Η Ινδία διαθέτει 23,9 δισ. δολ. για τόνωση της απασχόλησης

Η Ινδία διαθέτει 23,9 δισ. δολ. για τόνωση της απασχόλησης

Δαπάνες για τις αγροτικές περιοχές και τη δημιουργία υποδομών στον προϋπολογισμό

1' 47" χρόνος ανάγνωσης

Υψηλές δαπάνες για την τόνωση της απασχόλησης και των γεωργικών περιοχών υποσχέθηκε η Ινδία στο πλαίσιο του νέου προϋπολογισμού της νέας κυβέρνησης συνασπισμού, χωρίς ωστόσο να ξεχνά και τη δημοσιονομική πειθαρχία. Ειδικότερα, χθες το υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε τον στόχο του για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4,9% του ΑΕΠ το οικονομικό έτος 2025 από το 5,1% του ΑΕΠ, βάσει εκτίμησης του Φεβρουαρίου στον προεκλογικό ενδιάμεσο προϋπολογισμό. Κατόπιν το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ σταδιακά θα υποχωρήσει στο 4,5% ή χαμηλότερα το οικονομικό έτος 2026, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Ινδίας, Νιρμάλα Σιταραμάν. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα παραμείνουν στον στόχο του Φεβρουαρίου στα 11,11 τρισ. ρουπίες (133,9 δισ. δολάρια) –ή 3,4% του ΑΕΠ το οικονομικό έτος 2025–, εκπληρώνοντας τις φιλοδοξίες της Ινδίας να ενισχύσει τη φυσική και την ψηφιακή της υποδομή για να γίνει ανεπτυγμένο κράτος έως το 2047. Κατά τον Βιπούλ Μποουάρ, διευθυντή επενδύσεων εισηγμένων εταιρειών της Waterfield Advisors με έδρα το Μουμπάι, τα όσα ανακοινώθηκαν «δηλώνουν ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή στη δέσμευσή της να διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία για να ενισχύσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα. Αυτό είναι επιτακτική ανάγκη για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Η υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην περαιτέρω αναπτυσσόμενη αστική Ινδία –ειδικά στο Μπιχάρ και την Aντρα Πραντές– δύο πολιτείες όπου οι βασικοί σύμμαχοι του κόμματος του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι απολαμβάνουν ευρεία στήριξη. Η κυβέρνηση θα πιέσει για έργα υποδομής και γεωργικής βελτίωσης στην Αντρα Πραντές, ενώ στο Μπιχάρ θα οικοδομηθούν αεροδρόμια, στάδια και ιατρικές σχολές. Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η Ινδία εντείνει τις προσπάθειες να γίνει παγκόσμιος κόμβος παραγωγής σε ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, αυτοκίνητα και εξαρτήματα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φαρμακευτικά και χημικά προϊόντα. Πέραν τούτων, η κυβέρνηση προβλέπει δαπάνες 56 δισ. δολ. συνολικά για προαγωγή των αγροτικών περιοχών και τόνωση της απασχόλησης. Ειδικότερα, θα διατεθούν 23,9 δισ. δολ. για τον πολλαπλασιασμό των θέσεων εργασίας και την αναβάθμιση της κατάρτισης. Η ανεργία ανήλθε απότομα στο 9,2% τον Ιούνιο από 7% τον Μάιο. Η υπουργός Οικονομικών Νιρμάλα Σιταραμάν δεσμεύτηκε, τέλος, να καταρτίσει 2 εκατ. νέους σε πέντε χρόνια και να παράσχει μισθό μηνιαίως όχι πάνω από 15.000 ρουπίες σε εργαζομένους που εισέρχονται πρώτη φορά στην αγορά εργασίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT