Δεν υπήρχε άλλη επιλογή για την Τράπεζα Αττικής

Δεν υπήρχε άλλη επιλογή για την Τράπεζα Αττικής

Κ. Χατζηδάκης: Τυχόν κατάρρευση της Αττικής και της Παγκρήτιας θα σήμαινε την απώλεια αποταμιεύσεων πάνω από 1,6 δισ.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Την απώλεια αποταμιεύσεων πάνω από 1,6 δισ. ευρώ θα επέφερε η κατάρρευση των δύο τραπεζών, Αττικής και Παγκρήτιας και η μη επίτευξη συμφωνίας με την Thrivest Holdings, με δεδομένο ότι δεν υπήρξε άλλος ενδιαφερόμενος επενδυτής. Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την τοποθέτησή του χθες στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για την επικύρωση της σύμβασης συγχώνευσης των δύο τραπεζών και επένδυσης του ΤΧΣ στην ενοποιημένη τράπεζα. Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τη στήριξη του Δημοσίου με 523 εκατ. ευρώ (475,1 από το ΤΧΣ και 47,9 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚΑ) χωρίς να διατηρεί τον έλεγχο της ενιαίας τράπεζας, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «δεν υπήρχε άλλη καλύτερη επιλογή», επικαλούμενος έκθεση της JP Morgan, η οποία με εντολή του Ταμείου έκανε έλεγχο και διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον.

«Ο λογαριασμός είναι αμείλικτος», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος, «δίνουμε 950 εκατ. ευρώ για στήριξη της Tράπεζας Αττικής, για να περιορίσει το Δημόσιο το ποσοστό του στην τράπεζα», ενώ επιφυλακτικός δήλωσε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος, θέτοντας το ερώτημα κατά πόσον η συμφωνία γίνεται με όρους που συμφέρουν τον Ελληνα φορολογούμενο και επίσης κατά πόσον αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας των τραπεζών.

Ο υπουργός ανέγνωσε στην Επιτροπή εκτενή αποσπάσματα από σχετική επιστολή του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα προς τον ίδιο, στην οποία επισημαίνεται η ευάλωτη οικονομική κατάσταση των δύο τραπεζών, καθώς και ότι η μη επίτευξη συμφωνίας θα οδηγούσε νομοτελειακά στην κατάρρευσή τους, αφού δεν θα είχαν πρόσβαση σε δανεισμό από την ΕΚΤ, ενώ δεν διαθέτουν επαρκή ρευστά διαθέσιμα για την κάλυψη ακραίων εκροών καταθέσεων. Κατάρρευση η οποία θα οδηγούσε σε νέο κύμα κόκκινων δανείων, δευτερογενείς επιπτώσεις στις σημαντικές τράπεζες, διαγραφή της αξίας της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Τράπεζα Αττικής, κλονισμό της εμπιστοσύνης των αποταμιευτών και πιθανό «bank run» (μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων), αλλά και κυρίως σε απώλεια αποταμιεύσεων πάνω από 1,6 δισ. ευρώ, αφού οι μη καλυμμένες καταθέσεις (909 εκατ. για την Attica Bank και 726 εκατ. για την Παγκρήτια) θα χάνονταν. «Αυτό μου λέτε να υπογράψω;», διερωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης, «εσείς θα το κάνατε στη θέση μου;». «Η Τράπεζα Αττικής αποτελεί μια πολύ μεγάλη εκκρεμότητα για το τραπεζικό σύστημα εδώ και 12 χρόνια τουλάχιστον. Τώρα η εκκρεμότητα αυτή αντιμετωπίζεται», κατέληξε.

Απαντώντας δε, σε σχέση με τα οφέλη από την υλοποίηση της συμφωνίας, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας υποστήριξε «την εξουδετέρωση της απειλής για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, την ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος καταθετών και δανειοληπτών με τη δημιουργία πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, τη δημιουργία μιας νέας τράπεζας με ισχυρή κεφαλαιακή βάση, με μη εξυπηρετούμενα δάνεια που περιορίζονται σε επίπεδο αντίστοιχο με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και την προστασία της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Τράπεζα Αττικής, που θα είχε μηδενική αξία σε περίπτωση μη επίτευξης της συμφωνίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT