Ενίσχυση της ζήτησης για δάνεια αναμένει η Εθνική Τράπεζα

Ενίσχυση της ζήτησης για δάνεια αναμένει η Εθνική Τράπεζα

Π. Μυλωνάς: Επιτεύχθηκαν πλήρως οι επιχειρηματικοί στόχοι του ομίλου

2' 57" χρόνος ανάγνωσης

Τη διανομή μερίσματος 332 εκατ. ευρώ σε μετρητά ή 0,36 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε 4,5% μερισματική απόδοση και στο 30% των καθαρών κερδών της τράπεζας το 2023, ενέκρινε χθες η γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας. Η δυνατότητα διανομής μερίσματος, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου της ΕΤΕ Παύλο Μυλωνά, απορρέει από «την ευρεία αναγνώριση των μετόχων, των εποπτών και των πελατών της Εθνικής Τράπεζας» μετά τις θετικές επιδόσεις που κατέγραψαν όλα τα οικονομικά μεγέθη της τράπεζας, επιτυγχάνοντας πλήρως τους στόχους που είχαν τεθεί στο πλαίσιο του προγράμματος μετασχηματισμού του ομίλου που είχε ανακοινώσει η διοίκηση.

Πειστήρια για την αναγνώριση αυτής της προσπάθειας αποτελούν, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΕ, «η μεγάλη επιτυχία διάθεσης του 22% από το ΤΧΣ και η άνοδος της τιμής της μετοχής που σημειώθηκε και μετά τη διάθεση από μετόχους που δεν συμμετείχαν στο στάδιο της διάθεσης μετοχών». Οπως συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Γκίκας Χαρδούβελης, «η δημόσια προσφορά του 22% υπερκαλύφθηκε πάνω από 8 φορές και πρόκειται για μια πρωτοφανή επιτυχία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς το 80% των προσφερόμενων μετοχών διατέθηκαν σε διεθνείς επενδυτές και πάνω από τα 2/3 αυτών σε επενδυτικά κεφάλαια μακροπρόθεσμου ορίζοντα». Αντίστοιχη επιβράβευση της προσπάθειας συνιστά η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΕΤΕ από τον οίκο Moody’s κατά 2 βαθμίδες, όπως επίσης και η αντίστοιχη αξιολόγηση από την DBRS. «Η ΕΤΕ κατατάσσεται στην 5η καλύτερη θέση μεταξύ 109 συστημικών τραπεζών με βάση τα αποτελέσματα του stress test και μετά τη διανομή μερίσματος στους μετόχους, συνεχίζει να ενισχύει τα κεφαλαιακά της αποθέματα, υλοποιώντας παράλληλα πρωτοποριακές επενδύσεις σε τεχνολογία», σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης.

Εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 332 εκατ. ευρώ από τη γενική συνέλευση των μετόχων.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, στοιχείο επιβράβευσης συνιστά η ισχυρή αξιοπιστία στην εκτέλεση των επιχειρηματικών στόχων και του προγράμματος μετασχηματισμού καθώς εκτελέσαμε, όπως είπε, «αποτελεσματικά όλες τις ενέργειες που είχαμε προαναγγείλει, υιοθετώντας μια φιλόδοξη στρατηγική σε ό,τι αφορά τον τεχνολογικό μας μετασχηματισμό». Μεταξύ των στόχων που επιτεύχθηκαν είναι η απόδοση ενσώματων κεφαλαίων που διαμορφώθηκε άνω του 18%, η επίτευξη κεφαλαιακής επάρκειας 18,4% –από τους υψηλότερους στην Ευρώπη–, ενώ σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται οι δείκτες ρευστότητας, ικανοποιώντας τις εποπτικές απαιτήσεις μέσω της αποπληρωμής του προγράμματος TLTRO.

Σε ό,τι αφορά τους πελάτες, τόνισε ότι «πριν από 5 χρόνια οι πελάτες μάς εμπιστεύονταν αλλά δεν μας θεωρούσαν επαρκώς αποτελεσματικούς». Σήμερα, σημείωσε, «έχουμε απλοποιήσει τις διαδικασίες και το 98% εκτελείται από εναλλακτικά κανάλια, ενώ το 60% μέσω mobile και internet banking» και «θέλουμε να είμαστε η τράπεζα πρώτης επιλογής», κατέληξε ο κ. Μυλωνάς. «Το ταξίδι δεν έχει τέλος», επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, εκτιμώντας ότι «το μέλλον προβλέπεται να είναι σταθερό και ότι θα υπάρξει ισχυρή ζήτηση δανεισμού». Εχοντας διοχετεύσει στην αγορά 7 δισ. ευρώ ετησίως τα προηγούμενα 3 χρόνια, προβλέπεται ενίσχυση της ζήτησης τόσο για επιχειρηματικά όσο και για στεγαστικά δάνεια. Με δεδομένο ότι παρά το γεγονός ότι η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης υπερβαίνει το 50%, αλλά μέχρι σήμερα έχει διατεθεί μόνο το 20%, το όφελος είναι μπροστά μας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δ.Σ. Γκίκας Χαρδούβελης.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών για τη δωρεάν διάθεση σε στελέχη και το προσωπικό της τράπεζας έως 40 εκατ. ευρώ (έναντι 30 εκατ. ευρώ που είχε εγκριθεί στη Γ.Σ. του 2023). Η επέκταση του προγράμματος κρίθηκε αναγκαία μετά την άνοδο της τιμής της μετοχής και η απόφαση τελεί υπό την έγκριση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού. Ανανέωσε επίσης τη θητεία των μελών του διοικητικού συμβουλίου, του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας για μία ακόμη τριετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT