Στην τελική ευθεία ο έκτακτος φόρος στο φυσικό αέριο

Στην τελική ευθεία ο έκτακτος φόρος στο φυσικό αέριο

2' 50" χρόνος ανάγνωσης

Με νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει ο αρμόδιος υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει η εφαρμογή του μέτρου επιβολής έκτακτου φόρου στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή. Το ΥΠΕΝ, σύμφωνα με τον υπουργό, έχει ολοκληρώσει την άσκηση για τoν υπολογισμό των υπερεσόδων βάσει των οποίων θα οριστεί και το ύψος του φόρου ανά θερμική μεγαβατώρα. Οπως έγραψε χθες η «Κ», το ΥΠΕΝ παρακολουθεί ανά ημέρα και ανά ώρα τις προσφορές των μονάδων φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά από τις 7 Ιουλίου και μετά για να υπολογίσει τα υπερέσοδα, τα οποία μέχρι στιγμής ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ. Αντιστοίχως τα ποσά που θα διατεθούν για τις επιδοτήσεις υπολογίζονται γύρω στα 30-35 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός επιβεβαίωσε εξάλλου χθες ότι η Ελλάδα θα θέσει στην Ε.Ε. το θέμα της δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, στο πρότυπο του μοντέλου που ίσχυσε την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Νέος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στην Alpha Bank

Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank αναλαμβάνει ο μέχρι τώρα Chief Financial Officer της τράπεζας, Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου. «Ο Λάζαρος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση της σύνθετης τραπεζικής ατζέντας και επιδεικνύει απαράμιλλη δέσμευση στην υλοποίηση των επιχειρησιακών μας σχεδίων, στοιχεία που με κάνουν να είμαι βέβαιος ότι με τη νέα του ιδιότητα θα υποστηρίξει σθεναρά την επίτευξη των στρατηγικών και οικονομικών μας στόχων», δήλωσε ο CEO του ομίλου, Βασίλης Ψάλτης. Στη θέση του Chief Financial Officer και του μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της τράπεζας τοποθετείται ο κ. Βασίλης Κοσμάς.

Δύο επενδύσεις στην Ελλάδα σχεδιάζει το ECM Partners

Μπορεί να πούλησε την πλειοψηφία των μετοχών της Famar στο private equity MidEuropa, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται το κυπριακών συμφερόντων fund, ECM Partners, δεν θα σταματήσει εδώ. Πληροφορίες λένε πως ετοιμάζεται για δύο νέες επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι κλάδοι στους οποίους εντοπίζει ενδιαφέρον είναι το φάρμακο, η βιομηχανία, ενώ κοιτάει και το κομμάτι των κόκκινων δανείων.

Ρεκόρ στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Οπως πάντα τέτοιες μέρες, το θέμα της ενδεχόμενης παράτασης της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων «παίζει» πολύ δυνατά, με τους λογιστές να πιέζουν και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας να τηρεί σιγήν ιχθύος. Λογικό εκ μέρους του, αφού μόλις γίνει μια τέτοια ανακοίνωση είναι βέβαιο ότι θα «παγώσει» η υποβολή δηλώσεων, που προχωρεί με ταχύτατους ρυθμούς τις τελευταίες μέρες. Οπως αναφέρουν στο υπουργείο, προχθές μόνο υποβλήθηκαν 135.000 δηλώσεις, φτάνοντας το 88% του συνόλου, και χθες αναμενόταν νέο ρεκόρ. Μάλιστα, πηγές σχολίαζαν ότι ο πανικός που καλλιεργείται από τους λογιστές είναι αναντίστοιχος της πραγματικής εικόνας. Ας περιμένουμε λοιπόν λίγο ακόμη, ενόψει της λήξης της προθεσμίας την Παρασκευή 26 Ιουλίου, για πιθανές ανακοινώσεις.

Ερευνα για τη γερμανική Delivery Hero από Ε.Ε.

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν βρίσκονται η γερμανική Delivery Hero, θυγατρική της οποίας στην Ελλάδα είναι η efood, και η ισπανική Glovo, η οποία επίσης δραστηριοποιείται στη διαδικτυακή παραγγελία και παράδοση φαγητού. Στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί ενδεχόμενο «μοίρασμα» των αγορών πριν η Delivery Hero αποκτήσει τον αποκλειστικό έλεγχο της Glovo τον Ιούλιο του 2022, καθώς και εάν οι δύο εταιρείες αντάλλασσαν πληροφορίες σχετικά με εμπορικές πρακτικές, τιμές, αλλά και εάν είχαν συμφωνήσει να μην προσλαμβάνει η μία τους εργαζομένους της άλλης. Η ελληνική αγορά –για την ώρα τουλάχιστον– είναι εκτός της έρευνας της Κομισιόν, καθώς μάλιστα η Glovo δεν είχε παρουσία εδώ. Ο εν λόγω κλάδος, πάντως, έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές και την ελληνική Αρχή Ανταγωνισμού και μάλιστα όχι μόνο κατά την έγκριση της εξαγοράς των εταιρειών του ομίλου Μούχαλη από την efood. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT