Πτώση εσόδων για επιχειρήσεις στο Ολυμπιακό Παρίσι

Πτώση εσόδων για επιχειρήσεις στο Ολυμπιακό Παρίσι

Μείωση τουριστών και «νεκρές ζώνες» δημιουργούν ένα ζοφερό κλίμα

3' 24" χρόνος ανάγνωσης

Το ιδιότυπο «lockdown» που έχουν επιβάλει οι Αρχές στο Ολυμπιακό Παρίσι για λόγους ασφαλείας δημιουργεί ερωτήματα για το οικονομικό αποτύπωμα της μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης στην πρωτεύουσα της Γαλλίας. Οι επιχειρηματίες ήλπιζαν ότι οι Αγώνες, που σηκώνουν σήμερα αυλαία με μια εντυπωσιακή τελετή έναρξης, θα έφερναν «χρυσές δουλειές», οι μεταλλικοί φράχτες ωστόσο, τα αμέτρητα σημεία ελέγχου και οι χιλιάδες αστυνομικοί στην Πόλη του Φωτός μετέτρεψαν δημοφιλείς περιοχές σε «νεκρές ζώνες». Οι μπρασερί, τα καταστήματα αναμνηστικών και άλλες μικρές επιχειρήσεις υφίστανται απότομη πτώση στις πωλήσεις, καθώς ο αριθμός των επισκεπτών μειώθηκε πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ πολλοί ντόπιοι εγκατέλειψαν το Παρίσι για να αποφύγουν το χάος. Στη ζοφερή για το λιανεμπόριο περίοδο προστίθενται οι προειδοποιήσεις για τα μειωμένα έσοδα από αεροπορικές εταιρείες και ξενοδοχεία κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Οι προβλέψεις έκαναν λόγο για πάνω από 15 εκατομμύρια τουρίστες την περίοδο των Ολυμπιακών, ωστόσο μετά βίας αγγίζουν τα 11 εκατ. (1,5 εκατ. επισκέπτες από το εξωτερικό και οι υπόλοιποι Γάλλοι), σύμφωνα με το γραφείο τουρισμού του Παρισιού. Πολλοί Παριζιάνοι ωστόσο έφυγαν άρον άρον για να απολαύσουν τις διακοπές τους σε πιο ήρεμα μέρη.

Οσοι θέλουν να δειπνήσουν κοντά στον Πύργο του Αϊφελ ή να βολτάρουν στην πλατεία της Παναγίας των Παρισίων χρειάζονται έναν ειδικό κωδικό QR από αυτή την εβδομάδα που περιλαμβάνει έλεγχο ιστορικού, κάτι που πολλοί επισκέπτες δεν γνωρίζουν. Μεγάλοι χορηγοί, όπως ο γαλλικός όμιλος ειδών πολυτελείας LVMH, η Adidas και η Coca-Cola, θα αποκομίσουν μεγάλα κέρδη, οι μικρές επιχειρήσεις ωστόσο που έχουν «κολλήσει» στις ζώνες με τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας είδαν τις πωλήσεις τους να κατρακυλούν έως και 70%, σύμφωνα με τη Γαλλική Συνομοσπονδία Εμπορίου.

Επιχειρηματίες είδαν τις πωλήσεις τους να κατρακυλούν έως και 70%, οι τιμές των δωματίων μειώθηκαν και η Air France αναμένει ζημίες.

«Είναι παράξενο που έχουμε τόσο λίγο κόσμο», λέει ο σερβιτόρος Mαρκ Ουλιέ στο Deux Palais, ένα καφέ στο Ιλ ντε λα Σιτέ που είναι συνήθως γεμάτο με δικηγόρους από ένα κοντινό δικαστήριο. Ορισμένοι ιδιοκτήτες εστιατορίων ανησυχούν ακόμη και για την πληρωμή ενοικίων και μισθών, λέει ο Μπερνάρ Κοέν-Αντάντ, επικεφαλής του λόμπι μικρών επιχειρήσεων CPME. «Ξέραμε ότι θα ήταν δύσκολο με το κλείσιμο του μετρό,  αλλά δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη απουσία ντόπιων ή ξένων τουριστών», προσθέτει.

Ομάδες λόμπι ζητούν ήδη οικονομική βοήθεια αντίστοιχη με εκείνη που εκταμιεύτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, καθώς η οικονομική κατάσταση για πολλούς ήταν ήδη δύσκολη λόγω του πληθωρισμού και του υψηλού ενεργειακού κόστους. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η γαλλική κυβέρνηση θα εξετάσει πιθανές αποζημιώσεις για τις επιχειρήσεις. Πολλοί ελπίζουν ότι οι τουρίστες θα επιστρέψουν μαζικά μετά την άρση των περιορισμών, αλλά οι εμπορικοί οργανισμοί του Παρισιού προειδοποίησαν ότι περισσότεροι από 1.000 επιχειρηματίες θα δυσκολευτούν να ανακτήσουν τις απώλειες που κατέγραψαν σε μια περίοδο που συνήθως αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων πωλήσεών τους.

Η Air France ανακοίνωσε ότι αναμένει ζημίες ύψους τουλάχιστον 180 εκατ. ευρώ από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, καθώς οι ταξιδιώτες δεν επισκέφθηκαν φέτος το καλοκαίρι το δημοφιλές κατά τα άλλα Παρίσι για να αποφύγουν το πλήθος και τα μέτρα ασφαλείας. Στον τομέα της φιλοξενίας, ο ξενοδοχειακός όμιλος Accor, χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων, αναμένει μια μέτρια άνοδο 2%-3% στα έσοδα από τους Αγώνες φέτος, βασίζεται ωστόσο στο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα των Ολυμπιακών Αγώνων. «Λέω στoυς συνεργάτες μου: αυτή είναι η ευκαιρία μας να είμαστε ορατοί μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Accor, Πάτρικ Μέντες. Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι τιμές των δωματίων έχουν πέσει κατά περίπου 44% από το ρεκόρ που σημειώθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο, διαψεύδοντας τις ελπίδες των ξενοδόχων για πιο υψηλές αποδόσεις. Στο περίφημο καφέ Deux Palais, στη ζώνη με τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ελάχιστα άτομα απολάμβαναν το γεύμα τους μεσοβδόμαδα. Ακόμη και έξω από την περίμετρο ασφαλείας, ωστόσο, οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται. Ο Αχμέντ Αλίμ, ιδιοκτήτης σε ένα κατάστημα με σουβενίρ, λέει ότι έχει περίπου κατά ένα τρίτο λιγότερους πελάτες από το κανονικό. «Μακροπρόθεσμα οι Ολυμπιακοί θα φέρουν κόσμο. Αν όλα πάνε καλά, εκατομμύρια τηλεθεατές θα δουν το Παρίσι και αυτό θα αντισταθμίσει αυτή τη θλιβερή στιγμή», καθησυχάζει ο Κοέν-Αντάντ του CPME. «Βραχυπρόθεσμα όμως η οικονομική άνθηση δεν ήρθε μαζί με τους Ολυμπιακούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT