Οι οικονομικές προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας προσγειώνουν τα σχέδια των Εργατικών

Οι οικονομικές προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας προσγειώνουν τα σχέδια των Εργατικών

Αναμένεται να προβεί σε μια μέτρια μόνο αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη

2' 48" χρόνος ανάγνωσης

Η φιλοδοξία του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ να ενισχύσει την ανάπτυξη στο 2,5% αναμένεται να τιναχτεί στον αέρα με την παρουσίαση των νέων οικονομικών προβλέψεων της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) την ερχόμενη εβδομάδα.

Στις νέες προβλέψεις της, την 1η Αυγούστου, η BoE αναμένεται να θέσει τη μακροπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου κάτω του 2%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Ως εκ τούτου, η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς θα πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις, αν θέλει να προχωρήσει σε μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων του δημόσιου τομέα και να ξεκινήσει την επισκευή των ετοιμόρροπων δημόσιων υπηρεσιών της χώρας.

Τα σχέδια των Εργατικών για την αύξηση του κατώτατου μισθού και των αμοιβών του δημόσιου τομέα απειλούν επίσης να οδηγήσουν σε επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των επιτοκίων, η οποία κρίνεται απαραίτητη για την ανάκαμψη της οικονομίας, σύμφωνα με τρεις οικονομολόγους.

Η προεκλογική εκστρατεία των Εργατικών βασιζόταν σε μια «σιδερένια» δημοσιονομική πειθαρχία, σε περιορισμένες αυξήσεις των φόρων και καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπολογίζει ότι η οικονομία θα πρέπει να αναπτύσσεται με ρυθμό 2,6% ετησίως για να επιτευχθούν και οι τρεις φιλοδοξίες.

Η οικονομία της Βρετανίας εξήλθε από την περυσινή ύφεση πιο δυναμικά από ό,τι αναμενόταν, αλλά η BοE αναμένεται να προβεί σε μια μέτρια μόνο αναβάθμιση των προβλέψεών της έναντι αυτών του Μαΐου που προέβλεπαν ανάπτυξη 0,4% το 2024 και 1% το 2025.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Bloomberg προβλέπουν ανάπτυξη 0,8% φέτος και 1,3% το επόμενο έτος. Αναμένουν δε ότι η εκτίμηση της τράπεζας για τον μακροπρόθεσμα βιώσιμο ρυθμό ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραμείνει αμετάβλητη στο 1,75%.

«Η BoE είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βελτιώσει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη με βάση τις καλύτερες άμεσες προοπτικές, αλλά υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να αυξήσει την πρόβλεψή της τόσο σημαντικά ώστε να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες της κυβέρνησης», δήλωσε ο Τζορτζ Μπάκλεϊ, επικεφαλής Ευρωπαίος οικονομολόγος της Nomura.

Η Χέταλ Μέτα, επικεφαλής οικονομικών ερευνών στο St James’s Place, δήλωσε ότι η μικρότερη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη σημαίνει ότι «για να ανταποκριθεί στις προτεραιότητες των δαπανών της, η κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει τα έσοδα. Ετσι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αυξήσει τους φόρους πλούτου».

H Ριβς έχει δεσμευτεί να μην αυξήσει τον ΦΠΑ, την εθνική ασφάλιση, τους φόρους εισοδήματος ή τους φόρους εταιρειών, που όλα μαζί αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα των κυβερνητικών εσόδων.

Ηδη μέσα στο Σαββατοκύριακο άφησε να εννοηθεί ότι ήταν έτοιμη να ενισχύσει τις δαπάνες με αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό στους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό του εθνικού συστήματος υγείας, εν μέσω αναφορών ότι τα επίσημα όργανα αξιολόγησης των μισθών πρότειναν αυξήσεις 5,5% – έναντι 3% προηγουμένως. Το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών εκτιμά ότι αυτό θα μπορούσε να κοστίσει επιπλέον 10 δισ. λίρες αν εφαρμοζόταν σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα.

Αυτές οι μισθολογικές αυξήσεις, παράλληλα με τα σχέδια των Εργατικών για έναν πιο γενναιόδωρο και διευρυμένο κατώτατο μισθό για όλους τους εργαζομένους άνω των 18 ετών, ενέχουν επίσης κίνδυνο για τον πληθωρισμό και ως εκ τούτου να καθυστερήσουν τις μειώσεις των επιτοκίων που απαιτούνται για ταχύτερη ανάπτυξη.

Ο Ασλεϊ Γουέμπ, οικονομολόγος στο Ηνωμένο Βασίλειο στην Capital Economics, δήλωσε σχετικά με τις αμοιβές του δημόσιου τομέα: «Εάν η κυβέρνηση επιλέξει να επεκτείνει αυτή την αύξηση των μισθών σε όλους τους εργαζομένους του δημόσιου τομέα, θα αυξήσει πιθανότατα τον εγχώριο πληθωρισμό λίγο περισσότερο από ό,τι περιμένουμε. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα επιτόκια θα μειωθούν πιο αργά και λιγότερο από ό,τι αναμένουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT