Εθνική προτεραιότητα η αύξηση των επενδύσεων, λέει ο κ. Καραβίας

Εθνική προτεραιότητα η αύξηση των επενδύσεων, λέει ο κ. Καραβίας

Πρέπει να αυξάνονται κατά 6,7% ετησίως σε πραγματικές τιμές την επόμενη 10ετία

3' 1" χρόνος ανάγνωσης

Εμφαση στη χρηματοδότηση της οικονομίας, των έργων υποδομής και στις επενδύσεις μέσω της απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπει το επιχειρησιακό πλάνο της Eurobank προκειμένου η χώρα να καλύψει το επενδυτικό κενό που τη χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη. Μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας χαρακτήρισε την αύξηση των επενδύσεων ως εθνική προτεραιότητα, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνει ο «πολικός αστέρας» της οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια. Υποθέτοντας έναν μέσο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της τάξεως του 2,5%, ο κ. Καραβίας εκτίμησε ότι οι επενδύσεις θα πρέπει να αυξάνονται κατά 6,7% τον χρόνο σε πραγματικές τιμές συνεχώς για την επόμενη δεκαετία. «Πρόκειται για στόχο που δεν είναι εύκολος», σημείωσε, «αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να τον πετύχουμε», κατέληξε. Σε διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που χρήζουν αντιμετώπισης αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γιώργος Ζανιάς, ξεχωρίζοντας τον «πρωταθλητισμό» της χώρας μας στην κατανάλωση ως ποσοστό του ΑΕΠ, τη χαμηλή συμμετοχή των επενδύσεων στο ΑΕΠ και τη διατήρηση σχετικά υψηλών τιμών στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, παρά τη μείωση των τιμών της ενέργειας.

Αναφερόμενος στη συμβολή της Eurobank σημείωσε ότι η τράπεζα αιτήθηκε την 7η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης και συμμετέχει ήδη στη χρηματοδότηση 76 επενδυτικών σχεδίων συνολικού προϋπολογισμού 5,7 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας πόρους 1,5 δισ. ευρώ μέσω του ΤΑΑ και 1,1 δισ. μέσω δικών της δανείων. Οσον αφορά τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μέσω της συνεργασίας με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, σημείωσε ότι «διαθέτουμε τα προγράμματά της με όρους που είναι συγκρίσιμοι ή και καλύτεροι εκείνων του Ταμείου Ανάκαμψης», ενώ «στη στεγαστική πίστη διαθέτουμε το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο, 7,8 δισ., το ίδιο και στην καταναλωτική πίστη, με τις εκταμιεύσεις καταναλωτικών δανείων να αυξάνονται κατά 20% το 2023».

H γενική συνέλευση της Eurobank ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 342 εκατ.

Βασιζόμενη στα «καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα στην ιστορία της τράπεζας», η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 342 εκατ. ευρώ σε μετρητά (9,33 λεπτά ανά μετοχή). Η διανομή μερίσματος καθίσταται δυνατή για πρώτη φορά μετά 16 χρόνια (η τελευταία χρονιά διανομής ήταν το 2007) και το διανεμόμενο μέρισμα αντιστοιχεί στο 30% επί των καθαρών κερδών του 2023. Πρόκειται, σύμφωνα με τον κ. Καραβία, για εξέλιξη που «επιβεβαιώνει την επιστροφή των τραπεζών στην επιχειρηματική κανονικότητα και αποτελεί δείγμα της εμπιστοσύνης, η οποία επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη επιστροφή της τράπεζάς μας στην επενδυτική βαθμίδα, για πρώτη φορά μετά το 2011, από τη Moody’s και την DBRS». Η διοίκηση προσβλέπει στην αύξηση του ποσοστού αυτού στο 50% των καθαρών κερδών τα προσεχή χρόνια. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, ως ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος ορίστηκε η 25η Ιουλίου, προσδιορισμού των δικαιούχων μετόχων η 26η Ιουλίου, ενώ ως ημερομηνία έναρξης καταβολής του μερίσματος ορίστηκε η 31η Ιουλίου.

Βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη Eurobank αποτελούν οι διεθνείς δραστηριότητες, με συστημική παρουσία –εκτός από την Ελλάδα– και σε άλλες δύο κύριες αγορές. Εστιάζοντας στην Κύπρο και στην επένδυση στην Ελληνική Τράπεζα, ο κ. Καραβίας σημείωσε ότι «πρόκειται για μια απόλυτα συμπληρωματική δραστηριότητα με τη θυγατρική του ομίλου» και όπως ανέφερε «η επένδυση θεωρείται επιτυχής», καθώς η Eurobank ελέγχει ήδη το 55,5% της Ελληνικής, ενώ η δημόσια πρόταση βρίσκεται σε εξέλιξη. Αντιστοίχως στη Βουλγαρία η απορρόφηση της BNP Paribas από την Postbank πρόσθεσε 300.000 νέους πελάτες. Περαιτέρω ο όμιλος δίνει έμφαση στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και στοχεύει στον διπλασιασμό των υπό διαχείριση κεφαλαίων από τα 12 δισ. ευρώ που διαθέτει σήμερα, με την υποστήριξη της θυγατρικής στο Λουξεμβούργο.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή κερδών στο προσωπικό του ομίλου (αφορά περίπου 3.000 εργαζομένους) καθώς και την πολιτική αποδοχών που προβλέπει υψηλότερη από 100% μέγιστη αναλογία μεταξύ σταθερής και μεταβλητής συνιστώσας των αποδοχών για 9 στελέχη της διοίκησης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT