Οι αποταμιεύσεις Βρετανών και τα σχέδια ανάπτυξης

Οι αποταμιεύσεις Βρετανών και τα σχέδια ανάπτυξης

Περίπου 34 δισ. λίρες επενδύθηκαν σε μετοχές το 2022 μέσω ατομικών λογαριασμών

2' 37" χρόνος ανάγνωσης

Τα σχέδια ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας από τον νέο πρωθυπουργό της χώρας Κιρ Στάρμερ θα μπορούσαν ως σημείο εκκίνησης να έχουν τους καλομαθημένους πολίτες με αποταμιεύσεις. Ο Στάρμερ επιθυμεί να άρει τα εμπόδια της αναπτυξιακής διαδικασίας, οπότε χρειάζεται επενδύσεις σε υποδομές και σε τομείς όπως τα αιολικά πάρκα, οι κατοικίες και τα δίκτυα. Μια πιο έξυπνη και δικαιότερη πολιτική στο πεδίο της αποταμίευσης θα μπορούσε να τον συνδράμει. Οι ιδέες για την προαγωγή τού σχετικά χαμηλού ποσοστού αποταμίευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, κυρίως τείνουν να επικεντρώνονται στη διοχέτευση μεγαλύτερου μέρους των εγχωρίων συντάξεων σε περισσότερες επενδύσεις, οι οποίες και ενδυναμώνουν την ανάπτυξη. Ωστόσο, τα σχέδια για ενοποίηση μικρότερων συνταξιοδοτικών προγραμμάτων πιθανότατα θα απαιτήσουν χρόνο. Μια πιο γρήγορη λύση θα ήταν να αναδιαταχθεί η αγορά προσωπικών αποταμιεύσεων της Βρετανίας, η οποία παρουσιάζει κυρίως δύο προβλήματα. Πρώτον, η κυβέρνηση σπαταλά πολλά χρήματα σε περιττά φορολογικά κίνητρα για τους πλούσιους πολίτες, που εξοικονομούν και αποταμιεύουν, ενώ στη συνέχεια ο σωρός των μετρητών που προκύπτει δεν επενδύεται παραγωγικά. Ας εξετάσουμε τους (αφορολόγητους) ατομικούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου, οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα σε πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου να επενδύουν 20.000 λίρες τον χρόνο σε μετρητά ή μετοχές και παράλληλα τους θωρακίζουν έναντι των φόρων εισοδήματος και κεφαλαιουχικών κερδών. Το συγκεκριμένο γενναιόδωρο πρόγραμμα έκανε τους ατομικούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου να αυξηθούν από 388 δισ. λίρες το 2012 σε 742 δισ. λίρες μια δεκαετία αργότερα, το 2022, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης. Εκ πρώτης όψεως αυτό είναι καλό.

Δεύτερον, έχει αυξανόμενο κόστος. Φέτος, όπως υπολογίζει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, το σύνολο των ατομικών λογαριασμών ταμιευτηρίου στη χώρα θα ισοδυναμεί με ποσόν 6,7 δισ. στερλινών σε διαφυγόντα φορολογικά έσοδα. Επιπροσθέτως, οι λογαριασμοί αποταμίευσης ευνοούν τους πλουσιότερους Βρετανούς. Ενας μέσος καταθέτης με έσοδα άνω των 150.000 λιρών είχε αφαιρέσει 94.303 λίρες από φορολογικές εισφορές, σχεδόν τέσσερις φορές το ποσό του κατόχου λογαριασμού ταμιευτηρίου με μεσαία εισοδήματα. Περίπου 23 εκατ. πολίτες έχουν ελάχιστο ποσό εξοικονόμησης, παρά το ότι συνεχώς εμφανίζονται στην αγορά νέοι αποταμιευτικοί λογαριασμοί. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, ως πρώτη λύση, θα μπορούσε να μειώσει το ετήσιο μεικτό ποσό των 20.000 λιρών, που επιτρέπεται να καταθέτει κανείς τον χρόνο, χωρίς να βλάψει τους φτωχότερους καταθέτες και ενδεχομένως θα ενίσχυε τα φορολογικά έσοδα.

Η δεύτερη λύση είναι η καλύτερη εκμετάλλευση του πακτωλού των μετρητών. Επί του παρόντος, η συντριπτική πλειονότητα των περιουσιακών στοιχείων που έχουν τοποθετηθεί σε ατομικούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου στη Βρετανία αφορούν είτε αδρανή μετρητά είτε μετοχές και επενδυτικά κεφάλαια. Ωστόσο, πολλές από τις εταιρείες που συνδέονται με τις αποταμιεύσεις, είναι εισηγμένες σε ξένα χρηματιστήρια ή επενδύουν στην αλλοδαπή, δίνοντας περιορισμένο όφελος στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Κιρ Στάρμερ θα μπορούσε, αντ’ αυτού του μοτίβου, να εισαγάγει νέο προϊόν αποταμίευσης με απαλλαγή από φόρους, μέσω του οποίου διοχετεύονται μετρητά απευθείας στο ασφαλέστερο σημείο των έργων υποδομής στη χώρα. Τέτοια είναι τα έργα πράσινης ενέργειας ή η ανέγερση ενοικιαζόμενων κατοικιών. Περίπου 34 δισ. λίρες επενδύθηκαν σε μετοχές το 2022 μέσω ατομικών λογαριασμών αποταμίευσης, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Η εκτροπή έστω και του ενός πέμπτου αυτής της ετήσιας ροής σε αιολικά πάρκα και συστήματα μπαταριών θα ανταποκρινόταν περισσότερο στο τρέχον αναθεωρημένο προς τα κάτω πρόγραμμα της κυβέρνησης των Εργατικών για τη μη ρυπογόνο ενέργεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT