Μέρντοχ εναντίον Μέρντοχ

Στο φως απόρρητα δικαστικά έγγραφα της ενδοοικογενειακής διαμάχης

3' 20" χρόνος ανάγνωσης

Eγκλωβισμένη σε μια μυστική δικαστική διαμάχη για τη διαδοχή και τον έλεγχο σε μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες μέσων ενημέρωσης στον κόσμο είναι η οικογένεια Μέρντοχ, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times που φέρνει στο φως απόρρητα δικαστικά έγγραφα. Eδώ και χρόνια το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης περιστρέφεται γύρω από το τι θα συνέβαινε μετά θάνατον, με την περιουσία του Ρούπερτ Μέρντοχ που αγγίζει τα 19,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Forbes.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο 93χρονος κροίσος, ένας από τους πιο επιδραστικούς και αμφιλεγόμενους μεγιστάνες μέσων ενημέρωσης στον κόσμο, παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Fox και της News Corp, έπειτα από επτά δεκαετίες. «Σε όλη μου την επαγγελματική ζωή ασχολούμαι καθημερινά με ειδήσεις και ιδέες, και αυτό δεν θα αλλάξει. Αλλά ήρθε πλέον η στιγμή να αναλάβω διαφορετικούς ρόλους», είπε τότε, παραδίδοντας τη σκυτάλη στον μεγαλύτερο γιο του, Λάχλαν.

Στο επίκεντρο της τελευταίας διαμάχης βρίσκεται το καταπίστευμα της οικογένειας Μέρντοχ, το οποίο κατέχει μερίδια ψήφου τόσο στη Fox όσο και στη News Corp, με τα τέσσερα μεγαλύτερα παιδιά του Μέρντοχ, Λάχλαν, Τζέιμς, Ελίζαμπεθ και Προύντενς, να μοιράζονται τέσσερις ψήφους. Στο τέλος του περασμένου έτους ο Μέρντοχ υπέβαλε αίτηση για τροποποίηση, ελπίζοντας να παραχωρήσει τον αποκλειστικό έλεγχο στον εκλεκτό του Λάχλαν, με τον οποίο είχε τις πιο στενές σχέσεις εδώ και χρόνια. Επικαλούμενοι τα δικαστικά έγγραφα, οι Νew York Times ανέφεραν ότι ο Μέρντοχ ανησυχεί πως η παρέμβαση από τα άλλα τρία παιδιά του –που είναι πολιτικά πιο μετριοπαθή– θα μπορούσε να επηρεάσει τη στάση των μέσων ενημέρωσής του.

Παραχωρώντας τον αποκλειστικό έλεγχο στον Λάχλαν, ο Μέρντοχ υποστηρίζει ότι προστατεύει την αξία των εταιρειών του, κάτι που στη συνέχεια θα ωφελήσει όλους τους κληρονόμους. Το καταπίστευμα επιτρέπει μόνο αλλαγές που γίνονται καλόπιστα, με σκοπό να ωφεληθούν όλοι οι κληρονόμοι. Σε απάντηση, τα άλλα τρία αδέλφια ενώθηκαν, υποστηρίζοντας ότι ο πατέρας τους δεν ενεργεί καλόπιστα και παραβιάζει το πνεύμα του καταπιστεύματος, σύμφωνα με τους Times. Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Ο μεγιστάνας επέλεξε διάδοχό του τον μεγαλύτερο γιο του Λάχλαν, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των άλλων τριών αδελφών.

Η οικογένεια έχει διχαστεί και στο παρελθόν, με τα αδέλφια να παλεύουν για τον έλεγχο όλα αυτά τα χρόνια. Η Προύντενς, το μεγαλύτερο παιδί του Μέρντοχ από τον πρώτο του γάμο, δεν έδειξε ποτέ μεγάλο ενδιαφέρον για τη διεύθυνση της οικογενειακής επιχείρησης, επομένως έμεινε σε μεγάλο βαθμό εκτός της διαμάχης για τη διαδοχή, αν και κατείχε διαφορετικές θέσεις στη News Corp.

Ο Λάχλαν πάλι, ο μεγαλύτερος γιος του Ρούπερτ από τον δεύτερο γάμο του, μπήκε στην οικογενειακή επιχείρηση σε νεαρή ηλικία και ανέβηκε γρήγορα στην ιεραρχία, παραλαμβάνοντας το τιμόνι του Fox News το 2019, σε μια εποχή παραπληροφόρησης σχετικά με τις εκλογές του 2020 και την πανδημία.

Ο Τζέιμς υποστήριξε την επιτυχημένη προεδρική εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν, έκανε δωρεές στους Δημοκρατικούς, ενώ το 2020 αποχώρησε δραματικά από την εταιρεία επικαλούμενος μεταξύ άλλων «διαφωνίες σχετικά με συγκεκριμένο εκδοτικό περιεχόμενο». Εχει επανειλημμένως συγκρουστεί με τις συντηρητικές πολιτικές απόψεις του πατέρα και του αδελφού του, ακόμη και δημόσια, ενώ έχει επιτεθεί εναντίον της άρνησης της κλιματικής αλλαγής.

Η Ελίζαμπεθ, τέλος, δυσκολεύτηκε να προχωρήσει στην οικογενειακή επιχείρηση, ίδρυσε μια εταιρεία παραγωγής και χρηματοδότησε ένα μη κερδοσκοπικό πρόγραμμα με στόχο την πολυφωνία στη βιομηχανία του θεάματος.

Η τάση του Μέρντοχ να εντάξει τους απογόνους του σε έναν πολυετή διαγωνισμό για τη διαδοχή του πιστεύεται ευρέως ότι είναι η έμπνευση για τον χαρακτήρα του Λόγκαν Ρόι στην επιτυχημένη σειρά «Succession» του HBO, που κέρδισε πολλά βραβεία και ολοκληρώθηκε το περασμένο έτος. Η απόφασή του να παραιτηθεί πέρυσι προκάλεσε σοκ στον πολιτικό κόσμο καθώς προετοιμαζόταν για την προεδρική κούρσα του 2024, με τον Μέρντοχ να ασκεί σημαντική επιρροή στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. «Κάνοντας την οικογένειά του επιχείρηση και την επιχείρηση οικογένειά του, ο Ρούπερτ άφησε την οικογένειά του το ίδιο διαλυμένη με την εταιρεία του όταν πούλησε στην Disney», είπε ο συγγραφέας των Times Τζιμ Ρούτενμπεργκ στη σειρά του CNN «Οι Μέρντοχ: Η αυτοκρατορία της επιρροής», σημειώνοντας ότι αυτή η μάχη δεκαετιών έχει να κάνει κυρίως με την «πατρική αγάπη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT