Ισχυρό αναμένεται το β΄ τρίμηνο για τις ελληνικές τράπεζες

Ισχυρό αναμένεται το β΄ τρίμηνο για τις ελληνικές τράπεζες

Η Euroxx εκτιμά ότι θα αναβαθμίσουν περαιτέρω τους στόχους για το 2024

2' 57" χρόνος ανάγνωσης

Ενα ισχυρό δεύτερο τρίμηνο από πλευράς αποτελεσμάτων για τις ελληνικές τράπεζες αναμένει η Euroxx Χρηματιστηριακή, διατηρώντας τη σύσταση overweight για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και εκτιμώντας ότι οι διοικήσεις θα αναβαθμίσουν περαιτέρω τους στόχους για το 2024. Η αυλαία των αποτελεσμάτων ανοίγει την επόμενη εβδομάδα με τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς που ανακοινώνουν αποτελέσματα την Τετάρτη 31 Ιουλίου, ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα την Πέμπτη 1η Αυγούστου και η Alpha Bank την Παρασκευή 2 Αυγούστου.

Οι θετικές προοπτικές σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή βασίζονται στην ηπιότερη από την αναμενόμενη πτώση των καθαρών εσόδων από τόκους, στην αύξηση των δανείων, στην προβλεπόμενη διψήφια αύξηση των προμηθειών, στη συγκράτηση των εξόδων και το χαμηλότερο κόστος κινδύνου. Τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 4% περίπου σε τριμηνιαία βάση (έναντι -2,5% το α΄ τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2023) λόγω του υψηλότερου κόστους καταθέσεων, των χαμηλότερων επιτοκιακών περιθωρίων στα επιχειρηματικά δάνεια και των νέων εκδόσεων ομολόγων για την κάλυψη των κεφαλαιακών στόχων MREL. Ωστόσο, όπως σημειώνει η Euroxx, «η πτώση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων κινείται με πιο ήπιους ρυθμούς από τις προσδοκίες μας, λόγω των πιο αργών μειώσεων επιτοκίων, των βελτιωμένων εκταμιεύσεων το β΄ τρίμηνο –αντισταθμίζοντας το αδύναμο α΄ τρίμηνο– και την αργή μετατροπή των καταθέσεων ταμιευτηρίου σε προθεσμιακές καταθέσεις. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ενισχυθούν από την ισχυρή αύξηση των προμηθειών, τη συνεχή συγκράτηση του κόστους και το χαμηλό κόστος κινδύνου με περιορισμένη ροή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων», καταλήγει.

Ηπια πτώση των καθαρών εσόδων από τόκους, αύξηση δανείων, διψήφια αύξηση των προμηθειών και συγκράτηση εξόδων βλέπει η χρηματιστηριακή.

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα από τόκους για την Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται πως θα διαμορφωθούν στα 505 εκατ. ευρώ από 518 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2024, για τη Eurobank στα 550 εκατ. ευρώ από 571 εκατ. ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 575 εκατ. ευρώ από 606 εκατ. ευρώ και για την Alpha Bank στα 402 εκατ. ευρώ από 420 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ό,τι αφορά τα έσοδα από προμήθειες για την Πειραιώς εκτιμώνται στα 146 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο από 145 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, για τη Eurobank στα 145 εκατ. ευρώ από 136 εκατ. ευρώ, για την Εθνική στα 103 εκατ. ευρώ από 100 εκατ. ευρώ και για την Alpha Bank στα 98 εκατ. ευρώ από 96 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των εσόδων αναμένεται να διαμορφωθεί στα 681 εκατ. ευρώ για την Πειραιώς από 592 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2024, στα 697 εκατ. ευρώ από 754 εκατ. ευρώ για τη Eurobank, στα 683 εκατ. ευρώ από 765 εκατ. ευρώ για την Εθνική και στα 525 εκατ. ευρώ από 560 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank. Τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες για την Πειραιώς αναμένονται στα 279 εκατ. ευρώ από 233 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη πριν τα εφάπαξ αποτελέσματα για τη Eurobank τοποθετούνται στα 342 εκατ. ευρώ από 383 εκατ. ευρώ, για την Εθνική εκτιμώνται στα 303 εκατ. ευρώ από 358 εκατ. ευρώ και για την Alpha Bank τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες εκτιμώνται στα 173 εκατ. ευρώ από 204 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο.

Η τιμή-στόχος για τη Eurobank τοποθετείται στα 2,5 ευρώ με περιθώρια ανόδου της τάξης του 12% σε σχέση με την τιμή της στο ταμπλό, για την Εθνική Τράπεζα η τιμή-στόχος διαμορφώνεται στα 9,8 ευρώ με περιθώρια ανόδου 16%, για την Alpha Bank στα 2,4 ευρώ με περιθώρια ανόδου 38% και για την Τράπεζα Πειραιώς η τιμή-στόχος είναι στα 5,4 ευρώ με περιθώρια ανόδου επίσης 38%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT