Οι δωρεές στην καμπάνια της Κάμαλα Χάρις

Οι δωρεές στην καμπάνια της Κάμαλα Χάρις

Γιατί αυξήθηκαν τα ποσά μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της

2' 38" χρόνος ανάγνωσης

Επί σχεδόν ένα μήνα η δυναμική στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για την ανάδειξη νέου προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές Νοεμβρίου έδειχνε πως ευνοούσε τον Ντόναλντ Τραμπ και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του. Μετά μια καταστροφική επίδοση κατά τη συζήτηση που είχε ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον Ιούνιο με τον πρώτο, και τα χαμηλά ποσοστά δημοφιλίας στις δημοσκοπήσεις, οι υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος με τις υψηλές δωρεές βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν μια κατάσταση παρόμοια με τη διατήρηση μιας μετοχής που βυθίζεται. Ηταν εγκλωβισμένοι σε μια αποτυχημένη επένδυση με ασαφή απόδοση σε δολάρια. Η απόφαση του Μπάιντεν την Κυριακή, εντούτοις, να εγκαταλείψει τον προεκλογικό αγώνα και αντ’ αυτού να υποστηρίξει την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις άλλαξε την εικόνα, αποφέροντας 50 εκατ. δολάρια σε δωρεές και σηματοδοτώντας την καλύτερη ημέρα συγκέντρωσης κεφαλαίων των Δημοκρατικών για την προεκλογική τους εκστρατεία. Οι δαπάνες τώρα προσφέρουν μια τόνωση της αποτελεσματικότητας των χορηγών και το δέλεαρ ότι ασκείται επιρροή στην προσπάθεια εδραίωσης του νέου προσώπου.

Πέραν των δωρεών μικρής κλίμακας, η Κάμαλα Χάρις εξασφάλισε και την κρίσιμη υποστήριξη εκλεγμένων συναδέλφων της, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που κάποτε θεωρούνταν αντίπαλοι της υποψηφιότητάς της, όπως ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια Τζος Σαπίρο, ο κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ και ο κυβερνήτης του Ιλινόι Τζ. Μπ. Πρίτσκερ. Το να σπεύσουν να συνταχθούν για να στηρίξουν την αντιπρόεδρο θα μπορούσε να τη βοηθήσει στο να εξασφαλίσει την υποψηφιότητα και να προσφέρει σε εκείνους την προσδοκία μιας ακόμα μεγαλύτερης επιρροής, τώρα που αναδιοργανώνεται η προεκλογική εκστρατεία. Ας το βάλουμε σε όρους επενδύσεως. Ακριβώς όπως ένας επενδυτής μπορεί να αγοράσει περισσότερες μετοχές μετά μια καταστροφή για να μειώσει τη βάση του κόστους του και να αφήσει μεγαλύτερα περιθώρια ανάκαμψης προς όφελος του χαρτοφυλακίου του, οι πολιτικοί δωρητές μπορούν να στηρίξουν το Δημοκρατικό Κόμμα τη δεδομένη στιγμή, που υποθετικά μπορεί να βρίσκεται στο ναδίρ του. Σε τελική ανάλυση, ο σημερινός πρόεδρος είχε αρχίσει να μοιάζει με «χαμένα χρήματα», υστερώντας στις δημοσκοπήσεις και ενώ τα γραφεία στοιχημάτων του έδιναν μόνον 10% πιθανότητες νίκης. Η Κάμαλα Χάρις, επίσης, δεν έχει τον ίδιο εδραιωμένο πολιτικό μηχανισμό που έχτισε ο Μπάιντεν εδώ και δεκαετίες, επιτρέποντας σε νέες πηγές επιρροής να αναδυθούν στον στενό κύκλο της και στο υπόλοιπο Δημοκρατικό Κόμμα. Η επιτυχία της κάθε άλλο παρά εγγυημένη είναι, αλλά είναι σαφώς πιο ευνοϊκές οι συνθήκες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν η πολιτική δυναμική της αντιπροέδρου αποδειχθεί αυτοτροφοδοτούμενη. Τα εντυπωσιακά κεφάλαια που προήλθαν από υποστηρικτές της, κάλλιστα θα μπορούσαν να ελκύσουν ακόμα περισσότερους περιφερειακούς δωρητές, ενώ η αποδοχή της και η θετική προβολή από τα μέσα ενημέρωσης έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι μπορούν να τη συνδράμουν στις δημοσκοπήσεις.

Ηδη, οι αποδόσεις του Τραμπ στις αγορές στοιχημάτων έχουν υποχωρήσει από τα ανώτατα επίπεδα που είχαν φθάσει πριν από την εμφάνιση της Κάμαλα Χάρις. Η εκστρατεία του τώρα πρέπει να αναπροσανατολιστεί, αφού είχε ήδη ξοδέψει χρόνο και χρήματα για να προετοιμαστεί και να αντιμετωπίσει τον Μπάιντεν. Εάν η Κάμαλα Χάρις καταφέρει να κερδίσει στις εκλογές, θα είναι, επιπροσθέτως, επιλέξιμη να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία και όποιο άτομο αναλάβει δικός της αντιπρόεδρος θα είναι μια σημαντική προσωπικότητα του Δημοκρατικού Κόμματος στο μέλλον. Η στασιμότητα της εκστρατείας του 2024 έχει ανατραπεί αμετάκλητα κι αυτό συμφέρει τους πολιτικούς χορηγούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT