Στερεύουν τα αποθέματα νερού στα υδροηλεκτρικά

Στερεύουν τα αποθέματα νερού στα υδροηλεκτρικά

Οι αυξημένες ανάγκες για ενέργεια αδειάζουν τους ταμιευτήρες

3' 32" χρόνος ανάγνωσης

Πιέσεις στα υδάτινα αποθέματα των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ ασκούν ο παρατεταμένος καύσωνας και η συνακόλουθη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για ψύξη. Ο καύσωνας βρήκε τους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών μονάδων ήδη με χαμηλά αποθέματα, καθώς η έλλειψη χιονοπτώσεων τον περυσινό χειμώνα δεν επέτρεψε την πλήρωσή τους τον Μάιο, που όπως τονίζουν στην «Κ» αρμόδια στελέχη του ΑΔΜΗΕ τα φράγματα φτάνουν στο μέγιστο της στάθμης τους.

Στο μεταξύ, για πρώτη φορά φέτος τον Ιούλιο, μήνα που το ηλεκτρικό σύστημα παρουσιάζει τις μέγιστες αιχμές, οι εισαγωγές από τα βόρεια σύνορα της χώρας, που παραδοσιακά συνδράμουν στην κάλυψη της ζήτησης, ήταν εξαιρετικά περιορισμένες. Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε συνδυασμό με τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στις διασυνοριακές ροές και το έλλειμμα ενέργειας στις αγορές της Ουκρανίας και της Ρουμανίας περιόρισαν σημαντικά τις εισαγωγές προς το ελληνικό σύστημα, το οποίο μάλιστα για κάποια διαστήματα μετατράπηκε σε καθαρό εξαγωγέα.

Οι ταμιευτήρες δεν κατάφεραν να γεμίσουν τον Μάιο, καθώς δεν υπήρχαν σημαντικές χιονοπτώσεις τον περυσινό χειμώνα.

Ετσι για την κάλυψη της υψηλής ζήτησης στην εγχώρια αγορά και για κάποιες ώρες και στις αγορές των γειτονικών χωρών χρειάστηκε να αυξηθεί η παραγωγή των υδροηλεκτρικών, με αποτέλεσμα τα αποθέματα στους ταμιευτήρες να βρίσκονται σήμερα σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Στελέχη του ΑΔΜΗΕ μιλούν για τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2017 και κατά 600 GWh χαμηλότερα από πέρυσι. Συγκεκριμένα στις 18 Ιουλίου, που ήταν η ημέρα με την υψηλότερη ζήτηση στο σύστημα (225 GWh), τα αποθέματα ήταν στις 2.200 GWh, όταν την αντίστοιχη ημέρα πέρυσι ήταν στις 2.800 GWh. Πρόκειται για εξαιρετικά χαμηλό απόθεμα, όπως τονίζουν από τον ΑΔΜΗΕ, δεδομένου ότι σε μια ημέρα καύσωνα τα υδροηλεκτρικά συμμετέχουν στη ζήτηση δίνοντας 17-20 GWh ανάλογα με τη διακύμανση της παραγωγής των ΑΠΕ. Τη 18η Ιουλίου με την αιχμή της θερινής ζήτησης (μέχρι σήμερα) τα υδροηλεκτρικά κάλυψαν το 9%, από 6% της προηγούμενες ημέρες του καύσωνα.

Αυξημένες ήταν φέτος σε σχέση με πέρυσι και οι καταναλώσεις των υδροηλεκτρικών για ύδρευση και άρδευση (υποχρεωτικά νερά) λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Μια αντίστοιχη κατανάλωση τον Αύγουστο θα περιορίσει περαιτέρω τα αποθέματα νερού, με τις αρμόδιες αρχές να «προσεύχονται» από τώρα για ένα βροχερό φθινόπωρο και έναν χειμώνα με κανονικές χιονοπτώσεις, που θα αυξήσουν τις ροές προς τα φράγματα των υδροηλεκτρικών μονάδων, αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την αναπλήρωσή τους. Τις καλύτερες ροές διασφαλίζουν οι χιονοπτώσεις, όπως εξηγούν στελέχη του ΑΔΜΗΕ, καθώς το χιόνι λιώνει σιγά σιγά και το νερό δεν χάνεται, όπως συμβαίνει στη βροχή και ακόμη χειρότερα σε έντονες βροχοπτώσεις τύπου «Daniel». Εάν οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθήσουν το ηλεκτρικό σύστημα θα είναι εξαιρετικά ευάλωτο την επόμενη θερινή περίοδο, αφού θα δημιουργηθεί σοβαρό έλλειμμα ενέργειας τις ώρες αιχμής, τονίζουν τα ίδια στελέχη. Σε αυτή την περίπτωση θα καταστεί αναγκαία η εξοικονόμηση πόρων μέσω της μείωσης των αρδευτικών καταναλώσεων, ζήτημα που θα απασχολήσει τα συναρμόδια υπουργεία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι υδροηλεκτρικές μονάδες είναι απαραίτητες για την ευστάθεια του συστήματος, καθώς μπορούν να μπαινοβγαίνουν άμεσα ανάλογα με τις ανάγκες, υποκαθιστώντας ενέργεια που χάνεται από τις ΑΠΕ όταν δεν φυσάει ή δεν έχει ήλιο. Περιορισμό της χρήσης των υδροηλεκτρικών για ύδρευση και άρδευση μπορεί να ζητήσει βάσει του θεσμικού πλαισίου και η ΔΕΗ που ελέγχει τις μονάδες στην περίπτωση που το κρίνει αναγκαίο, υποβάλλοντας αίτημα στη ΡΑΑΕΥ για αναπροσαρμογή των προβλεπόμενων ορίων χρήσης υποχρεωτικών νερών, που σήμερα κυμαίνονται γύρω στις 12-13 GWh ημερησίως.

Η ΔΕΗ διαθέτει σήμερα 22 υδροηλεκτρικούς σταθμούς συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 3.200 MW, που αναμένεται να φτάσει τα 3.406 MW εντός του 2024. Στο συγκρότημα του ποταμού Αχελώου λειτουργούν οι σταθμοί Κρεμαστά, Καστράκι, Στράτος Ι & ΙΙ, Γκιώνα και Γλαύκος, με συνολική ισχύ 925,6 MW.

Στο συγκρότημα του ποταμού Αλιάκμονα λειτουργούν οι σταθμοί Πολύφυτο, Σφηκιά, Ασώματα, Μακροχώρι, Βέρμιο, Αγράς και Εδεσσαίος, με συνολική ισχύ 879,3 MW.

Στο συγκρότημα του ποταμού Αραχθου λειτουργούν οι σταθμοί Πηγές Αώου, Πουρνάρι I & ΙΙ και Λούρος με συνολική ισχύ 553,9 MW. Στο συγκρότημα του Ποταμού Νέστου λειτουργούν οι σταθμοί Θησαυρός και Πλατανόβρυση με συνολική ισχύ 500 ΜW. Λειτουργούν επίσης οι σταθμοί Πλαστήρα 129MW και Λάδωνα 70MW, καθώς και λοιποί μικροί σταθμοί 1,3 MW. Μέσα στο 2024 η εταιρεία θα έχει ολοκληρώσει την κατασκευή του υδροηλεκτρικού της Μεσοχώρας, ισχύος 160 MW, και του υδροηλεκτρικού στο Μετσοβίτικο, ισχύος 46 ΜW.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT