Το 2025 θα τοποθετηθεί ανάδοχος για το κυβερνητικό πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ

Το 2025 θα τοποθετηθεί ανάδοχος για το κυβερνητικό πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ

Τον Σεπτέμβριο λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσκληση που έχει δημοσιευθεί

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

To 2025 αναμένεται να τοποθετηθεί ο ανάδοχος για το κυβερνητικό πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του το 2026, εκτίμησε χθες ο διευθυντής της Μονάδας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) Νίκος Σέργης σε συνέντευξη Τύπου.

Οπως είπε ο ίδιος, τον Σεπτέμβριο λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσκληση που έχει δημοσιευθεί. Πρόκειται για σύνθετο έργο το οποίο θα αναβαθμίσει τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων των 9 υπουργείων που θα εγκατασταθούν εκεί, αλλά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ, άλλα 8 έργα βρίσκονται σε διαδικασία υποβολής προσφορών (δίκτυο άρδευσης ΤΟΕΒ Ταυρωπού, αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Ν. Λάρισας – Ορφανών Ν. Καρδίτσας, δίκτυο άρδευσης Ξάνθης, αρδευτικό δίκτυο Αλμωπαίου, φράγμα Μιναγιώτικο και αρδευτικό δίκτυο, λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων Ν. Λασιθίου – φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας, απορρίμματα Δυτικού Τομέα Κεντρικής Μακεδονίας και σχολικές υποδομές Δήμου Χανίων).

Εξάλλου, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης στην ίδια συνέντευξη Τύπου, σε εξέλιξη βρίσκονται έργα ΣΔΙΤ, όπως οι φοιτητικές εστίες στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Θεσσαλίας, σχολικές υποδομές στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αρδευτικά έργα και έργα διαχείρισης απορριμμάτων, οι οδικοί άξονες Θεσσαλονίκη – Εδεσσα και Δράμα – Αμφίπολη.

Σχετικά με τα άλλα προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

• Στο πλαίσιο του προγράμματος της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, οι προσκλήσεις ανέρχονται ήδη στο 44,41% του συνολικού προϋπολογισμού, με στόχο το ποσοστό αυτό να φτάσει το 70% στο τέλος του 2025. Στο πλαίσιο των προσκλήσεων De Minimis για μικρές και πολύ μικρές, νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις, έχουν κατατεθεί 840 αιτήσεις, προϋπολογισμού 50,6 εκατ. ευρώ και η κάλυψη της διαθέσιμης δημόσιας δαπάνης ανέρχεται στο 101%. Στις προσκλήσεις του γενικού απαλλακτικού κανονισμού για ΜμΕ και μεγάλες, νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις, οι αντίστοιχες αιτήσεις είναι ήδη 136 με προϋπολογισμό 392,58 εκατ. ευρώ και 140% υπερκάλυψη της δημόσιας δαπάνης.

• Στο πλαίσιο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ έχει προϋπολογισμό δανείων στο σκέλος του ταμείου εγγυήσεων 1,79 δισ. ευρώ και στο σκέλος του ταμείου δανείων 466 εκατ. ευρώ. Από τα δάνεια του ταμείου εγγυήσεων, το 90,1% κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζομένους, και το 91,5% σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μικρότερο των 10 εκατ. ευρώ. Από τα δάνεια του ταμείου δανείων, το 84% κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζομένους, και το 84% σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών λιγότερο από 10 εκατ. ευρώ. Ο αντίστοιχος προϋπολογισμός δανείων από το ταμείο μικρών δανείων αγροτικής επιχειρηματικότητας φτάνει στα 107 εκατ. ευρώ, από το ταμείο εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ στα 67,5 εκατ. ευρώ και από το ταμείο οπτικοακουστικών μέσων στα 62,5 εκατ. ευρώ.

• Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 2,1 δισ. ευρώ και συμβάλλει στην ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών. Οι επενδύσεις – συμμετοχές από τα fund της ΕΑΤΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2024, αριθμούν ήδη 114 επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT