Ακίνητα: Οι φθηνότερες και οι ακριβότερες περιοχές στην Αττική

Ακίνητα: Οι φθηνότερες και οι ακριβότερες περιοχές στην Αττική

1' 19" χρόνος ανάγνωσης

Αυξήθηκε πέρυσι ο αριθμός των αγοραπωλησιών στις περισσότερες περιοχές της Αττικής, με τη Χρυσή Βίζα να παίζει καθοριστικό ρόλο στον αριθμό των μεταβιβάσεων, αλλά και την αξία τους.

Αυτό διαπιστώνει έρευνα του Παρατηρητηρίου Αγοράς Κατοικιών της GREEN Estate (Topo GES IKE), η οποία χαρτογραφεί την αγορά της Αττικής ανά δήμο, εξετάζοντας τα δεδομένα του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, ψηφιακό εργαλείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, για τα τρία τελευταία χρόνια. 

Ειδικότερα, αύξηση παρατηρήθηκε στις περιοχές που το όριο της Golden Visa δεν άλλαξε. Πρωταθλητής αναδεικνύεται ο Πειραιάς, όπου οι αγοραπωλησίες αυξήθηκαν 47%, όταν πέρσι αντίστοιχα υπήρξε μείωση 12%. 

Περιοχές, όπως τα νησιά Αργοσαρωνικού και οι Κυκλάδες, όπου πέρσι καταγράφονταν οι μεγαλύτερες αυξήσεις στον αριθμό αγοραπωλησιών, το 2023 παρουσίασαν μείωση. Εξαίρεση αποτελεί ο Δήμος Αθηναίων, όπου η αύξηση των αγοραπωλησιών συνεχίζεται με την ίδια ένταση.

Ακίνητα: Οι φθηνότερες και οι ακριβότερες περιοχές στην Αττική-1

Το 2023 παρατηρείται εκτόξευση στη συνολική αξία των αγοραπωλησιών στις περιοχές του Πειραιά, της Δυτικής Αθήνας και Αττικής, ενώ μεγάλες αυξήσεις σημειώνονται στις περιοχές που «οδηγούσαν» τόσα χρόνια την αγορά κατοικιών, δηλαδή το κέντρο της Αθήνας, τα νότια και τα βόρεια προάστια.

Ακίνητα: Οι φθηνότερες και οι ακριβότερες περιοχές στην Αττική-2

Οσον αφορά στη σύγκριση των αυξήσεων του αριθμού των αγοραπωλησιών και της αντίστοιχης συνολικής αξίας, παρατηρείται ότι η αύξηση της συνολικής αξίας έχει πολύ μεγαλύτερη ένταση, γεγονός που μαρτυρά και τη συνεχή άνοδο στις τιμές πώλησης. 

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην αξία των αγοραπωλησιών παρατηρούνται και πάλι στις περιοχές που δεν άλλαξε το όριο της Golden Visa. Στον Πειραιά η αύξηση των αγοραπωλησιών φτάνει 47% και της αξίας 102%, στα Δυτικά Προάστια 25% και 66% και στα Προάστια του Πειραιά 11% και 35% αντίστοιχα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Moneyreview

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT