος, ο γερουσιαστής του Οχάιο Τζ. Ντ Βανς έχει στενές διασυνδέσεις με βασικούς παίκτες στους τομείς της τεχνολογίας και των κρυπτογραφημένων νομισμάτων και έχει ακολουθήσει πολιτικές ευθυγραμμισμένες με αυτούς τους κλάδους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT