Νέα φωτοβολταϊκά πάρκα από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας με δάνειο από την ΕΤΕπ

Νέα φωτοβολταϊκά πάρκα από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας με δάνειο από την ΕΤΕπ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης

Με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προχωράει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών πάρκων που απέκτησε προ διετίας μέσω εξαγοράς. Η εταιρεία διασφάλισε δάνειο συνολικού ύψους 390 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύπτει το 75% του κόστους των νέων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, που μπορεί να ανέλθει έως 521 εκατ. ευρώ.

Τα νέα φωτοβολταϊκά πάρκα θα κατασκευαστούν στη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την κεντρική Ελλάδα. Με την υλοποίηση του έργου από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα προστεθούν στο δίκτυο της χώρας συνολικά περίπου 800 MW ανανεώσιμης ενέργειας, ισοδύναμης με την ενέργεια που χρειάζονται 278.000 νοικοκυριά για ένα έτος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την εγκατάσταση των συγκεκριμένων έργων η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία μετεξελίσσεται σε έναν πλήρη ενεργειακό όμιλο, εισέρχεται και στον τομέα των ΑΠΕ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες στην προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού. Για τη διάθεση της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγουν τα πάρκα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας αναμένεται να συνάψει διμερείς συμβάσεις προμήθειας (PPAs) πρωτίστως με τη θυγατρική της στον τομέα της προμήθειας «Φυσικό Αέριο». Εκτός από την εμπορία φυσικού αερίου και την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου έχει εισέλθει και στην ηλεκτροπαραγωγή. Συμμετέχει με 29% στην Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης. Συμμετέχει επίσης και στο FSRU Αλεξανδρούπολης με 20% αλλά και στον IGB, τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου Βουλγαρίας – Ελλάδας.

Η δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕπ υπεγράφη χθες σε ειδική εκδήλωση, παρουσία των υπουργών Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη. Τη σύμβαση υπέγραψε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Ιωάννης Τσακίρης και από πλευράς της ΔΕΠΑ ο διευθύνων σύμβουλος Κωνσταντίνος Ξιφαράς και ο πρόεδρος Ιωάννης Παπαδόπουλος. «Το δάνειο αυτό θα βοηθήσει τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στα νέα της σχέδια. Συγχαρητήρια και στις δύο πλευρές για αυτή τη συμφωνία», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Κωστής Χατζηδάκης. Στα πολλαπλά οφέλη της επένδυσης αναφέρθηκε ο κ. Σκυλακάκης, επισημαίνοντας «τη μείωση του κόστους ενέργειας για τους καταναλωτές και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και κατ’ επέκταση την τόνωση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας μας». «Η αύξηση των ενεργειακών επενδύσεων είναι καίριας σημασίας για τη βελτίωση της αξιοπιστίας του δικτύου, την αξιοποίηση των προοπτικών ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα και τη συμβολή στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας», δήλωσε ο Ιωάννης Τσακίρης, αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT