Η Ινδία πλησιάζει την Κίνα ως η μεγαλύτερη αναδυόμενη αγορά

Η Ινδία πλησιάζει την Κίνα ως η μεγαλύτερη αναδυόμενη αγορά

Σπαζοκεφαλιά για τους επενδυτές η μείωση της ψαλίδας μεταξύ των δύο χωρών

2' 58" χρόνος ανάγνωσης

Μαίνεται το «μπρα ντε φερ» Ινδίας – Κίνας, με τις δύο πολυπληθέστερες χώρες στον πλανήτη να δίνουν μάχη για τη θέση τους στο διεθνές στερέωμα. Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ινδία πλησιάζει πλέον την Κίνα ως η μεγαλύτερη αναδυόμενη αγορά, ενισχύοντας το ήδη υπάρχον δίλημμα για τους επενδυτές που εκτίθενται ολοένα και περισσότερο στην ελκυστική, πλην όμως ακριβή, χρηματιστηριακή της αγορά. Η άνοδος στις τιμές των μετοχών, οι πωλήσεις μετοχών και η αύξηση των εταιρικών κερδών ώθησαν την Ινδία να φτάσει στο ένα πέμπτο του δείκτη των αναδυόμενων αγορών MSCI Emerging Market, την ώρα που η Κίνα έχει διολισθήσει στο ένα τέταρτο, από 40% και πλέον το 2020. Μια ανασκόπηση του δείκτη MSCI που έχει προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα θα μπορούσε να ανεβάσει την Ινδία πάνω από το 20%, επισκιάζοντας την Ταϊβάν και τοποθετώντας την ακριβώς πίσω από τον έτερο οικονομικό γίγαντα της Ασίας, λένε οι επενδυτές.

Η άνοδος στις τιμές των μετοχών και η αύξηση των εταιρικών κερδών ώθησαν την Ινδία να φτάσει στο ένα πέμπτο του δείκτη MSCI Emerging Market, την ώρα που η Κίνα έχει διολισθήσει στο ένα τέταρτο.

Η μείωση της ψαλίδας μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες «σπαζοκεφαλιές» φέτος για τους επενδυτές στις αναδυόμενες αγορές, καθώς εξετάζουν εάν θα τοποθετήσουν κεφάλαια σε μια ήδη «καυτή» ινδική αγορά ή σε κινεζικές μετοχές που είναι σχετικά φθηνές, αλλά πλήττονται από την οικονομική επιβράδυνση. «Οι δύο διαδοχικές συναλλαγές στις αναδυόμενες αγορές σήμερα είναι η Ινδία και η Κίνα», επισημαίνει ο Βαρούν Λαϊτζαβάλα, διαχειριστής χαρτοφυλακίου αναδυόμενων αγορών στη Ninety One. Η διαφορά αποτίμησης μεταξύ τους, όμως, είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Οι ινδικές μετοχές διαπραγματεύονται 24 φορές πάνω από τα αναμενόμενα κέρδη τους το επόμενο έτος, ενώ της Κίνας 10 φορές πάνω. «Πριν από μια δεκαετία η Ινδία ήταν στο 6% με 7% του δείκτη. Τώρα είναι κοντά στο 20%», υπερθεμάτισε ο Κουντζάλ Γκάλα, επικεφαλής των παγκόσμιων αναδυόμενων αγορών της Federated Hermes. Επειδή οι ινδικές μετοχές είναι ήδη σχετικά ακριβές, η μετατόπιση του δείκτη «δημιουργεί ένα ενδιαφέρον δίλημμα για μακροπρόθεσμους επενδυτές ή για επενδυτές που επικεντρώνονται περισσότερο στις αποτιμήσεις περιθωρίου ασφάλειας. Προφανώς υποτιμάμε κάπως την Ινδία αυτή τη στιγμή, όχι επειδή δεν εκτιμάμε τη μακροοικονομική της προοπτική, αλλά λόγω αυτής της εστίασης στο περιθώριο ασφαλείας ή της προσπάθειας να αγοράσουμε μετοχές σε τιμές πολύ χαμηλότερες από την εγγενή τους αξία», πρόσθεσε.

Οι εγχώριες εισροές σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια ήταν ένας κρίσιμος παράγοντας. Η μέση ετήσια καθαρή ροή σε μετοχές ήταν 12 δισ. δολάρια μεταξύ 2016 και 2020, ενώ μεταξύ 2021-2023 είχαν διογκωθεί σε 29 δισ. δολάρια. Παρά τον σκεπτικισμό σχετικά με τη βιωσιμότητα αυτών των ροών και των αποτιμήσεων, μέρος του διλήμματος για τους επενδυτές είναι ότι στο παρελθόν ήταν πολύ δαπανηρό να χάσουν τις ινδικές μετοχές. Η Ινδία ήταν από τις αγορές με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο σε όρους τοπικού νομίσματος, συμβαδίζοντας με τις αγορές των ΗΠΑ σε όρους δολαρίου τις τελευταίες δεκαετίες. Υπήρξε επίσης η καλύτερη αγορά στον κόσμο για τις μετοχές που έχουν δεκαπλασιαστεί, σύμφωνα με τον Βίκας Πέρσαντ, διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην M&G Investments. «Ενας από τους λιγότερο σχετικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες οπουδήποτε, αλλά ειδικά στην Ινδία, είναι η αναλογία προθεσμιακής τιμής προς κέρδη ενός έτους», τόνισε. «Αυτός είναι ο λόγος που για 20 χρόνια οι επενδυτές έχασαν τις αποδόσεις στην Ινδία». Ενώ τα κέρδη των ινδικών εταιρειών αυξάνονται, ο ρυθμός δεν είναι ταχύτερος από άλλες αναδυόμενες αγορές. «Στην πραγματικότητα η αύξηση των κερδών στην Ινδία είναι συνηθισμένη», εξηγούν αναλυτές της UBS. Ομως, ενώ οι αποτιμήσεις των κινεζικών εταιρειών έχουν ξεφουσκώσει τα τελευταία δύο χρόνια, η Ινδία έκανε το αντίθετο, εν μέρει λόγω της έκρηξης των επενδύσεων λιανικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT