Αποφάσεις χωρίς βιασύνη από την ΕΚΤ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Τα στοιχήματα της αγοράς για δύο ακόμη μειώσεις των επιτοκίων της EKT φέτος δεν είναι «εντελώς άστοχα», αλλά δεν θα πρέπει να θεωρούνται «δεδομένες ή βασικό σενάριο», σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Πίτερ Καζιμίρ. «Είμαστε σε καλό δρόμο για να επιστρέψουμε στον στόχο μας, αλλά σαφώς δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας σε άρθρο του τη Δευτέρα, αναφερόμενος στον πληθωρισμό. «Λόγω διαφόρων παραγόντων, τόσο εγχώριων όσο και παγκόσμιων, εξακολουθεί να υπάρχει ένας μη αμελητέος κίνδυνος επανεμφάνισης πληθωριστικών πιέσεων», είπε. Οπως τόνισε, «δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε με τις αποφάσεις μας. Απολαύστε την καλοκαιρινή ανάπαυλα και περιμένετε το πολυαναμενόμενο “τσεκάπ” του Σεπτεμβρίου: Τα επερχόμενα στοιχεία, σε συνδυασμό με τις νέες προβλέψεις, θα θέσουν τις βάσεις για τις όποιες αναγκαίες αποφάσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Καζιμίρ.

Μέτρα για τις υψηλές τιμές ενέργειας ζητούν βιομηχανίες

Μέτρα για την ελάφρυνση και των βιομηχανιών από τις «αστρονομικές» αυξήσεις στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού ζητάει η ΕΒΙΚΕΝ, «δείχνοντας» ως υπαίτιους τους ηλεκτροπαραγωγούς. «Κάποιοι παραγωγοί στη χώρα μας εκμεταλλεύονται την υψηλή κατανάλωση στα Βαλκάνια και πιθανόν πολύ υψηλές εξαγωγές στην Ουκρανία και κάποιες δυσλειτουργίες στις διασυνδέσεις και αποκτούν ουρανοκατέβατα κέρδη εις βάρος των Ελλήνων καταναλωτών, πλήττοντας την παραγωγική βάση της χώρας», αναφέρει και καλεί τους αρμοδίους να λάβουν μέτρα άμεσης επίλυσης του προβλήματος συμπεριλαμβάνοντας και αποζημιώσεις των βιομηχανιών.

Τον Οκτώβριο η απόφαση για Hellenic Train – Damco

Μέσα στον Οκτώβριο εκτιμάται ότι θα έχει «κλείσει» το ζήτημα της έγκρισης της συγκέντρωσης Hellenic Train – Damco, μετά την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να κινήσει τη διαδικασία της πλήρους διερεύνησης, καθώς η Hellenic Train θα αποκτήσει παρουσία και στα logistics. Οπως πληροφορείται η στήλη, πάντως, δεν αναμένεται να μην εγκριθεί η συγκέντρωση, αλλά πιθανόν θα χρειαστεί να αναληφθούν δεσμεύσεις από τις εμπλεκόμενες εταιρείες. 

ΚΥΑ για τα άτομα με αναπηρία

Με αυξημένα όρια στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα εντάσσονται στην κατηγορία των ευάλωτων οφειλετών, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη. Συγκεκριμένα, για μονοπρόσωπο νοικοκυριό το εισοδηματικό όριο είναι 14.000 ευρώ και για νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και πάνω φτάνει τα 42.000 ευρώ. Τα άτομα με αναπηρία θα ωφελούνται από την πρόβλεψη του νόμου για τους ευάλωτους οφειλέτες, που ορίζει την αυτόματη και υποχρεωτική αποδοχή της πρότασης αναδιάρθρωσης του χρέους τους.

H Euroxx ανεβάζει τον πήχυ για Intrakat

Μεγάλη αύξηση των λειτουργικών κερδών EBITDA και συνολική βελτίωση των προοπτικών του ομίλου Intrakat προβλέπει η Euroxx σε σχετική της ανάλυση. Η εταιρεία προβλέπει ότι το 2026 η λειτουργική κερδοφορία της Intrakat θα ανέλθει σε 180 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 16 εκατ. ευρώ που ήταν το 2023, πριν δηλαδή από την εξαγορά της Ακτωρ. Παράλληλα, η εταιρεία δίνει τιμή-στόχο στα 6,4 ευρώ για τη μετοχή της εταιρείας κι ενώ κατά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης του Χ.Α. η μετοχή ήταν στα 4,92 ευρώ. Η Euroxx προβλέπει ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές από τις κατασκευές, με συνολικά λειτουργικά κέρδη EBIΤDA άνω των 500 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια της επόμενης τετραετίας, τα οποία αναμένεται να επανεπενδυθούν σε ΣΔΙΤ, παραχωρήσεις και έργα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT