Ποιες ειδικότητες είναι περιζήτητες στην αγορά εργασίας

Ποιες ειδικότητες είναι περιζήτητες στην αγορά εργασίας

Ψηλά στη λίστα είναι οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τον χρηματοοικονομικό τομέα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα αλλά και μηχανικοί, πωλητές και σερβιτόροι, τεχνίτες αλλά και ανειδίκευτοι εργάτες είναι ορισμένες από τις ειδικότητες που αναζητούν και θεωρούν σημαντικές οι ελληνικές επιχειρήσεις. Aυτό αποτυπώνει πανελλαδική έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο Ερευνών της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος με την οποία χαρτογράφησε τις ανάγκες στην αγορά εργασίας, τόσο ως προς τις κενές θέσεις εργασίας όσο και ως προς τις συγκεκριμένες ειδικότητες και δεξιότητες που αναζητούν οι επιχειρήσεις. Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία δημοσκοπήσεων και έρευνας αγοράς Palmos Analysis, το χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου – Μαΐου 2024 συμμετείχαν 5.076 επιχειρήσεις και τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν ως προς την περιφέρεια και τον τομέα δραστηριότητας, ώστε να προκύψουν αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα για το σύνολο της χώρας.

Οπως προκύπτει από την έρευνα, στο ερώτημα για τη σημαντικότερη ειδικότητα όσον αφορά τη λειτουργία των επιχειρήσεων, πρώτοι στην κατάταξη είναι οι επαγγελματίες (24%), ακολουθούν οι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και οι πωλητές (22%), οι ειδικευμένοι τεχνίτες (13%), οι υπάλληλοι γραφείου (12%), οι ανειδίκευτοι εργάτες (10%), οι τεχνικοί (8%), χειριστές βιομηχανικών εγκαταστάσεων (6%), ενώ τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη αποσπούν ένα χαμηλό ποσοστό (4%).

Ειδικότερα, αρκετά δημοφιλή επαγγέλματα για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, από την κατηγορία των επαγγελματιών, είναι όσοι ασχολούνται με τον χρηματοοικονομικό τομέα (8,6%), οι μηχανικοί με εξαίρεση τους ηλεκτρολόγους (4,6%) ενώ, από τους απασχολούμενους στην παροχή υπηρεσιών, αρκετά δημοφιλής κατηγορία είναι εκείνη των πωλητών (12,9%) και έπονται με διαφορά οι σερβιτόροι και οι μπάρμεν (3,9%).

Ως προς τους ειδικευμένους τεχνίτες, οι τεχνίτες μετάλλων βρίσκονται ανάμεσα στις ειδικότητες που αναζητούν οι επιχειρήσεις, ενώ από τους ανειδίκευτους, πιο δημοφιλείς κατηγορίες είναι οι καθαριστές και οι βοηθοί (3,4%).

Σημειώνεται πως τα δεδομένα της έρευνας αναλύθηκαν ως προς το μέγεθος (αριθμός εργαζομένων), την περιφέρεια, τον τομέα κύριας δραστηριότητας, τον μονοψήφιο ΚΑΔ, τη νομική μορφή, τον κύ-κλο εργασιών και τον εάν η επιχείρηση έχει ή όχι εξαγωγικό χαρακτήρα. Προκύπτει, με τον τρόπο αυτό, η πλήρης εικόνα των αναγκών εργασίας των επιχειρήσεων της χώρας, με βάση όλες τις βασικές παραμέτρους και τα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων. Ετσι, όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΚΕΕΕ, παρέχεται ένα πλήρες σετ δεδομένων, προκειμένου η διοίκηση και οι αρμόδιοι φορείς να είναι σε θέση να σχεδιάσουν κατάλληλα προγράμματα απασχόλησης και εκπαίδευσης/κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού, με στόχο την αντιστοίχιση προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT