Μοναδική η αξία των ολυμπιακών μεταλλίων για τους αθλητές, χαμηλή στην αγορά

Μοναδική η αξία των ολυμπιακών μεταλλίων για τους αθλητές, χαμηλή στην αγορά

Το χρυσό μετάλλιο ζυγίζει 529 γραμμάρια και η τιμή του δεν ξεπερνάει τα 1.000 δολ. Αν ήταν καθαρός χρυσός, θα άξιζε περίπου 45.000 δολ.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης

Μπορεί ο χρυσός να κινείται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ωστόσο το χρυσό μετάλλιο ολοένα και χάνει την αξία του. Και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, σίγουρα ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Τα ολυμπιακά μετάλλια σαφέστατα αξίζουν περισσότερο από την εμπορευματική τους αξία, ωστόσο έχει και αυτή τη σημασία της. Ειδικά όταν το χρυσό μετάλλιο, για παράδειγμα, έχει ελάχιστο χρυσό στο μείγμα του και αντί για 45.000 δολάρια που θα έπρεπε «κανονικά» να αξίζει, η «τιμή» του ξεπερνάει μόλις τα 1.000 δολάρια, ενώ το χάλκινο δεν αξίζει περισσότερο από μόλις 5 δολάρια.

Η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού υποδηλώνει ότι θα υπάρξει νέο ενδιαφέρον για το χρυσό, το ασήμι και το χαλκό, όπως σημειώνει σε ανάλυσή της η Capital Economics. «Υποψιαζόμαστε ότι οι αθλητές θα απογοητευτούν από το γεγονός ότι τα ολυμπιακά μετάλλια δεν αξίζουν το βάρος τους σε χρυσό. Επιπλέον, με τις τιμές του χρυσού και του ασημιού να είναι πιθανό να μειωθούν περαιτέρω, η αξία των μεταλλίων θα διαβρωθεί μέχρι το τέλος του έτους», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Με τις τιμές του χρυσού κοντά σε υψηλό ρεκόρ και τις προβλέψεις των αναλυτών να «μιλούν» για πτώσεις των τιμών φέτος, θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί εάν οι αθλητές που θα κατακτήσουν χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού θα ήταν καλύτερα να το πουλήσουν πριν αντιστραφεί το ράλι του πολύτιμου μετάλλου.

Οπως σημειώνει η Capital Economics, το φετινό χρυσό μετάλλιο ζυγίζει 529 γραμμάρια, το οποίο, αν ήταν καθαρός χρυσός, θα άξιζε περίπου 45.000 δολάρια. Ωστόσο έχουν περάσει πάνω από 100 χρόνια από τότε που τα μετάλλια κατασκευάστηκαν εξ ολοκλήρου από χρυσό. Τα μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού περιέχουν 6 γραμμάρια χρυσού και 505 γραμμάρια ασήμι.

Εν τω μεταξύ, τα ασημένια μετάλλια –τα οποία είναι ολοκληρωτικά κατασκευασμένα από ασήμι– αποτιμώνται σε περίπου 520 δολάρια, και τα χάλκινα, που είναι ένα κράμα χαλκού και κασσίτερου, αξίζουν μόλις 5 δολάρια, όπως σημειώνει ο οίκος. Ωστόσο υπάρχει ένα έπαθλο παρηγοριάς. Τα φετινά χρυσά και ασημένια μετάλλια αξίζουν περίπου 20% και 10% περισσότερο σε ονομαστικούς όρους από ό,τι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ενώ τα χάλκινα μετάλλια αξίζουν 7% λιγότερο.

Κατά την Capital Economics, οι περισσότερο κερδισμένοι των Ολυμπιακών Αγώνων δεν θα είναι οι κάτοχοι χρυσού μεταλλίου αλλά οι κάτοχοι χάλκινου μεταλλίου. Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και η πιθανότητα μεγαλύτερης δημοσιονομικής δαπάνης στην Κίνα θα παράσχει στήριξη στη ζήτηση χαλκού και ο οίκος προβλέπει ότι η τιμή (εμπορεύματος) του χάλκινου μεταλλίου θα αυξηθεί στα 5,20 δολάρια στο τέταρτο τρίμηνο. Οι τιμές του χρυσού και του ασημιού, μετά τα ισχυρά ράλι το τρέχον έτος, αναμένεται να καταγράψουν σημαντική διόρθωση, καθώς η ζήτηση υποχωρεί.

Πάντως, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, όπως καταλήγει η Capital Economics, και τα ολυμπιακά μετάλλια έχουν πολύ υψηλότερη αξία από ό,τι υποδηλώνει η εμπορευματική τιμή τους – για τους αθλητές, η συναισθηματική αξία είναι ανεκτίμητη. Επίσης, τα φετινά μετάλλια όχι μόνο είναι σχεδιασμένα από τη γαλλική μάρκα πολυτελείας Chaumet (ανήκει στον όμιλο της Louis Vuitton), αλλά, επιπλέον, κάθε μετάλλιο περιέχει ένα αυθεντικό κομμάτι σιδήρου 19 γραμμαρίων από τον πύργο του Αϊφελ (με αξία εμπορεύματος βέβαια μικρότερη από 0,01 δολ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT