Alpha Bank: Το μέρισμα σηματοδοτεί έναν νέο κύκλο ανάπτυξης και κερδοφορίας

Alpha Bank: Το μέρισμα σηματοδοτεί έναν νέο κύκλο ανάπτυξης και κερδοφορίας

Β. Ψάλτης: Η Alpha Bank επέστρεψε πλήρως στην ιδιωτική της ταυτότητα

3' 4" χρόνος ανάγνωσης

Τη διάθεση ποσού συνολικού ύψους 122 εκατ. για την καταβολή μερίσματος και την επαναγορά μετοχών, που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση ύψους 3%, ενέκρινε χθες η γενική συνέλευση της Alpha Bank. Μετά την εξέλιξη αυτή, η Alpha Bank, όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Βασίλης Ψάλτης, «επιστρέφει στη μακρά παράδοση ανταμοιβής των μετόχων της, που είχε διακοπεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, και σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κύκλου ανάπτυξης και κερδοφορίας». Το προς διανομή μέρισμα αντιστοιχεί στο 20% των κερδών του 2023 και από τα 122 εκατ. ευρώ, τα 61 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε μετρητά (0,026 ευρώ ανά μετοχή), ενώ το υπόλοιπο ποσό των 61 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αγορά από την τράπεζα ιδίων μετοχών, οι οποίες στη συνέχεια θα ακυρωθούν, ενισχύοντας την αξία της μετοχής και την αύξηση της απόδοσης για τους μετόχους.

«Οι ευοίωνες προοπτικές για την Alpha Bank συνδυάζονται με ένα ιδιαιτέρως θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον για τη χώρα μας», επεσήμανε η διοίκηση της Alpha Bank στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης. Οπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ομίλου Βασίλης Ράπανος, «η ελληνική οικονομία έχει επανέλθει σε καθεστώς κανονικότητας, αλλά είναι ανάγκη να επανέλθει και σε τροχιά σύγκλισης με την Ευρώπη, σε όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Αυτό όμως προϋποθέτει τη συνέχιση και την εμβάθυνση του μεταρρυθμιστικού έργου, με στόχο την αύξηση των επενδύσεων, τη μείωση του κόστους παραγωγής και διανομής, την άνοδο της παραγωγικότητας», ανέφερε ο πρόεδρος της Alpha Bank, ο οποίος ανέδειξε επίσης την ανάγκη διατήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Πρέπει να αποφευχθεί, με κάθε τρόπο, η επιστροφή στο παρελθόν των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Η πλεονασματική θέση της Ελλάδας πρέπει να διαφυλαχθεί και να βαδίσουμε πάνω στην αρχή ότι το πλεόνασμα δεν είναι μέσο για την αύξηση των δαπανών, αλλά για να απομειώσουμε το υψηλό δημόσιο χρέος», είπε.

Η τράπεζα θα διαθέσει 122 εκατ. για την καταβολή μερίσματος και την επαναγορά μετοχών.

Η διοίκηση της τράπεζας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από το Δημόσιο, καθώς και της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Εχουμε τώρα την ευκαιρία να αλλάξουμε την πορεία της ελληνικής οικονομίας και να αντιμετωπίσουμε χρόνια προβλήματα, όπως το ελλειμματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και ο προσανατολισμός του οικονομικού μας μοντέλου στην κατανάλωση», σημείωσε. Η ενίσχυση της εξωστρέφειας μπορεί να αποτελέσει το «κλειδί», επεσήμανε ο κ. Ψάλτης προτρέποντας για «μεγαλύτερη τόλμη στον στίβο του διεθνούς ανταγωνισμού». Οπως δήλωσε, η διανομή μερίσματος έπειτα από 16 χρόνια, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της τράπεζας σε επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s ύστερα από 14 χρόνια, τη συμφωνία με την UniCredit και την πώληση του ποσοστού που κατείχε το ΤΧΣ, σηματοδοτεί την πλήρη επιστροφή της τράπεζας στην ιδιωτική της ταυτότητα. Αναφερόμενος στη συνεργασία με τον ιταλικό όμιλο –την πρώτη επένδυση μεγάλου τραπεζικού ομίλου ύστερα από 17 χρόνια– ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι «δεν συνιστά μια απλή επιχειρηματική συμφωνία, αλλά λειτουργεί ως καταλύτης ανάπτυξης και επιστέγασμα της αναμφισβήτητης επιτυχίας στην προσπάθεια εξυγίανσης της Alpha Bank». Η συμφωνία καθιστά την Alpha Bank «μέρος ενός ευρύτατου πανευρωπαϊκού δικτύου», εξασφαλίζει για την τράπεζα πρόσβαση σε 13 αγορές στους τομείς του wealth management και αποτελεί εφαλτήριο για την ενίσχυση του wholesale banking. Περαιτέρω επιτρέπει τη «βέλτιστη απόδοση των κεφαλαίων μας στη Ρουμανία» και συνιστά στοιχείο για αλλαγή επιχειρηματικής κουλτούρας.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο της απόδοσης αξίας στους μετόχους, στο προσωπικό και την κοινωνία και της εξωστρέφειας μέσω της συνεργασίας με την UniCredit», δήλωσε ο CEO της Alpha Bank, ενώ η αναβάθμιση της τράπεζας στην επενδυτική βαθμίδα «ενισχύει τις προσπάθειές μας για υψηλότερη μερισματική απόδοση». Ο κ. Ψάλτης έθεσε το 2023 ως ορόσημο και έτος βάσης για τη διατηρήσιμη κερδοφορία της τράπεζας και υπογράμμισε ότι «οι μειώσεις επιτοκίων βρίσκουν την Alpha Bank έτοιμη να διατηρήσει την κερδοφορία της μέσα από βιώσιμα περιθώρια κέρδους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT