Ωρα αποφάσεων για τον κλάδο πετρελαιοειδών

Ωρα αποφάσεων για τον κλάδο πετρελαιοειδών

2' 53" χρόνος ανάγνωσης

Η ώρα της αλήθειας για το τι συμβαίνει με τον ανταγωνισμό στην αγορά των πετρελαιοειδών έφτασε και η αγωνία στον κλάδο έχει χτυπήσει «κόκκινο». Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει την κανονιστική πράξη για την αγορά πετρελαιοειδών, σε συνέχεια της έρευνας που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2022 σχετικά με το κατά πόσον επικρατούν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στα τρία στάδια παραγωγής και διανομής καυσίμων στην ελληνική αγορά. Εάν επιβεβαιωθούν τα μηνύματα που έφταναν εν αναμονή της δημοσιοποίησης της απόφασης στην αγορά, τότε τα μεγαλύτερα ζόρια έρχονται για τον κλάδο της διύλισης. Η Ε.Α. φαίνεται να εντοπίζει έλλειμμα ανταγωνισμού αλλά και υψηλά περιθώρια κέρδους, κάτι που πιθανόν να ανοίξει τον δρόμο για την επιβολή έκτακτης φορολογίας και στα κέρδη χρήσης του 2024 των διυλιστηρίων. Με ενδιαφέρον αναμένεται το 400σέλιδο κείμενο της κανονιστικής πράξης, που αποτελεί το ισχυρότερο όπλο της Ε.Α. σε έναν κλάδο της οικονομίας, αφού μπορεί να πάρει αποφάσεις δομικού χαρακτήρα για την αγορά.

Η Unilever ξεκινάει σχέδιο αναδιάρθρωσης

Διοικητικές θέσεις και όχι θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο της Unilever Hellas στην περιοχή του Ρέντη και στα κέντρα διανομής Ρέντη και Σχηματαρίου πρόκειται να θιγούν από το συνολικό σχέδιο αναδιοργάνωσης που ξεκινάει ο κολοσσός σε παγκόσμιο επίπεδο και προβλέπει την περικοπή 7.500 θέσεων εργασίας, εκ των οποίων οι 3.200 στην Ευρώπη. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η θυγατρική στην Ελλάδα, δεν έχει καθοριστεί ακόμη η νέα οργανωτική δομή για τη χώρα μας και δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αριθμό των θέσεων εργασίας που θα επηρεαστούν.

Μικρή μείωση τον Ιούνιο των φορολογικών εσόδων

Μειωμένα κατά 73 εκατ. ευρώ ή 1,6% αποδείχθηκαν τον Ιούνιο τα φορολογικά έσοδα, που διαμορφώθηκαν σε 4,484 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Μικρή η απόκλιση, αλλά είχαμε συνηθίσει σε υπερβάσεις. Ειδικότερα, υστέρηση σημείωσαν τα έσοδα φόρων ακίνητης περιουσίας (κατά 69 εκατ. ευρώ) και εισοδήματος (κατά 15 εκατ. ευρώ). Αντιθέτως, αυξημένα έναντι του στόχου ήταν τα έσοδα από ΦΠΑ (κατά 51 εκατ. ευρώ) και των ΕΦΚ (κατά 8 εκατ. ευρώ).

Σημάδια ύφεσης σε Γερμανία, Γαλλία

Η εμπιστοσύνη των γαλλικών και γερμανικών επιχειρήσεων επιδεινώθηκε απότομα, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης οδεύουν σε ύφεση, «ανεβάζοντας» έτσι και τις πιθανότητες η ΕΚΤ να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Η γαλλική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο δείκτης εμπιστοσύνης μεταξύ των Γάλλων επιχειρηματιών μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο για περισσότερα από τρία χρόνια. «Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η γαλλική οικονομία διολισθαίνει σε ύφεση», σχολίασε ο οικονομολόγος της Pantheon, Κ. Βίστενσεν. Το Ινστιτούτο Ifo ανακοίνωσε επίσης ότι ο δείκτης της γερμανικής επιχειρηματικής εμπιστοσύνης μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο. «Η γερμανική οικονομία έχει κολλήσει σε κρίση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φούεστ.

Κλείνει μια 12ετής εκκρεμότητα

«Εχουμε μια συμφωνία για την οποία ο διοικητής της ΤτΕ προειδοποιεί ότι αν δεν προχωρούσε θα υπήρχαν δραματικές συνέπειες για τους καταθέτες, το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία» και επιπλέον «έχουμε μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες που διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος επενδυτής», σημείωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συμφωνία ΤΧΣ – Thrivest, που προβλέπει την ανακεφαλαιοποίηση και τη συγχώνευση της Τράπεζας Αττικής με την Παγκρήτια Τράπεζα. Καταθέτοντας τα σχετικά έγγραφα στη Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι μέσω της συμφωνίας κλείνει «η εκκρεμότητα που υπήρχε με την αποεπένδυση στις συστημικές τράπεζες και κάνουμε ένα ακόμα βήμα με την αντιμετώπιση μιας δωδεκαετούς εκκρεμότητας με την Τράπεζα Αττικής». Κλείνοντας διερωτήθηκε «αν θα υπήρχε κάποιος υπουργός Οικονομικών που θα απέρριπτε αυτή τη συμφωνία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT