Ενισχύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το Ταμείο Εγγυοδοσίας

Ενισχύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το Ταμείο Εγγυοδοσίας

3' 28" χρόνος ανάγνωσης

Το Πρόγραμμα «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ)» υλοποιείται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (EAT) και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, με συνολικούς πόρους 500 εκατ. ευρώ, αποτελείται από δύο επιμέρους Ταμεία, το Ταμείο Εγγυοδοσίας και το Ταμείο Δανείων.

Σήμερα θα παρουσιάσουμε τα βασικά στοιχεία του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Το Ταμείο αυτό σχεδιάστηκε για να υποστηρίξει τις ΜμΕ, προσφέροντάς τους όχι μόνον ρευστότητα και κεφάλαια για επενδύσεις, αλλά και τη δυνατότητα να μειώσουν το κόστος χρηματοδότησής τους. Η μηδενική προμήθεια εγγύησης, η περίοδος χάριτος και η επιδότηση επιτοκίου καθιστούν τις χρηματοδοτήσεις πιο προσιτές.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυοδοσίας, επιλέξιμες επιχειρήσεις είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν εγκατάσταση και λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα.

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ διακρίνεται σε δυο υποταμεία και απευθύνεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων. Αναλυτικά:

– Το Υποταμείο «Γενική Επιχειρηματικότητα» αφορά το σύνολο των ΜμΕ.

– Το Υποταμείο «Επιχειρηματικότητα Νεοσύστατων Επιχειρήσεων» αφορά πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις με έως 5 χρόνια λειτουργίας.

Μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ θα χορηγηθούν στα δύο Υποταμεία:

– Δάνεια επενδυτικού σκοπού.

– Δάνεια κεφαλαίου κίνησης ειδικού σκοπού.

– Δάνεια κεφαλαίου κίνησης ειδικού σκοπού με ανακυκλούμενη πίστωση.

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας παρέχει προστασία πιστωτικού κινδύνου με τη μορφή εγγύησης για το σύνολο των επιλέξιμων επιχειρήσεων. Προσφέρει εγγύηση από 70% έως 80% σε επενδυτικά δάνεια (ύψους 10.000 ευρώ έως 10 εκατ. ευρώ), σε δάνεια κεφαλαίου κίνησης και δάνεια ανακυκλούμενης πίστωσης (από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ). Με την ένταξή της στο πρόγραμμα, μια επιχείρηση αποκτά τα ακόλουθα οικονομικά πλεονεκτήματα:

1. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ επιχορηγεί 100% την προμήθεια εγγύησης για όλη τη διάρκεια κάθε δανειακής σύμβασης.

Η μηδενική προμήθεια εγγύησης, η περίοδος χάριτος και η επιδότηση επιτοκίου καθιστούν τις χρηματοδοτήσεις πιο προσιτές.

2. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ επιδοτεί τμήμα του επιτοκίου του δανείου. Η επιδότηση αφορά τα 2 πρώτα έτη του δανείου (από την 1η εκταμίευση) και θα μειώνει το επιτόκιο του δανείου 2% (ή αλλιώς κατά 200 bps) για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιφέρειες της Αττικής και του Νοτίου Αιγαίου και 3% (ή αλλιώς κατά 300 bps) για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις υπόλοιπες περιφέρειες. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται σημαντικά το συνολικό κόστος δανεισμού για την επιχείρηση.

3. Κάθε πιστωτικό ίδρυμα που συμμετέχει στο Ταμείο υποχρεούται να μειώνει το επιτόκιο κάθε δανείου σημαντικά χαμηλότερα από το μεσοσταθμικό επιτόκιο της αγοράς. Το μέγιστο επιτόκιο που δύναται να χρεώνει ανά κατηγορία επένδυσης βάσει της προσφοράς του κάθε πιστωτικό ίδρυμα αναγράφεται στον πίνακα επιτοκίων και εξασφαλίσεων που είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της ΕΑΤ.

4. Το ανώτατο ύψος των εμπράγματων εξασφαλίσεων που μπορεί να ζητήσει το πιστωτικό ίδρυμα σε κάθε χρηματοδότηση δεν επιτρέπεται να υπερβεί το 30% του κεφαλαίου του δανείου.

5. Για χρηματοδοτήσεις έως 50.000 ευρώ δεν θα απαιτούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Διευκρινίζεται ότι στο Υποταμείο «Γενική Επιχειρηματικότητα» για τα δάνεια κεφαλαίου κίνησης, οι επιχειρήσεις δικαιούνται επιδότηση επιτοκίου εφόσον δεν έχουν λάβει επιχειρηματικό δάνειο από άλλο πρόγραμμα της ΕΑΤ κατά το παρελθόν. Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΕΑΤ, για την ένταξη στο Ταμείο η υποψήφια επιχείρηση υποβάλλει αίτηση:

Α. Στην πλατφόρμα KYC (Know Your Customer) της ΕΑΤ, μέσω του δικτυακού τόπου https://kyc.hdb.gr/. Για κάθε ολοκληρωμένη αίτηση και ύστερα από μία σειρά αξιολογήσεων κριτηρίων επιλεξιμότητας, η αίτηση προωθείται στα πιστωτικά ιδρύματα που έχει επιλέξει ο ενδιαφερόμενος για την υποβολή μη δεσμευτικής προσφοράς. Εφόσον η αίτηση γίνει καταρχήν αποδεκτή, τότε εκδίδεται ένας μοναδικός κωδικός.

Β. Στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, μέσω του δικτυακού τόπου https://app.opske.gr/ όπου καταχωρείται ο μοναδικός κωδικός από την πλατφόρμα KYC της ΕΑΤ για το πιστωτικό ίδρυμα.

Γ. Στο πιστωτικό ίδρυμα από το οποίο επιθυμεί να χρηματοδοτηθεί και έχει λάβει ήδη μη δεσμευτική προσφορά μέσω του KYC για την αξιολόγηση της αίτησης και απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Επιπλέον, η επιχείρηση συμπληρώνει ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης σε 3 βασικά κριτήρια: περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) στην πλατφόρμα ESG Tracker by HDB.

Συνεργαζόμενες τράπεζες με το πρόγραμμα είναι: Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Παγκρήτια Τράπεζα, Τράπεζα Αττικής, Optima Bank, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου.

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΑΤ στη διεύθυνση https://hdb.gr/tameio-engyodosias/.

* Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT