Αυξήθηκαν κατά 3,1 δισ. τα νέα δάνεια προς επιχειρήσεις

Αυξήθηκαν κατά 3,1 δισ. τα νέα δάνεια προς επιχειρήσεις

Από την αρχή του έτους οι καταθέσεις έχουν ενισχυθεί κατά 5,1 δισ. ευρώ

Σημαντική άνοδο των νέων δανείων προς επιχειρήσεις κατά 3,1 δισ. ευρώ καταγράφουν τα στοιχεία της ΤτΕ για τον Ιούνιο, επαναφέροντας την πιστωτική επέκταση σε διψήφιο ανοδικό ποσοστό της τάξης του 10,3%.

Η αύξηση των εκταμιεύσεων από τις τράπεζες σε συνδυασμό με την ενίσχυση των τουριστικών εσόδων εκτίναξε και τις καταθέσεις των επιχειρήσεων πάνω από 3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, ανεβάζοντας το σύνολο των καταθέσεων που τηρούν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά στα 194,8 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου.

Από την αρχή του χρόνου οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί κατά 5,1 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων –κοντά στα 4 δισ. ευρώ– προέρχεται από την αύξηση των υπολοίπων που διατηρούν οι επιχειρήσεις στις τράπεζες, οι οποίες από τα 45 δισ. ευρώ εκτινάχθηκαν στα 49 δισ. ευρώ.

Κατά 1,1 δισ. ευρώ έχουν αυξηθεί οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, οι οποίες στα τέλη Ιουνίου ανήλθαν στα 145,8 δισ. ευρώ από 144,7 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Η σημαντική αύξηση είναι αποτέλεσμα της μεγέθυνσης της οικονομίας, που πυροδοτεί μεταξύ άλλων και η άνοδος του τουρισμού.

Οφείλεται ωστόσο σε σημαντικό βαθμό και στην εκτίναξη των νέων εκταμιεύσεων από τις τράπεζες για τη χρηματοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και των άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων προς τις επιχειρήσεις.

Οι νέες εκταμιεύσεις που κατά παράδοση «επισπεύδονται» στο τέλος κάθε τριμήνου λόγω και του κλεισίματος των ισολογισμών των τραπεζών «φουσκώνουν» προσωρινά τα υπόλοιπα των καταθέσεων που διατηρούν οι επιχειρήσεις στις τράπεζες, έως ότου τα κεφάλαια αυτά αναλωθούν και γίνουν δαπάνες για νέες επενδύσεις.

Η επιτάχυνση των χρηματοδοτήσεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η επιτάχυνση των χρηματοδοτήσεων το β΄ τρίμηνο του έτους είχε προβλεφθεί από τις διοικήσεις των τραπεζών, καθώς οι εκταμιεύσεις υπολείπονταν σημαντικά σε σχέση με τις υπογεγραμμένες συμβάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και αναμένεται να επιταχυνθούν περαιτέρω τα επόμενα δύο χρόνια προκειμένου να επιτευχθεί η απορρόφηση των πόρων.

Αυτό επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της ΤτΕ που δείχνουν ότι η καθαρή ροή χρηματοδότησης –αποτυπώνει τις νέες εκταμιεύσεις μετά τις αποπληρωμές υφιστάμενων οφειλών– προς τις επιχειρήσεις εκτινάχθηκε τον Ιούνιο κατά 3,1 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον δανεισμό των επιχειρήσεων από τα 75,7 δισ. ευρώ τον Μάιο στα 78,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Ετσι η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις κατέγραψε διψήφιο ποσοστό αύξησης κατά 10,3%, ενώ υψηλή –στα 2,6 δισ ευρώ– ήταν και η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τις εταιρείες του μη χρηματοπιστωτικού τομέα, εξαιρουμένων δηλαδή των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά, τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ανάκαμψη των χορηγήσεων με οδηγό τα καταναλωτικά δάνεια, που καταγράφουν πιστωτική επέκταση με ρυθμό 5,5%, ανεβάζοντας τα υπόλοιπα στα 8,8 δισ. ευρώ και τη μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης στα 120 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, υποτονική παραμένει η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, που συνεχίζει να καταγράφει πιστωτική συρρίκνωση κατά -2,9% και αρνητική μηνιαία ροή χρηματοδότησης κατά -43 εκατ. ευρώ, περιορίζοντας περαιτέρω τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων στα 27,4 δισ. ευρώ από 28,2 δισ. ευρώ στις αρχές του 2024.

Τα δάνεια της ΕΤΕπ

Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων υποβοηθείται από δάνεια της ΕΤΕπ, με την υπογραφή χθες από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ενός νέου πακέτου εγγυήσεων ύψους 700 εκατ. ευρώ που θα καλύψει νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ με ευνοϊκούς όρους για εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Επιλέξιμες είναι οι επιχειρήσεις με 250 έως 3.000 εργαζομένους, οι οποίες θα μπορούν να λαμβάνουν δάνεια με ευνοϊκούς όρους μέσω των τεσσάρων τραπεζών για τη χρηματοδότηση των αναγκών τους σε κεφάλαιο κίνησης και των επενδύσεών τους. Στο πλαίσιο του προγράμματος η ΕΤΕπ δεσμεύεται να καλύψει δάνειο προς δάνειο το 50% των ζημιών που ενδέχεται να προκύψουν σε χαρτοφυλάκια νέων χρηματοδοτήσεων ύψους 1,4 δισ. ευρώ που θα χορηγήσουν οι τέσσερις συμμετέχουσες τράπεζες, Alpha Bank, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς. Οι νέες αυτές συμφωνίες, οι οποίες αποτελούν μέρος πανευρωπαϊκού προγράμματος εγγυήσεων της ΕΤΕπ, αναμένεται να κινητοποιήσουν συνολικά νέα κεφάλαια ύψους σχεδόν 2 δισ. ευρώ προς επιλέξιμες εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε ολόκληρη τη χώρα, αν ληφθούν υπόψη οι ίδιοι πόροι και οι πόροι τρίτων που αναμένεται να αντληθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT