Η μη συγχώνευση Αττικής με Παγκρήτια θα οδηγούσε σε «κούρεμα» καταθέσεων

Η μη συγχώνευση Αττικής με Παγκρήτια θα οδηγούσε σε «κούρεμα» καταθέσεων

Γ. Στουρνάρας: Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κλονιζόταν η εμπιστοσύνη των αποταμιευτών

4' 18" χρόνος ανάγνωσης

Ως τη «βέλτιστη λύση για το ελληνικό Δημόσιο, με γνώμονα τόσο τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας όσο και το όφελος του φορολογουμένου», χαρακτήρισε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας την υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ ΤΧΣ και Thrivest Holdings για την εξυγίανση της Τράπεζας Αττικής και της Παγκρήτιας Τράπεζας, αποδίδοντας τους ισχυρισμούς ότι το κράτος χαρίζει για μια ακόμα φορά χρήματα στους τραπεζίτες και στους ιδιώτες σε «έλλειμμα κατανόησης των αγορών, των κανόνων ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρωτίστως του κόστους για τη διασφάλιση των αποταμιευτών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη χώρα».

Στην τοποθέτησή του στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι «η εξυγίανση των δύο αυτών τραπεζών αποτελεί το τελευταίο μίλι στην προσπάθεια για την πλήρη εξυγίανση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος» και «το κόστος για το ελληνικό Δημόσιο από τη συμμετοχή του ΤΧΣ και του ΕΦΚΑ στην επερχόμενη αύξηση κεφαλαίου είναι ελάχιστο σε σχέση με το κόστος οποιασδήποτε άλλης επιλογής».

Οπως εξήγησε, το κόστος αυτό προκύπτει με βάση το γεγονός ότι οι δύο τράπεζες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να μεταβιβασθεί το σύνολο των καταθέσεων σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα (όπως έγινε στην περίπτωση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ολυμπος) και οι μη καλυμμένες καταθέσεις, που ανέρχονται σε 1,6 εκατ. ευρώ, θα χαθούν. Καθώς θα είναι η πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης που θα «κουρευτούν» καταθέσεις στη χώρα μας, υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας, «είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη των αποταμιευτών και είναι πιθανό να δούμε μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων σε λιγότερο σημαντικές ή ευάλωτες τράπεζες, χωρίς να μπορούμε να αποκλείσουμε επιπτώσεις και στη ρευστότητα των σημαντικών τραπεζών».

Το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί περαιτέρω, καθώς «η υφιστάμενη αξία της συμμετοχής του ΤΧΣ, ύψους 480 εκατ. ευρώ, στην Τράπεζα Αττικής θα εκμηδενιστεί, όπως και η αξία του ομολόγου Tier 2, ύψους 100 εκατ. ευρώ, που έχει εκδώσει η τράπεζα το 2018 και διακρατεί το ελληνικό Δημόσιο».

Ο κ. Στουρνάρας έκανε εκτενή αναφορά στις αιτίες που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση της Τράπεζας Αττικής, με έμφαση στην περίοδο 2015-2019 και στις προσπάθειες της τότε κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα «παράλληλο τραπεζικό σύστημα», οδηγώντας μεταξύ άλλων τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας στο 61%. Από την άλλη, ο ιδιώτης επενδυτής Thrivest, υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας, «έχει ήδη επενδύσει σημαντικά ποσά (135 εκατ. ευρώ) κυρίως στην Παγκρήτια αλλά και στην Attica Bank και έχει δεσμευτεί να επενδύσει άλλα 200 εκατ. ευρώ στη νέα υπό συγχώνευση τράπεζα, πέραν των ποσών που ήδη έχει διαθέσει προκειμένου να εξαγοράσει τις συμμετοχές του πρώην κύριου μετόχου της Παγκρήτιας, γενόμενος έτσι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

Το νέο σχήμα που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση θα έχει το κρίσιμο μέγεθος να επιτύχει ανάπτυξη και κερδοφορία χάρη στις σημαντικές συνέργειες που δημιουργούνται, ενώ τα οφέλη της εξυγίανσης και της συγχώνευσης των δύο τραπεζών αντανακλώνται και στην πρόθεση του οίκου Moody’s να αναβαθμίσει την Attica Bank. Ο κ. Στουρνάρας υπεραμύνθηκε, τέλος, της αξίας της επένδυσης του ΤΧΣ σημειώνοντας ότι η ετήσια απόδοσή του εκτιμάται σε άνω του 4%. Οπως δήλωσε, «σε μία δεκαετία, τα 955 εκατ. ευρώ των παλαιότερων και των σημερινών επενδύσεων του ΤΧΣ στην Attica Bank και στη νέα υπό συγχώνευση τράπεζα αναμένεται να έχουν αυξηθεί σημαντικά και να έχουν γίνει από 1,2 έως 1,6 δισ. ευρώ».

Κόκκινα δάνεια ύψους 2,3 δισ. εντάσσονται στον «Ηρακλή»

Τη διαδικασία ένταξης στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» κόκκινων δανείων ύψους 2,3 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής, παράλληλα με την έναρξη της διαδικασίας συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα. Μέσω της τιτλοποίησης η τράπεζα θα εκδώσει ομολογίες υψηλής εξασφάλισης, συνολικής αξίας 750 εκατ. ευρώ για τις οποίες θα λάβει την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Να σημειωθεί ότι ανάλογη ενέργεια, δηλαδή ένταξης των κόκκινων δανείων στον «Ηρακλή» θα πρέπει να υλοποιήσει και η Παγκρήτια Τράπεζα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος περιορισμού των κόκκινων δανείων της ενιαίας τράπεζας που θα προκύψει από τη συγχώνευση στο 3% με βάση τη συμφωνία μετόχων.

Μέσω της τιτλοποίησης η Τράπεζα Αττικής θα εκδώσει ομολογίες υψηλής εξασφάλισης, συνολικής αξίας 750 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, η Τράπεζα Αττικής ανακοίνωσε χθες την προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής, που αντιστοιχεί σε αναλογία 90% για την Αττικής και 10% για την Παγκρήτια Τράπεζα, κατόπιν, όπως σημειώνεται, σχετικής ανάλυσης και εισήγησης από τον διεθνή ανεξάρτητο χρηματοπιστωτικό οργανισμό UBS, που ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της τράπεζας για τους σκοπούς της συγχώνευσης. Ως ημερομηνία μετασχηματισμού ορίστηκε η 31η Δεκεμβρίου. Η σχέση ανταλλαγής τελεί υπό την αίρεση της λήψης από τα διοικητικά συμβούλια των Αττικής και Παγκρήτιας Τράπεζας γνωμοδοτήσεων ως προς το δίκαιο και εύλογο αυτής από ανεξάρτητους ορκωτούς ελεγκτές λογιστές, ενώ η ολοκλήρωση της συγχώνευσης τελεί υπό την αίρεση της έγκρισής της από κάθε μία από τις γενικές συνελεύσεις των υπό συγχώνευση εταιρειών και τη λήψη των απαιτούμενων αδειών και εγκρίσεων των αρμοδίων αρχών. Η συγχώνευση αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα Σεπτεμβρίου 2024, ενώ η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εκτιμάται ότι θα γίνει τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας Αττικής, η συγχώνευση θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στην τράπεζα και στους μετόχους της, καθώς αποτελεί αναγκαία ενέργεια για την εν συνεχεία κεφαλαιακή ενίσχυση του πιστωτικού ιδρύματος που θα προκύψει από τη συγχώνευση, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις και κατά τα προβλεπόμενα στη συμφωνία μετόχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT