Χάος στην Delta Air Lines λόγω του ψηφιακού μπλακ άουτ

Χάος στην Delta Air Lines λόγω του ψηφιακού μπλακ άουτ

Συνεχίστηκαν και χθες τα προβλήματα με εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων – Ερευνες ξεκινούν οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης

Πέμπτη ημέρα ήταν η χθεσινή μετά τη σοβαρότατη τεχνολογική διακοπή που προκλήθηκε σε συστήματα υπολογιστών σε όλο τον κόσμο, και τα προβλήματα της αεροπορικής εταιρείας Delta Air Lines δεν τελειώνουν. Νωρίς το πρωί της Τρίτης ακύρωσε εκατοντάδες πτήσεις επιπλέον, ενώ η κατάσταση αυτή πιθανότατα θα παραταθεί έως τη λήξη της εβδομάδας. Η διάλυση των ηλεκτρονικών συστημάτων έχει ακινητοποιήσει 500.000 ανθρώπους και έχει καταστρέψει σχέδια διακοπών και μετακινήσεων, κάνοντας τις αρμόδιες ομοσπονδιακές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών να ξεκινήσουν έρευνα για τα συμβάντα.

Οι ακυρώσεις και οι καθυστερήσεις πτήσεων της Delta είναι συνεχείς και ξεπερνούν κατά πολύ τα προβλήματα σε άλλους αερομεταφορείς. Ειδικότερα, προχθές Τρίτη η Delta είχε ακυρώσει 466 πτήσεις και η Endeavor Air, η περιφερειακή της εταιρεία που τροφοδοτεί το σύστημά της με την επωνυμία Delta Connection, είχε ακυρώσει άλλες 28, όπως αναφέρει το CNN. Εχουν προηγηθεί οι άνω των 1.250 ακυρώσεις της Δευτέρας και οι 4.500 από την Παρασκευή έως την Κυριακή. Ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Πετ Μπατίγκιγκ δήλωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί πως η Delta ακολουθεί τον νόμο και συμπεριφέρεται ορθώς στους επιβάτες. «Ακούω πολλά πράγματα που με απασχολούν, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που βρίσκονται σε αναμονή για ώρες, προσπαθώντας να επιβιβαστούν σε μια νέα πτήση. Αλλοι κοιμούνται στους ορόφους των αεροδρομίων, ακόμη και λογαριασμοί δημιουργήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με ασυνόδευτους ανηλίκους που εγκλωβίστηκαν σε αεροδρόμια και δεν μπορούν να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο», είπε ο υπουργός, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους. Το υπουργείο Μεταφορών έχει λάβει μεγάλο όγκο καταγγελιών καταναλωτών σχετικά με τις ενέργειες της Delta, επισημαίνοντας ότι θα την τιμωρήσει για αθέμιτη και παραπλανητική πρακτική, εάν διαπιστώσει ότι παρείχε ανεπαρκή βοήθεια στο επιβατικό κοινό, όταν ακυρώνονται πτήσεις ή αλλάζουν σημαντικά τα ταξιδιωτικά σχέδιά του.

«Παραμένουμε απόλυτα εστιασμένοι στην αποκατάσταση της λειτουργίας μας», είπαν οι εκπρόσωποι της Delta στο CNN. Τα προβλήματα προέκυψαν από μια ενημέρωση λογισμικού αργά το βράδυ της Πέμπτης, η οποία εκδόθηκε από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας CrowdStrike και κατέστρεψε το λογισμικό των Windows. Με ταχύτητα φωτός το πρόβλημα διαχύθηκε, προκαλώντας σοβαρότατα ζητήματα στην παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία την περασμένη Παρασκευή. Αν και οι περισσότερες αεροπορικές κατόρθωσαν να ορθοποδήσουν και να συνεχίσουν κανονικά τις πτήσεις τους μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου, η Delta δεν κατάφερε να επιλύσει τα προβλήματα με το σύστημα παρακολούθησης του πληρώματος, με αποτέλεσμα να μην εντοπίσει τους πιλότους και το προσωπικό αέρος που χρειαζόταν για να πετάξουν τα αεροπλάνα της. Τα προβλήματα θα συνεχιστούν για τουλάχιστον λίγες ημέρες ακόμη, προειδοποίησε ο Ραούλ Σάμαντ, διευθυντής του τμήματος πληροφοριών της Delta, υπογραμμίζοντας ότι το προσωπικό εργάζεται νυχθημερόν για να την επαναφέρει σε λειτουργία.

Επιβατικό κοινό και πληρώματα δηλώνουν απογοητευμένοι που μια εταιρεία δισεκατομμυρίων δυσκολεύεται τόσο πολύ να αποκαταστήσει το σύστημα πτήσεων. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν και δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Πολλοί έκαναν κράτηση για άλλες πτήσεις, οι οποίες μετά ακυρώθηκαν επίσης. Η έλλειψη ξενοδοχείων ανάγκασε πολλούς να κοιμούνται στα αεροδρόμια και να περιμένουν ώρες για μία πτήση. Τα μέλη των πληρωμάτων είχαν και αυτά αποκλειστεί σε αεροδρόμια μακριά από τη βάση και τα σπίτια τους, χωρίς να μπορούν να τοποθετηθούν σε πτήσεις, επειδή η Delta δεν μπόρεσε να τα εντοπίσει μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT