Χρηματοδότηση 19 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η Plum

Χρηματοδότηση 19 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η Plum

Η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία έχει αναπτύξει εφαρμογή διαχείρισης αποταμιεύσεων και επενδύσεων

2' 30" χρόνος ανάγνωσης

Στο ραντάρ των επενδυτών εξακολουθεί να βρίσκεται ο κλάδος του fintech και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, που αν και είδε τις επενδύσεις του το 2023 να μειώνονται πάνω από το μισό, στα 43 δισ. δολ. από σχεδόν 90 δισ. το 2022, εντούτοις τα venture capital funds παρέμειναν ενθουσιασμένα για τις προοπτικές του κλάδου παγκοσμίως, εκτιμώντας πως θα κλείσουν αρκετά deals κατά την τρέχουσα χρονιά.

Ενα από αυτά ολοκληρώθηκε. Πρόκειται για τη χρηματοδότηση ύψους 16 εκατ. στερλινών (περίπου 19 εκατ. ευρώ) της ελληνικών συμφερόντων Plum, εταιρείας που άρχισε να γίνεται γνωστή και στην Ελλάδα στις αρχές του 2023, όταν λανσαρίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας η εφαρμογή διαχείρισης αποταμιεύσεων και επενδύσεων που έχει αναπτύξει. Η εταιρεία, δημιούργημα του Κύπριου ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου Βίκτωρ Τροκούδη, έχει έδρα το Λονδίνο και απασχολεί συνολικά 190 άτομα, εκ των οποίων 95 στην Αθήνα. Μέσω της εφαρμογής της δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να εξοικονομούν χρήματα, να αποταμιεύουν, αλλά και να τα επενδύουν ακόμη και σε μετοχές ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως, όπως Amazon, Meta, Tesla κ.ά. H εταιρεία, κατόπιν έγκρισης του χρήστη, αποκτά πρόσβαση στον τραπεζικό του λογαριασμό και μέσω ενός αλγορίθμου σκανάρει τις τραπεζικές του συναλλαγές, αναλύει τα έσοδα και έξοδά του και πραγματοποιεί για λογαριασμό του τακτικές αποταμιεύσεις τις οποίες αποθηκεύει σε ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Το αντικείμενό της αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημοφιλές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, περίοδο όπου οι καταναλωτές φοβούμενοι στην αρχή τις επιπτώσεις της πανδημίας στράφηκαν στην αποταμίευση. Μέσω της εφαρμογής, πάνω από 2 εκατ. χρήστες έχουν αποταμιεύσει περισσότερα από 3 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, προσφέρει στους χρήστες καταθετικά προϊόντα, επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια και σε ETFs. Η εταιρεία, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, συγκέντρωσε 13,4 εκατ. λίρες Aγγλίας (15,96 εκατ. ευρώ) από θεσμικούς επενδυτές, στους οποίους περιλαμβάνεται και μια δεύτερη επενδυτική συμμετοχή από τη Eurobank. Η τράπεζα έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με την Plum από το 2023 και έχει επενδύσει στην εταιρεία συνολικά 10 εκατ. ευρώ, αποκτώντας μειοψηφικό ποσοστό. Η πρώτη δόση των 5 εκατ. ευρώ έχει καταβληθεί και ενεργοποιήθηκε και το υπόλοιπο ποσό. Ετσι, προς τα τέλη του καλοκαιριού με αρχές Σεπτέμβρη αναμένεται και οι χρήστες της Eurobank να αποκτήσουν πρόσβαση στην εφαρμογή διαχείρισης αποταμιεύσεων, με την Plum να υπολογίζει πως αυτό θα προσθέσει εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες μέχρι το 2027 στην εν Ελλάδι δραστηριότητά της. Στον γύρο χρηματοδότησης συμμετείχαν και άλλοι επενδυτές, όπως Venture Friends, iGrow Venture Capital κ.λπ.

Εκτός από τα 13,4 εκατ. η εταιρεία εξασφάλισε επιπλέον 2,7 εκατ. λίρες Αγγλίας (3,22 εκατ. ευρώ) μέσω crowdfunding και με τη συμμετοχή 5.500 επενδυτών από τη Βρετανία και την Ε.Ε. Στο μεταξύ, τα κεφάλαια που έχουν βάλει οι χρήστες στην εφαρμογή και βρίσκονται υπό τη διαχείριση της Plum ανέρχονται περίπου στο 1 δισ. λίρες Αγγλίας, ποσό που έχει τριπλασιαστεί μέσα σε 12 μήνες. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματά της, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το οικονομικό έτος (από Απρίλιο 2022 έως Μάρτιο 2023) έκλεισε με ζημίες 7,8 εκατ. στερλίνες, κάτι που η εταιρεία αποδίδει στα κεφάλαια που επενδύονται για την ανάπτυξη και επέκτασή της, έχοντας στόχο να καταγράψει κερδοφορία το 2025.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT