Συγκρατημένες οι αυξήσεις στο ρεύμα τον Αύγουστο

Συγκρατημένες οι αυξήσεις στο ρεύμα τον Αύγουστο

2' 46" χρόνος ανάγνωσης

Απρόσμενο σύμμαχο στην προσπάθεια συγκράτησης των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος βρήκε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. Λίγα μόλις 24ωρα πριν από την ανακοίνωση των τιμολογίων από τους παρόχους την 1η Αυγούστου και ενώ τα μάτια όλων ήταν στραμμένα στη ΔΕΗ, που ως λίντερ της αγοράς δίνει συνήθως και τον τόνο για το εύρος των τιμών, λύση στην αγωνία του ΥΠΕΝ για το πού θα μπει ο πήχυς των επιδοτήσεων έδωσε για πρώτη φορά ένας ιδιώτης πάροχος.

Η Protergia, ναυαρχίδα της Metlen (πρώην Μytilineos) στον τομέα της ενέργειας και μεγαλύτερος ιδιώτης πάροχος (με μερίδιο 16,7%) ανακοίνωσε χθες ότι διατηρεί τον Αύγουστο αμετάβλητες τις τελικές τιμές της στα ίδια επίπεδα με τον Ιούλιο για οικιακούς και μικρούς επαγγελματικούς πελάτες, απορροφώντας τις αυξήσεις των τιμών χονδρεμπορικής αγοράς.

Οπως μάλιστα σημειώνει στην ανακοίνωσή της, σε περίπτωση που το ΥΠΕΝ «αποφασίσει την επιδότηση των καταναλωτών έως 500 kWh, το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί αυτούσιο από τις τιμές αυτές».

Οι επιδοτήσεις

Το ΥΠΕΝ υποδέχθηκε με ανακούφιση την παρέμβαση της Protergia, αφού υποχρεώνει όλους τους παρόχους να κινηθούν αντίστοιχα λόγω ανταγωνισμού, περιορίζοντας σημαντικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες για επιδοτήσεις, αλλά και το ύψος του φόρου στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή.

Η Protergia ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητες τις τιμές τον Αύγουστο για οικιακούς και μικρούς επαγγελματικούς πελάτες.

Επιπλέον η Protergia απορροφά και τις αυξήσεις στα μικρά επαγγελματικά, στα οποία δεν μπορεί να δοθεί επιδότηση χωρίς προηγούμενη έγκριση από την Κομισιόν. «Είναι πολύ σημαντική απόφαση γιατί αφορά και τις μικρές επιχειρήσεις τις οποίες δεν μπορούσαμε να καλύψουμε από μόνοι μας», δηλώνει στην «Κ» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης. «Θέλουμε μια ήρεμη αγορά και να μην αισθάνονται οι καταναλωτές ότι είναι βορά σε ανεξέλεγκτες δυνάμεις», συμπληρώνει, επικροτώντας την κίνηση της Protergia που ευθυγραμμίζεται και δικαιώνει την κυβερνητική παρέμβαση για συγκράτηση των τιμών.

Σε περίπτωση μιας αντίστοιχης στάσης και από τη ΔΕΗ –την οποία το ΥΠΕΝ φέρεται να επιδιώκει και να αναμένει, αν και αναγνωρίζει ότι η εταιρεία απορρόφησε τους δύο προηγούμενους μήνες μεγάλο μέρος των αυξήσεων της χονδρεμπορικής αγοράς– η επιδότηση θα μπορούσε να περιοριστεί σημαντικά.

Σε κάθε περίπτωση, η σταθεροποίηση από την Protergia των τιμών στα επίπεδα του Ιουλίου και συγκεκριμένα στα 15,99 λεπτά/κιλοβατώρα για το πράσινο τιμολόγιο του Αυγούστου, θέτει ατύπως και ένα ταβάνι για την αύξηση του πράσινου τιμολογίου της ΔΕΗ, το οποίο για τις καταναλώσεις έως και 500 κιλοβατώρες τον Ιούλιο είναι στα 13,557 λεπτά/κιλοβατώρα.

Toυς λογαριασμούς τους κάνουν από χθες και οι υπόλοιποι πάροχοι, με τους μη καθετοποιημένους να νιώθουν τη μεγαλύτερη πίεση, αφού θα πρέπει για να κρατήσουν το πελατολόγιό τους να απορροφήσουν αυξήσεις που δύσκολα αντέχουν, σε αντίθεση με τους καθετοποιημένους που έχουν ωφεληθεί με την ιδιότητα του παραγωγού από τις υψηλές τιμές της χονδρεμπορικής.

Το πράσινο τιμολόγιο της Protergia παραμένει τον Αύγουστο στα 15,99 λεπτά/κιλοβατώρα, από την προβλεπόμενη τιμή των 26 λεπτών χωρίς την απορρόφηση της αύξησης της χονδρεμπορικής τιμής, και το κίτρινο τιμολόγιο Protergia Value Simple στα 13,67 λεπτά/κιλοβατώρα, από την προβλεπόμενη τιμή των 18,78 λεπτών.

«Με την κίνηση αυτή η Protergia ανταποκρίνεται στις ανησυχίες της αγοράς αλλά και της πολιτικής ηγεσίας, εξαιτίας των διακυμάνσεων της τιμής της χονδρικής που λαμβάνει χώρα με βάση εξωγενείς παράγοντες, αλλά και την άνοδο των τιμών της θερμοκρασίας και αποδεικνύει ότι εδραιώνει ρόλο leader για την εξομάλυνση της ενεργειακής αγοράς, με στόχο το γενικότερο όφελος, όποτε αυτό χρειάζεται», σημειώνει η εταιρεία στη σχετική ανακοίνωσή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT