Ομολογιακό δάνειο 300 εκατ. από τον όμιλο Αβαξ

Ομολογιακό δάνειο 300 εκατ. από τον όμιλο Αβαξ

Με τα κεφάλαια θα χρηματοδοτηθεί το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου, με επίκεντρο νέα έργα παραχώρησης και ΣΔΙΤ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης

Πολλαπλά οφέλη αναμένεται να εξασφαλίσει ο όμιλος Αβαξ από τη ρευστότητα ύψους 300 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου, διάρκειας επτά ετών. Το δάνειο θα συναφθεί ανάμεσα στην Αβαξ Παραχωρήσεις και τις Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Κύπρου και Attica Bank. Με τα κεφάλαια αυτά πρόκειται να χρηματοδοτηθεί το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου, με επίκεντρο νέα έργα παραχώρησης και ΣΔΙΤ, εξασφαλίζοντας τις απαιτήσεις που αναμένεται να έχει ο όμιλος, ώστε να καλύψει τις ανάγκες σε ίδια κεφάλαια. Παράλληλα, θα μειωθούν και οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κατασκευαστικού τομέα του ομίλου (Αβαξ Α.Ε.), που πλέον θα περιορίζεται μόνο στην κάλυψη των απαιτήσεων που θα αφορούν την εκτέλεση των έργων που έχουν αναληφθεί.

Παράλληλα, όμως, το νέο ομολογιακό θα προσφέρει κι άλλα πλεονεκτήματα, όπως τη βελτίωση των όρων δανεισμού του ομίλου, αλλά και την αναδιάρθρωση των πιστωτικών ορίων από τις τράπεζες, κάτι που θα επιτρέψει και την ικανοποίηση περαιτέρω αναγκών, όπως επίσης την έκδοση εγγυητικών επιστολών που αποτελεί «πονοκέφαλο» για το σύνολο των εταιρειών του κλάδου τα τελευταία χρόνια, λόγω της ταυτόχρονης δημοπράτησης μεγάλου όγκου έργων.

Σύμφωνα με πηγές που πρό-σκεινται στη διοίκηση του ομίλου Αβαξ, η εξέλιξη αυτή θεωρείται κομβική για τη μελλοντική πορεία του ομίλου, όντας επιστέγασμα μιας πενταετούς προσπάθειας για την επιστροφή στην κερδοφορία, τη μείωση του δανεισμού, την αποεπένδυση από μια σειρά συμπληρωματικών δραστηριοτήτων και συμμετοχών (π.χ. ενέργεια), αλλά και τη γενικότερη αναδιάρθρωση της Αβαξ.

Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ασφαλώς ο περιορισμός του δανεισμού, τάση μάλιστα που θα συνεχιστεί και στο άμεσο μέλλον. Με βάση τα σχετικά στοιχεία, ο δανεισμός του ομίλου έχει αποκλιμακωθεί κατά 60% συνολικά από το 2020 έως και την περυσινή χρήση του 2023. Ετσι, από τα 453,8 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2020, έφτασε σε 182,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023, με αποτέλεσμα η εταιρεία να μην επηρεαστεί αρνητικά από την αύξηση των επιτοκίων, κάτι που αποτυπώθηκε και στο γεγονός ότι το χρηματοοικονομικό κόστος έμεινε σχεδόν αμετάβλητο πέρυσι, σε 20,8 εκατ. ευρώ, έναντι 20,7 εκατ. ευρώ το 2022.

Παράλληλα, το νέο δάνειο αποτελεί και επιστέγασμα της προσπάθειας που έγινε για τη σαφέστερη αποτύπωση των επιμέρους τομέων δραστηριοποίησης του ομίλου Αβαξ. Για παράδειγμα, πλέον, ο τομέας των παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ εκφράζεται μέσω της Αβαξ Παραχωρήσεις, κάτι που δεν ίσχυε π.χ. πριν από μερικά χρόνια, όπου οι σχετικές συμμετοχές σε έργα παραχώρησης ενοποιούνταν στον ισολογισμό με τη μέθοδο της καθαρής θέσης.

Αντίστοιχα, η δραστηριότητα των κατασκευών αποτυπώνεται μέσω της μητρικής Αβαξ και της ΕΤΕΘ, της ενέργειας μέσω της Ixion, της ανάπτυξης ακινήτων μέσω της AVAX Development και των υπόλοιπων δραστηριοτήτων, μέσω των εταιρειών TASK, Auteco και της Μαρίνας Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT