Η περιουσία του Αρνό μειώθηκε κατά 20 δισ. δολ.

Η περιουσία του Αρνό μειώθηκε κατά 20 δισ. δολ.

Ο πλούτος του επικεφαλής του ομίλου LVMH έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα από την ασθενέστερη ζήτηση για προϊόντα πολυτελείας, ιδίως από την Κίνα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης

Τη μεγαλύτερη «βουτιά» σε σύγκριση με κάθε άλλου δισεκατομμυριούχου έχει κάνει από την αρχή του έτους η περιουσία του «βασιλιά» της μόδας και των ειδών πολυτελείας. Ο λόγος για τον Μπερνάρ Αρνό, ο οποίος σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg είδε την περιουσία του να συρρικνώνεται κατά 20 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους.

Ο πλούτος του επικεφαλής του ομίλου LVMH εξακολουθεί να ανέρχεται σε δυσθεώρητα επίπεδα της τάξεως των 187 δισ. δολαρίων. Εχει όμως δεχθεί σοβαρό πλήγμα από την ασθενέστερη ζήτηση για προϊόντα πολυτελείας, ιδίως από την Κίνα. Μάλιστα, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του οίκου μόδας, ο οποίος έχει υπό την ομπρέλα του, μεταξύ άλλων, τη Louis Vuitton, την Christian Dior και την Tiffany, οι μετοχές έκαναν «βουτιά» και μαζί και η περιουσία του Αρνό. Τότε ήταν που οι απώλειές του ξεπέρασαν τα 18 δισ. δολάρια που έχει καταγράψει από την αρχή του έτους ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα, ο επιχειρηματίας Ζονγκ Σανσάν.

Στο μεταξύ, η περιουσία του Ελον Μασκ, του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, εμφάνισε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση αυτή την εβδομάδα. Συγκεκριμένα την Τετάρτη 24 Ιουλίου, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Tesla, που απογοήτευσαν τους αναλυτές, η περιουσία του Μασκ συρρικνώθηκε προσωρινά κατά 21,7 δισ. δολάρια, αν και συνολικά από την αρχή του έτους έχει αυξηθεί κατά 5%.

Σύμφωνα πάντως με υπολογισμούς του Bloomberg, η ημερήσια «βουτιά» του Μασκ ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη που οφείλεται στα χρηματιστήρια και έχει σημειωθεί ποτέ στην ιστορία του σχετικού δείκτη. Βέβαια, ακόμα και έπειτα από αυτό το πλήγμα, παραμένει σε «ασφαλή» απόσταση από τον επικεφαλής της Amazon.com, Τζεφ Μπέζος, ο οποίος βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Από την πλευρά του, ο 75χρονος Αρνό έπεσε στην τρίτη θέση πριν από περίπου ένα μήνα, ενώ είχε κατακτήσει την κορυφή μετά την πανδημία, όταν εκτοξεύθηκε η παγκόσμια ζήτηση για προϊόντα πολυτελείας. Επίσης, ο Ζονγκ κινδυνεύει να χάσει την πρωτιά στην Κίνα, την οποία κρατά σχεδόν τρία χρόνια, εν μέσω έντονου ανταγωνισμού και προκλήσεων στον κολοσσό εμφιαλωμένου νερού που διαχειρίζεται.

Στην περίπτωση του Αρνό, η πηγή του προβλήματος είναι η οικονομική αβεβαιότητα στην Κίνα, η οποία οδήγησε τους Κινέζους καταναλωτές –ανέκαθεν υποστηρικτές των προϊόντων πολυτελείας– να κόψουν τις περιττές δαπάνες. Οι πωλήσεις της LVMH στην περιοχή της Ασίας που περιλαμβάνει την Κίνα συρρικνώθηκαν κατά 14% το β΄ τρίμηνο, σπέρνοντας αμφιβολίες για έναν όμιλο ο οποίος είχε επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα στις κρίσεις. Μεγάλοι οίκοι πολυτελείας, όπως η Burberry και η Richemont, δείχνουν επίσης ότι η «φούσκα» της πολυτέλειας έχει αρχίσει να σκάει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η κρίση στον κλάδο συμπίπτει με μια σημαντική στιγμή για τον όμιλο LVMH, καθώς ο Αρνό «στήνει» τη διαδοχή του, τοποθετώντας τα πέντε παιδιά του σε θέσεις-κλειδιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT