Ρεκόρ κερδών το πρώτο εξάμηνο για τον όμιλο Metlen

Ρεκόρ κερδών το πρώτο εξάμηνο για τον όμιλο Metlen

Ανήλθαν στα 282 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5% σε σύγκριση με το 2023

3' 7" χρόνος ανάγνωσης

Ιστορικό ρεκόρ καθαρής κερδοφορίας α΄ εξαμήνου πέτυχε η Metlen το πρώτο εξάμηνο του 2024, με τους αναλυτές στις πρώτες τους αναφορές αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων να διατηρούν τη σύσταση buy (αγορά) για τη μετοχή της εταιρείας που διαπραγματεύεται σε ελκυστικά επίπεδα.

Ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος εξάλλου, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους αναλυτές δήλωσε αισιόδοξος για την περαιτέρω ανάπτυξη σε όλους τους κλάδους και άνετη επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για λειτουργική κερδοφορία 1-1,2 δισ. και καθαρά κέρδη 600-700 εκατ. «Αν τα πράγματα πάνε καλά, μπορεί να εκπλήξουμε ευχάριστα τους μετόχους», σημείωσε.

Ερωτηθείς για την επιβολή της έκτακτης φορολογίας στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, ο κ. Μυτιληναίος έκανε λόγο για υπεραντίδραση της κυβέρνησης. «Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν στις αγορές, ιδιαίτερα σε περιόδους κλιματικής κρίσης με 15 ημέρες καύσωνα σε μια τόσο μεγάλη περιοχή της Ευρώπης. Ηδη βλέπετε ότι οι τιμές υποχωρούν. Τον πρώτο καλό μήνα μετά από 6 δύσκολους μήνες επιβλήθηκε φόρος. Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη για τον Αύγουστο, αλλά είναι πιθανό να δούμε και τον επόμενο μήνα για κάποιες ημέρες πολύ ζεστό καιρό», είπε.

Σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση της Protergia να διατηρήσει σταθερά τα τιμολόγια του Αυγούστου, τόνισε ότι πρόκειται για μια καλά υπολογισμένη κίνηση, τόσο από την πλευρά της παραγωγής όσο και από την πλευρά της λιανικής, όπου στόχος είναι η επίτευξη μεριδίου 30% από το 20% που πλησιάζει σήμερα με την ολοκλήρωση και της εξαγοράς της Volterra.

Αισιοδοξία για λειτουργική κερδοφορία 1-1,2 δισ. και καθαρά κέρδη 600-700 εκατ. ευρώ φέτος.

H Metlen, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα, ανακοίνωσε ΕΒΙΤDA 474 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2024, αυξημένα κατά 8% έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου του 2023, επωφελούμενα τόσο από τις σταθερά ισχυρές επιδόσεις του τομέα των μετάλλων όσο και από τη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία της κερδοφορίας κλάδου της ενέργειας και συγκεκριμένα της δραστηριότητας των ΑΠΕ, η οποία συνεισέφερε περίπου το 1/3 του συνολικού EBITDA της εταιρείας.

H Metlen πέτυχε για ακόμα μία φορά την ιστορικά υψηλότερη επίδοσή της σε α΄ εξάμηνο έτους με οδηγό τον τομέα της ενέργειας. Συγκεκριμένα, πέραν της σημαντικής συνεισφοράς της M Renewables (ΑΠΕ Ελλάδας και εξωτερικού), η οποία είδε την κερδοφορία της να αυξάνεται σημαντικά (+61%) σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2023, ο κλάδος της ενέργειας ευνοήθηκε επίσης από την ουσιαστική ενδυνάμωση του Ελληνικού Utility, το οποίο, σε επίπεδο μεριδίου αγοράς, προσέγγισε στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2024 το 20% τόσο στην παραγωγή όσο και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κλάδος των μετάλλων ξεπέρασε τα ιστορικά υψηλά επίπεδα κερδοφορίας του α΄ εξαμήνου του 2023, ως αποτέλεσμα τόσο της ενδυνάμωσης των premia του αλουμινίου, όσο και της τιμής του API της αλουμίνας.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η αύξηση των καθαρών κερδών της εταιρείας, που ανήλθαν σε 282 εκατ., αυξημένα κατά 5% σε σύγκριση με τα 268 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023.

Τα EBITDA της δραστηριότητας των κατασκευών και των παραχωρήσεων διαμορφώθηκαν σε 12,2 εκατ. ευρώ έναντι 7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, με την προοπτική σημαντικής αύξησης στο β΄ εξάμηνο του 2024, καθώς το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των εκτελούμενων έργων υποδομών ξεπερνάει τα 800 εκατ. ευρώ, ενώ συμπεριλαμβανομένων των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο επικείμενης συμβασιοποίησης, ξεπερνάει το 1,2 δισ. ευρώ.

O κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 2,482 δισ. έναντι 2,516 δισ. στο α΄ εξάμηνο του 2023, σημειώνοντας μείωση 1%, παρά τη σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας και συγκεκριμένα τόσο της ηλεκτρικής ενέργειας (DAM: -54%) όσο και των τιμών του φυσικού αερίου (-33%). «Οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις στο α΄ εξάμηνο του 2024 επιβεβαιώνουν την εδραίωση της Metlen στα ιστορικά υψηλά επίπεδα μεγεθών που έχει κατακτήσει μετά τον εταιρικό μετασχηματισμό του 2022», δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT