Εκταμιεύθηκε η 4η δόση δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 2,3 δισ.

Εκταμιεύθηκε η 4η δόση δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 2,3 δισ.

Σε ό,τι αφορά την 5η δόση για τις επιχορηγήσεις, υπάρχουν 30 ορόσημα και στόχοι που πρέπει να ικανοποιηθούν

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Την 4η δόση δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, εκταμίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε η ίδια χθες, σε συνέχεια του σχετικού ελληνικού αιτήματος τον Απρίλιο, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ποσό των εκταμιεύσεων του Ταμείου προς τη χώρα σε 17,2 δισ. ευρώ ή στο 48,4% του συνόλου.

Η Ελλάδα έχει υποβάλει χωριστά, τον Ιούνιο, το 4ο αίτημα για επιχορηγήσεις 1 δισ. ευρώ, το οποίο ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης εκτιμά ότι θα εκταμιευθεί τον Οκτώβριο, σύμφωνα με σχετική χθεσινή ανακοίνωσή του.

Η πίεση, πάντως, αυξάνεται καθώς περνάει ο χρόνος και γίνονται όλο και πιο απαιτητικά τα ορόσημα και οι στόχοι που πρέπει να ικανοποιηθούν, κάτι που οδηγεί σε καθυστερήσεις. Ετσι, τώρα οι αρμόδιες ελληνικές αρχές εκτιμούν ότι το 5ο αίτημα για επιχορηγήσεις και δάνεια θα υποβληθεί (από κοινού) κάπου μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, οπότε είναι αμφίβολο αν η δόση θα εισπραχθεί φέτος ή το 2025. Και ενώ δημοσιονομικά αυτό δεν έχει σημασία, οι σχετικοί πόροι θα καθυστερήσουν να φτάσουν στην πραγματική οικονομία για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη. Αλλωστε, ακόμη κι όταν εκταμιεύονται από την Ε.Ε. οι σχετικοί πόροι, δεν διοχετεύονται άμεσα στις επιχειρήσεις, Από τα δάνεια που είχαν εκταμιευθεί τον Ιούνιο, ύψους 7,3 δισ. ευρώ, στις επιχειρήσεις είχε φτάσει 1,9 δισ. ευρώ, το 26%.

Για την εκταμίευση της 4ης δόσης των δανείων, προαπαιτούμενο ήταν η συμβασιοποίηση δανείων από προηγούμενες δόσεις, ύψους 4,5 δισ. ευρώ. Για την υποβολή του 5ου αιτήματος σε ό,τι αφορά τα δάνεια, ο στόχος είναι να αυξηθούν οι συμβασιοποιήσεις στα 8,5 δισ., ανεβάζοντας πολύ υψηλά τον πήχυ. Σε ό,τι αφορά δε την 5η δόση για τις επιχορηγήσεις, υπάρχουν 30 ορόσημα και στόχοι που πρέπει να ικανοποιηθούν. Για τις επιχορηγήσεις, οι διοικητικές δυσκολίες έχουν οδηγήσει σε καθυστερήσεις των δόσεων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες.

Ο κ. Παπαθανάσης επεσήμανε χθες ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες χώρες ως προς τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης». Ο διοικητής του ΤΑΑ Ορέστης Καβαλάκης προσέθεσε ότι η χθεσινή εκταμίευση «υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη επιτυχία του προγράμματος στην υλοποίηση των στόχων του».

Από τα 35,95 δισ. ευρώ του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, τα 18,2 δισ. ευρώ αφορούν σε επιχορηγήσεις και 17,7 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT