Ελληνικό: Δάνειο 670 εκατ. για τα δύο εμπορικά κέντρα

Ελληνικό: Δάνειο 670 εκατ. για τα δύο εμπορικά κέντρα

Με τραπεζικό δανεισμό η ανάπτυξη του Riviera Galleria και του Ellinikon Mall

3' 33" χρόνος ανάγνωσης

Με τραπεζικό δανεισμό θα χρηματοδοτηθεί στην παρούσα φάση το κόστος ανάπτυξης των δύο εμπορικών κέντρων της Lamda Development στο Ελληνικό. Η εισηγμένη βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας δανειακής σύμβασης, ύψους 670 εκατ. ευρώ, μέσω της οποίας θα καλυφθεί το σύνολο των απαιτούμενων χρηματοδοτικών αναγκών για την κατασκευή τόσο του Riviera Galleria, όσο και του Ellinikon Mall. Οπως αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή της η Axia Research, το συνολικό κόστος αναμένεται να ξεπεράσει τα 900 εκατ. ευρώ, υπολογίζοντας και το κόστος της γης αλλά και των συναφών έργων υποδομής. Εξ αυτών, 187 εκατ. ευρώ έχουν ήδη δαπανηθεί μέσω ενδοεταιρικών κινήσεων, καθώς η Lamda Malls θα είναι ο φορέας ανάπτυξης, αλλά και η εταιρεία διαχείρισης και εκμετάλλευσης των νέων εμπορικών κέντρων.

Με τον τρόπο αυτό θα ξεπεραστεί το πρόσκαιρο «εμπόδιο» που προέκυψε λόγω της απόφασης να μετατεθεί σε μεταγενέστερο χρόνο η εισαγωγή των μετοχών της θυγατρικής εταιρείας των εμπορικών κέντρων του ομίλου Lamda Development. Υπενθυμίζεται ότι ένα μέρος της χρηματοδότησης για την κατασκευή των νέων κέντρων στο Ελληνικό επρόκειτο να προέλθει από τα έσοδα που θα αντλούσε η εταιρεία από την εισαγωγή της Lamda Malls (100% θυγατρική της Lamda Development) στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η δημόσια εγγραφή των μετοχών είχε προγραμματιστεί για τις αρχές του καλοκαιριού, όπως είχε αναφέρει και ο ίδιος ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, σε προηγούμενες δημόσιες τοποθετήσεις του. Από τη διαδικασία αναμενόταν η άντληση κεφαλαίων ύψους 150 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να αφορά τη χρηματοδότηση των έργων στο Ελληνικό για τα δύο εμπορικά κέντρα.

Ωστόσο, όπως είχε φανεί ήδη από το προηγούμενο διάστημα, η διοίκηση της Lamda αποφάσισε να «παγώσει» κάθε σχετική κίνηση, παρότι μάλιστα η συγκυρία, με βάση τουλάχιστον τις επιδόσεις των εν λειτουργία εμπορικών κέντρων, αλλά και την πρόοδο του έργου στο Ελληνικό, πιθανώς να ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή. Ο λόγος είναι ότι οι συνθήκες στη χρηματιστηριακή αγορά δεν ήταν το ίδιο θετικές για μια δημόσια εγγραφή, καθώς, όπως εξήγησε και ο κ. Αθανασίου στην πρόσφατη γενική συνέλευση της Lamda, η διάθεση των μετοχών θα έπρεπε να γίνει με σημαντικό discount ύψους 30%, ενδεχομένως ακόμη και 35% επί της αξίας του χαρτοφυλακίου. Ο λόγος που ζητούνται αυτές οι «εκπτώσεις» έγκειται στις γενικότερες αρνητικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί διεθνώς για τον τομέα των ακινήτων, λόγω των υψηλών επιτοκίων, τάση που, όπως φαίνεται από τα ζητούμενα discount, έχει επηρεάσει και τις εγχώριες εταιρείες του κλάδου.

Εχουν ήδη υπογραφεί προσύμφωνα μίσθωσης για πάνω από το 60% των χώρων.

Το ίδιο discount ζητήθηκε και τελικά «πληρώθηκε» και από τη Noval Property, στο πλαίσιο της πρόσφατης δημόσιας εγγραφής των μετοχών της. Αυτό έγινε και λόγω του ότι η εταιρεία είχε εξαντλήσει το χρονικό περιθώριο που της είχε δοθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να εισαγάγει τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως είναι υποχρεωμένη βάσει του θεσμικού πλαισίου για τις ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία). Στην περίπτωση όμως της Lamda Malls, όπως τόνισε και ο κ. Αθανασίου, «δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουμε σε μια δημόσια εγγραφή με τέτοιες αποτιμήσεις. Αν αλλάξουν οι συνθήκες, θα το επανεξετάσουμε. Η εταιρεία έχει την απαιτούμενη ρευστότητα και δεν χρειάζεται άμεσα κεφάλαια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί προσύμφωνα μίσθωσης του 70% συνολικής μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας στο Ellinikon Mall και του 62% του Riviera Galleria και μάλιστα σε υψηλότερες τιμές σε σχέση με τα υφιστάμενα μισθώματα στα εν λειτουργία εμπορικά κέντρα της εταιρείας. Στόχος της Lamda είναι τα ποσοστά αυτά να ανέλθουν σε 83% και 75% αντίστοιχα έως το τέλος του έτους. Το Ellinikon Mall θα φιλοξενεί 280 καταστήματα και το Riviera Galleria 100 καταστήματα. Οι πρώτες εργασίες έχουν ξεκινήσει και για τα δύο κέντρα, με το Ellinikon Mall να αναμένεται ότι θα λειτουργήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2027, ενώ το Riviera Galleria, που βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο, αναμένεται να είναι έτοιμο ένα χρόνο νωρίτερα, κατά το δεύτερο μισό του 2026.

Mε βάση τις προβλέψεις της Axia, κατά τον πρώτο πλήρη χρόνο λειτουργίας του Ellinikon Mall των 100.000 τ.μ., το 2028, θα αποφέρει συνολικά έσοδα 92 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη EBITDA 74 εκατ. ευρώ, ενώ η μεικτή εμπορική του αξία θα ανέρχεται σε 1,13 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, το Riviera Galleria των 19.000 τ.μ. θα είναι μεικτής εμπορικής αξίας 280 εκατ. ευρώ, αποδίδοντας ετήσια έσοδα 21 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 17 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT