Η Energean προχωρεί στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Katlan

Η Energean προχωρεί στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Katlan

Στόχος η παραγωγή φυσικού αερίου να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2027

1' 26" χρόνος ανάγνωσης

Στην ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Katlan στη θάλασσα του Ισραήλ προχωρεί η Energean με στόχο την έναρξη παραγωγής το πρώτο εξάμηνο του 2027.

Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ ότι έλαβε την τελική επενδυτική απόφαση (Final Investment Decision – FID) για το project. Πρόκειται για επένδυση ύψους 1,2 δισ. δολαρίων. Η ανάπτυξη του κοιτάσματος θα υλοποιηθεί από την εταιρεία TechnipFMC και προβλέπει τη δημιουργία συστήματος τεσσάρων γεωτρήσεων σε μία μεγάλη παραγωγική γραμμή με αγωγούς περίπου 30 χιλιομέτρων.

Το κοίτασμα Katlan, που είχε ανακαλυφθεί από την Energean στη γεωτρητική καμπάνια του 2022 ως «Περιοχή Ολύμπου» σε βάθος νερού περί τα 1.800 μέτρα, πρόκειται να αναπτυχθεί σε φάσεις με υποθαλάσσια σύνδεση με το FPSO «Energean Power», μέσω του οποίου ήδη παράγουν τα κοιτάσματα Karish (από τον Οκτώβριο του 2022) και Karish North (από τον Φεβρουάριο του 2024). Η ανάπτυξη θα επεκτείνει την παραγωγή από το FPSO με ποσότητες φυσικού αερίου, οι οποίες δεν υπόκεινται σε εξαγωγικούς περιορισμούς ή στην καταβολή δικαιωμάτων. Με την παραγωγή από το Katlan θα υποστηριχθούν οι υφιστάμενες πωλήσεις φυσικού αερίου της εταιρείας και θα υπάρξει στόχευση για εξαγωγές σε διεθνείς αγορές, με την προϋπόθεση να χορηγηθούν όλες οι απαραίτητες άδειες από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την πραγματοποίηση των δύο πρώτων παραγωγικών γεωτρήσεων στις δομές «Αθηνά» και «Ζευς» που περιέχουν 170 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα (2P) αποθέματα, μεταξύ των οποίων 26 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η 1η φάση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Katlan περιλαμβάνει και τις δομές «Ηρα» και «Απόλλων» (μαζί με «Αθηνά» και «Ζευς» περιέχουν συνολικά 229 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα 2P αποθέματα, μεταξύ των οποίων και 35 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου) και εγκρίθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT