Χαμηλά η δημόσια χρηματοδότηση του φαρμάκου

Χαμηλά η δημόσια χρηματοδότηση του φαρμάκου

Στην Ελλάδα η δαπάνη του κράτους για τον κάθε ασθενή όσον αφορά τα φάρμακα φτάνει τα 255 ευρώ, έναντι 378 ευρώ στη Νότια Ευρώπη

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Μεγάλες αποκλίσεις –σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες– παρουσιάζει η δημόσια χρηματοδότηση του φαρμάκου στην Ελλάδα, τόσο αυτή που αφορά το νοσοκομειακό φάρμακο όσο και τα φάρμακα που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος για το 2022, η συνολική δημόσια κατά κεφαλήν χρηματοδότηση του φαρμάκου εξακολουθεί να εμφανίζεται μειωμένη κατά 32% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Νότιας Ευρώπης και κατά 53% σε σύγκριση με τον μέσο όρο χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Δηλαδή, στην Ελλάδα η δημόσια κατά κεφαλήν χρηματοδότηση για το φάρμακο –η δαπάνη του κράτους για τον κάθε ασθενή όσον αφορά την κάλυψη σε φάρμακα– φτάνει τα 255 ευρώ, έναντι 378 ευρώ που είναι ο μέσος όρος των χωρών της Νότιας Ευρώπης (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ελλάδα) και 548 ευρώ που είναι ο μέσος όρος χωρών της Δυτικής Ευρώπης (Βέλγιο, Ιρλανδία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Σουηδία, Ελβετία). Η υποχρηματοδότηση του φαρμάκου, απόρροια των περικοπών κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, καθώς και της απουσίας μηχανισμών όλα τα προηγούμενα χρόνια για τον έλεγχο της πορείας της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, έχει φτάσει, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών σε φάρμακα, παρά την αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό την ώρα που παράγοντες όπως η γήρανση του πληθυσμού, αλλά και η κλιματική αλλαγή, πιέζουν τα μπάτζετ και ωθούν προς τα πάνω τις δαπάνες για την υγεία. Σε αυτό το εκρηκτικό κοκτέιλ δεν μπορεί να μη ληφθούν υπόψη και οι κακές συνήθειες των Ελλήνων, όπως η έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα κ.λπ., παράγοντες που επιβαρύνουν σημαντικά την υγεία του. Είναι ενδεικτικό πως ο Ελληνας καπνιστής καταναλώνει ημερησίως κατά μέσον όρο 18,13 τσιγάρα, αριθμός που είναι ο υψηλότερος στην Ε.Ε., όπου ο μέσος όρος είναι 14,1.

Από τα στοιχεία του συνδέσμου προκύπτει πως οι αποκλίσεις είναι μεγάλες σε σύγκριση με χώρες οι οποίες επλήγησαν από την οικονομική κρίση και αναγκάστηκαν να επιβάλουν κι αυτές μια μορφή λιτότητας. Ετσι, η δημόσια κατά κεφαλήν χρηματοδότηση του φαρμάκου στην Ισπανία ανέρχεται σε 440 ευρώ έναντι 255 ευρώ στην Ελλάδα, σε 352 ευρώ στην Ιταλία και σε 322 ευρώ στην Πορτογαλία. Στη Γαλλία αυτή διαμορφώνεται στα 521 ευρώ. Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, από το 2013-2022 η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που μείωσε τη συνολική χρηματοδότηση του φαρμάκου, καταγράφοντας απόκλιση 70 ποσοστιαίων μονάδων από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ενώ δηλαδή η δημόσια χρηματοδότηση του φαρμάκου στην Ε.Ε. (μέσος όρος 18 χωρών) αυξήθηκε κατά 55,2%, στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 14,9%. Ακόμη πιο εμφανής είναι η απόκλιση όσον αφορά την πορεία της δημόσιας νοσοκομειακής χρηματοδότησης για το φάρμακο, με τη χώρα μας να σημειώνει απόκλιση 116 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά το ίδιο διάστημα. «Στο σύνολο της δημόσιας χρηματοδότησης του φαρμάκου η Ελλάδα είναι ουραγός έναντι των χωρών της Νότιας και Δυτικής Ευρώπης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT