ΗΠΑ: Θέσεις εργασίας και μετανάστευση

ΗΠΑ: Θέσεις εργασίας και μετανάστευση

Τι δείχνουν τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα της απασχόλησης στις ΗΠΑ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης

Την παραμονή των εκλογών του 2020 ο Ντόναλντ Τραμπ, σε ανάρτηση στην πλατφόρμα την τότε γνωστή ως Twitter, είπε στους ψηφοφόρους του ότι «αυτές οι εκλογές είναι μια επιλογή ανάμεσα σε μια ανάκαμψη της οικονομίας με Τραμπ ή μια ύφεση με Μπάιντεν». Δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Από τότε που ανέλαβε ο πρόεδρος Μπάιντεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εξασφαλίσει 15,7 εκατ. νέες θέσεις εργασίας. Ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίζεται ότι όλες οι θέσεις εργασίας πηγαίνουν στους παράτυπους μετανάστες. Είναι αλήθεια πως η μεγάλη πρόσφατη αύξηση της απασχόλησης αφορούσε τους μετανάστες. Μήπως τα κέρδη αυτά πραγματοποιήθηκαν εις βάρος των γηγενών; Οχι. Πώς το ξέρουμε αυτό και πώς πρέπει να σκεφτόμαστε τις επιπτώσεις της πρόσφατης μετανάστευσης στις θέσεις εργασίας; Πρώτον, αν κι έχουμε μηνιαίες εκτιμήσεις για την απασχόληση, όπου γίνεται διάκριση μεταξύ εργαζομένων γεννηθέντων στις ΗΠΑ και των γεννηθέντων στο εξωτερικό συνολικά, αυτοί οι αριθμοί δεν προσαρμόζονται εποχικά. Αντί να προσπαθήσω να κάνω τη δική μου εποχική προσαρμογή, θα χρησιμοποιήσω απλώς μέσους όρους 12 μηνών. Δεύτερον, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι τυπικοί αριθμοί με βάση την έρευνα τρέχοντος πληθυσμού υποτιμούν την πρόσφατη αύξηση της μετανάστευσης. Τρίτον, όταν εξετάζετε την πρόσφατη αύξηση της απασχόλησης, έχει σημασία τι επιλέγετε ως σημείο εκκίνησης.

Ο Τζο Μπάιντεν κληρονόμησε μια οικονομία που εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, ενώ μέρος της ενίσχυσης των θέσεων εργασίας δείχνει την ανάκαμψή της. Οπότε είναι αναμφισβήτητα πιο λογικό να συγκρίνουμε την τρέχουσα οικονομία με την οικονομία την παραμονή του κορωνοϊού. Ας συγκρίνουμε τη μέση απασχόληση στους 12 μήνες Ιουλίου 2023 – Ιουνίου 2024 με το 2019 και το έτος της πανδημίας, το 2020. Από το 2020 έχουν σημειωθεί μεγάλες αυξήσεις στις θέσεις εργασίας των εργαζομένων που έχουν γεννηθεί και στην ημεδαπή και στην αλλοδαπή, λόγω ανάκαμψης μετά την ύφεση της πανδημίας. Σε σύγκριση με την προπανδημική οικονομία, τα κέρδη των θέσεων εργασίας ήταν πολύ μικρότερα, ειδικά για τους γηγενείς. Ετσι, οι μετανάστες πιστώνονται τη μεγαλύτερη αύξηση των θέσεων εργασίας, αλλά όχι το σύνολό της. Το ερώτημα, εντούτοις, συνίσταται στο εάν οι θέσεις εργασίας των μεταναστών θα πήγαιναν σε γηγενείς εργαζομένους, σε περίπτωση μειωμένης μετανάστευσης. Λοιπόν, εάν οι μετανάστες μάς έκλεβαν τις δουλειές, θα περιμέναμε απότομη άνοδο της ανεργίας μεταξύ των γηγενών. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο όμως, εφόσον ο δείκτης μεταξύ των γηγενών τείνει προς ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι σταυροφόροι κατά των μεταναστών υποστηρίζουν ότι η ανεργία είναι χαμηλή, επειδή οι ίδιοι εξεδίωξαν τους Αμερικανούς εκτός εργατικού δυναμικού.

Πράγματι, το μερίδιο των γηγενών ενηλίκων στο εργατικό δυναμικό –απασχολούμενοι ή άνεργοι– έχει μειωθεί ελαφρώς από το 2019. Πρόκειται για κάτι προβλεπόμενο όχι λόγω μετανάστευσης αλλά λόγω γήρανσης. Τι γίνεται με τον αντίκτυπο της μετανάστευσης στους μισθούς; Σήμερα οι οικονομολόγοι που ειδικεύονται στην απασχόληση, πιστεύουν ότι οι μετανάστες δεν ανταγωνίζονται τους γηγενείς, διότι φέρουν διαφορετικές δεξιότητες και αναλαμβάνουν διαφορετικές δουλειές. Τα δε τελευταία χρόνια της αυξημένης μετανάστευσης ήταν μία εποχή σημαντικών αυξήσεων για τους χειρότερα αμειβόμενους.

Μακροπρόθεσμα η ιστορία είναι δημοσιονομική. Οι ενήλικοι μετανάστες τείνουν να βρίσκονται σε ηλικία εργασίας, συνεπώς θα περάσουν χρόνια πληρώνοντας φόρους, προτού γίνουν επιλέξιμοι για επιδόματα και κοινωνική ασφάλιση, που αποτελούν μεγάλο μέρος των ομοσπονδιακών δαπανών. Και ενώ αυτό το σημείο είναι λίγο βάρβαρο, οι μετανάστες χωρίς νόμιμα έγγραφα ευνοούν ιδιαιτέρως τον προϋπολογισμό, επειδή πληρώνουν φόρους μισθοδοσίας (που εισπράττονται από τους εργοδότες), χωρίς να δικαιούνται μελλοντικά επιδόματα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT