Πρόγραμμα «χρυσής βίζας» ξεκινάει η Ινδονησία

Πρόγραμμα «χρυσής βίζας» ξεκινάει η Ινδονησία

Με ποσά έως 10 εκατ. δολ. οι ξένοι επενδυτές μπορούν να αποκτήσουν βίζα 10 ετών

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Οσο πλέον πολλές χώρες διεθνώς προσπαθούν να περιορίσουν ή προχωρούν ακόμη και στην κατάργηση της «χρυσής βίζας», η Ινδονησία ξεκινάει τώρα ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα με στόχο να προσελκύσει επενδύσεις και να στηρίξει την οικονομία της. Οι ξένοι επενδυτές μπορούν με ποσά έως 10 εκατ. δολαρίων να αποκτήσουν βίζα 10 ετών και γενικά πρόσβαση στη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της χώρας Τζόκο Ουιντόντο, το πενταετές πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» προϋποθέτει την ίδρυση εταιρείας αξίας 2,5 εκατ. αμερικανικών δολαρίων στη χώρα, ενώ το δεκαετές απαιτεί επένδυση 5 εκατ. δολαρίων.

Για όσους δεν ενδιαφέρονται να στήσουν επιχείρηση, απαιτούνται επενδύσεις ύψους 350.000 και 700.000 δολαρίων για πενταετή και δεκαετή άδεια αντιστοίχως. Τα ποσά αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν είτε στην αγορά κρατικών ομολόγων της είτε σε μετοχές εισηγμένων εταιρειών είτε σε καταθέσεις.

Οι επιχειρήσεις απαιτείται να επενδύσουν 25 εκατ. δολάρια προκειμένου να αποκτήσουν πενταετείς βίζες για τα υψηλόβαθμα στελέχη τους και 50 εκατ. για δεκαετείς. Εάν η επένδυση δρομολογηθεί για τη νέα πρωτεύουσα των 32 δισ. δολαρίων που χτίζεται αυτή την περίοδο στη ζούγκλα του νησιού Βόρνεο, τότε χρειάζονται 5 εκατ. δολάρια για πενταετή βίζα και 10 εκατ. δολάρια για δεκαετή, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία μετανάστευσης.

Την ίδια στιγμή ο Καναδάς, η Βρετανία, η Σιγκαπούρη και άλλες χώρες έχουν προσφέρει διάφορες εκδοχές του προγράμματος της «χρυσής βίζας» και τις έχουν τελικά καταργήσει, καθώς οι κυβερνήσεις τους κατέληξαν ότι δεν δημιουργούν δουλειές και χρησιμοποιούνται σαν όχημα για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας, αναγνωρίζοντας ότι πράγματι η «χρυσή βίζα» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τέτοιους σκοπούς, τόνισε ότι το πρόγραμμα έχει στόχο να προσελκύσει «ταξιδιώτες καλής ποιότητας». «Εγκαινιάζουμε τη “χρυσή βίζα”, ώστε να διευκολύνουμε τους ξένους να επενδύσουν και να συνεισφέρουν στην Ινδονησία», δήλωσε.

Από την πλευρά του ο Σίλμι Καρίμ, επικεφαλής της υπηρεσίας μετανάστευσης, τόνισε ότι η Ινδονησία έχει χορηγήσει «χρυσές βίζες» σε σχεδόν 300 αιτούντες από την αρχή του πιλοτικού προγράμματος πέρυσι, προσελκύοντας συνολικά 123 εκατ. δολάρια.

Σημείωσε επίσης ότι οι Αρχές εξετάζουν τρόπους να χορηγείται ειδικό καθεστώς σε ανθρώπους που έχουν καταγωγή από την Ινδονησία, αλλά έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT